• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Илиян Илиев™ - майстор
Нищо че не си видял. Тамън да вметна, че отопление на газов котел(gpl или там как му викат) излиза много скъпо. Става въпрос за над 300 евро на месец при цена около 60 цента за жилище около 100 квадрата(300куб.метра), като се отопляват около 80 квадрата(240куб.метра).
LazarGanev - "Велик майстор"
Илиане, видях в друга тема, че търсиш алтернатива, но не те попитах за причината, ама тука ще го направя, защото съм сигурем, че имаш някакъв проблем с котела или системата и ме сърбят пръстите за писане по въпроса :) . Макар, че си в Италия, а там спецове много, би ли споделил малко повече за котела. Системата ти я видях, но може да постнеш още веднъж. Интересуват ме и тръбите от котела до колекторите, както и размера или мощността на радиаторите. И ако може да пишем в темата "Проблеми при отоплението с газ", която е повдигната като "Важна" и е най-подходяща за случая. Сигурен съм, че ще измислим нещо за причините!
Илиян Илиев™ - майстор
Ок. Ще премеря туй онуй и ще пиша там.
2v6 - майстор
bai_bradyra написа:
...Бутилките могат да СТОЯТ и на - 30, но при работа 1-2 часа направо се заскрежават :razz: аз направих малко побългаряване . Един маркиуч от системата ( замислено предварително :? ) се увива на 3-4 витки около бутилката и черпя до дъно .
Няма нужда да се ползва топла вода от инсталацията, нито да се нагрява бутилката :wink: Един изпарител нагряван от изходните газове ще работи перфектно :idea:

----------------------------------------
Илиян Илиев™ написа:
Нищо че не си видял. Тамън да вметна, че отопление на газов котел(gpl или там как му викат) излиза много скъпо. Става въпрос за над 300 евро на месец при цена около 60 цента за жилище около 100 квадрата(300куб.метра), като се отопляват около 80 квадрата(240куб.метра).
Нещо дали е скъпо може да се каже само при сравнение с друго, което е евтино :idea:
Би ли казал колко струва 1 кг пропан-бутан и 1 кВч електричество при теб :?:
Илиян Илиев™ - майстор
За килограм не знам колко е и дали е същото като литър, но на литър ще ти кажа каква е цената.

1 литър доставен в къщи и зареден в цистерната на двора струва 1 евро.

1 литър зареден на газстанция струва 60цента.

1квч електроенергия струва от 12 до 25 цента в зависимост от консумацията. Да кажем, че си е 25 цента.
Zoro5 - специалист
2v6 написа:
..И кое сега е двойно? Кило метан е 1.50, а кило пропан-бутан - 1.40 :!:
Как ги сметна тези цени? Доколкото знам литър пропан-бутан е 0.55кг ,а кубик газ е 0.65кг. За цените не съм много в час но ми се струва ,че пропана е доста по-скъп, почти като нафтата и дневния ток.
LazarGanev - "Велик майстор"
Zoro5 написа:
2v6 написа:
Как ги сметна тези цени?
Toва е защото темата е ланшна и тогава имаше един голям спад в цената на пропана и скок в цената на метана.
Илиянски, цената на тока ти е тройно по-скъпа от цената в Бг, така че май най-евтинотиизлиза да си караш на бутилки пропан, чиято цена е както в Бг. Дърва за 240лв на тон също са прекалено скъпи дай още данни в другата тема и да ти казваме какво трябва да оптимизираш по системата и не се занимавай с камини и тем подобни.
2v6 - майстор
Илиян Илиев™ написа:
За килограм не знам колко е и дали е същото като литър, но на литър ще ти кажа каква е цената.

1 литър доставен в къщи и зареден в цистерната на двора струва 1 евро.

1 литър зареден на газстанция струва 60цента.

1квч електроенергия струва от 12 до 25 цента в зависимост от консумацията. Да кажем, че си е 25 цента.
При изгарянето на литър пропан-бутан се отделя около 7 kWh топлина. Стандартен газов котел оползотворява около 80% или 5.4 kWh. Значи топлината от твоя котел ти струва около 11 цента за киловатчас.
От кило дърва с много добър котел може да получиш около 3 kWh топлина или 3-4 цента за киловатчас, без да е включена хамалогията :idea:

--------------------------
Zoro5 написа:
2v6 написа:
Как ги сметна тези цени? Доколкото знам литър пропан-бутан е 0.55кг ,а кубик газ е 0.65кг. За цените не съм много в час но ми се струва ,че пропана е доста по-скъп, почти като нафтата и дневния ток.
Нищо не съм смятал :wink:
Виж датата на съобщението - тогава цените бяха такива :idea:

В България в момента кило пропан-бутан е около 2 лв, метана - 1,40.
Zoro5 - специалист
2v6 написа:
Нищо не съм смятал :wink:
Виж датата на съобщението - тогава цените бяха такива :idea:
Мда, така става като чета миналогодишните новини. Месеца е верен но годината е -1. :roll:
Но така и така е повдигната темата за цените. Чувал съм ,че в ЕС нафтата за битово отопление била освободена от акцизи и цената й била почти 2 пъти по-ниска от на дизела. Има ли нещо вярно, защото ако е така, тя става конкурентна на природния газ.
Естествено тука в България акцизите ги вдигат предсрочно ,но ако трябва да ги смъкват нещо не им се слуша... :evil:
branko_d - специалист
Здравейте,
на скоро си купих жилище - 60кв, ново строителство с югоизточно изложение в което повече преобладава изток.
В апартамента има радиатори и тръби за газ. Незнам обаче дали да се възползвам от отоплението на газ или да съм ток? Кое по икономически обосновано?
Ако смятате, че е на газ - какъв котел трябва да си купя? Също така бих искал да попитам как става да имам топла вода през котела? Според строителя няма проблем и може да ни си купувам бойлер. Това значи ли, че котела трябва да бачка на добра мощност и да харчи доста газ целогодишни?
Имам малко дете и за мен въпроса за топлата вода и отоплението са много важни, така че предварително ви благодаря за съветите
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: