Напишете въпрос свързан със санирането.
merakliq - специалист
Бих искал да помоля за компетентно мнение специалистите по следния въпрос. Както е видно от модела и от снимките, стълбищната клетка която е само за втория етаж е изградена при надстройката на втория етаж. Проблема е в това, че в нея е страхотен студ. Ако навън е 0 градуса, вътре е -5 например, лошото е че стълбището отдава на стаята и коридора, които са лепнати за него. Подовото покритие на стълбището е гладка мозайка. Може би от нея е основният проблем. Имам идея да се направи изолация на стените които са към жилищните помещения с XPS. Незнам дали на всички стени или само на вътрешните към стаите. Засега нямам средства за външна ТИ на къщата, така че ще гледам да се огранича с вътрешно решение. Може би трябва да се положи някаква подова изолация на стълбите, но нямам представа каква. Отделно мисля, че прозорците са в повече и трябва да се махнат поне двата големи на междинната площадка и тази на втория етаж. Ще се радвам да ми дадете вашите компетентни мнения.

Прикачен файл

stulbishte_staq.jpg
stulbishte_staq.jpg (110.64 KиБ) Видяна 4819 пъти

Прикачен файл

stulbishte 1.jpg
stulbishte 1.jpg (157.52 KиБ) Видяна 4819 пъти

Прикачен файл

DSC03545.JPG
Стълбището
DSC03545.JPG (149.64 KиБ) Видяна 4819 пъти

Прикачен файл

DSC03560.JPG
Стълбищната клетка отвън 2
DSC03560.JPG (139.26 KиБ) Видяна 4819 пъти

Прикачен файл

DSC03561.JPG
Стълбищната клетка отвън
DSC03561.JPG (152.84 KиБ) Видяна 4819 пъти
pipbel - майстор
Аз направих ей така.
И според мен не си заслужава външна ТИ при тебе. Имаш си прилична мазилка и ще стане едно кърпено....
Прозорчетата не бих ги зазиждал на твое място.

Прикачен файл

50242.JPG
50242.JPG (23.33 KиБ) Видяна 4730 пъти

Прикачен файл

50230.jpg
50230.jpg (17.11 KиБ) Видяна 4730 пъти
merakliq - специалист
Благодаря за отговора. По всички стени ли предлагаш да се сложи XPS? И външни и вътрешни ? С каква дебелина е твоят XPS?
ebahti - майстор
тоя като го гледам е 2см. ама не взимай точно такъв,а си вземи има един с повърхност като вафла-леко грапав,на тоя ако не се надраска повърхността или грундира, мазилката после се отлепя
pipbel - майстор
Да, на повечето места е 2см, само на северната стена 3, но има и друго.
При мене стълбищната клетка е между двете къщи по дължината си, а при merakliq има доста по-голям досег с външната среда, така че по-дебеличък фибран му е нужен.
ebahti е прав за "вафления" фибран ако ще имаш финиш мазилка,аз сложих от гладкия понеже такъв имах, а и възнамерявах директно върху него с пяна за ТИ да лепя МДФ панели (както и стана)

Прикачен файл

SS851608.jpg
SS851608.jpg (33.13 KиБ) Видяна 4688 пъти
merakliq - специалист
МДФ ламперията е добро решение. Как стои като цена спрямо система от шпакловка и някаква евтина мазилка (или пък може би латекс). Доколкото знам в Практикер когато е на промоция, ламперията е около 9 лева. А относно подовото покритие от гладка мозайка по стълбите, какво мислите? Според колеги, акомулирала студа от бетона.
zmeios - специалист
Колкото пъти съм виждал такава конструкция - само отопление му е майката. Това за съжаление значи да прежалиш минимум 50-тина лева на месец, за да и вдигнеш малко температурата.

Аз лично не бих пипал прозорците, нито външната стена (изглежда ми добре). Вътрешна изолация (навсякъде, не само към стаите) _И_ отопление. Най-комфортно ще стане ако направиш един вертикален въздуховод с калорифер, който да дърпа въздуха в долния край и да издухва на приземния етаж -- както се прави за много високите мезонетни холове.

Съвсем без пари, т.е. само със строителни материали и труд - колкото и да са те - комфорт в тая клетка няма да добиеш. Съжалявам. Не го приемай като обида, просто е факт.
merakliq - специалист
Няма проблем, не се обиждам. За комфорт не можем да говорим, все пак не е жилищно помещение. Въпросът е, че може би трябва да се прекъснат термомостовете, които правят обитаването в стаята лепната за стълбищната клетка много сложно.
zmeios - специалист
Топлоизолацията НЕ Е АЛТЕРНАТИВА на отоплението.

За съжаление по тези географски ширини ние все още вярваме, че можем да хванем дявола за опашката, да излъжем него, физиката, химията и социологията.

Досега много хора са се опитвали чрез ТИ да направят свои жилищни помещения, тотално неотоплявани, по-топли. Никой не е успявал - за сметка на това много успяват да завъдят мухъл. Ти защо мислиш, че има някакви вълшебни термомостове, които като прекъснеш, и ще получиш +5 градуса в прилежащите стаи, безплатно (в смисъл на без-консумативно), и без мухъл?

ТИ служи да намали сметката за отопление, но не е панацея. Иначе щяхме да имаме стени по метър и половина дебели, от стиропор, и да плащаме нула лева за ток на месец.
zmeios - специалист
А, и още нещо.

Отоплението - при нормална ТИ - има общо-взето експоненциална цена на градус. За да докараш това помещение от 0 (колкото вероятно е в момента при -10 навън) до +10, ще ти е нужно... сам ще се учудиш колко по-малко ток, отколкото да го докараш до +20. Всъщност аз през цялото време говоря за първия сценарий.

Даже и при социализЪма имаше радиатори във входовете на блоковете. За това има много добра причина (много по-добра от "гот ми е като е по-топъл входа")

Тема "Топлоизолация на стълбищна клетка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: