• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
2v6 написа:
naskov, ще ти кажа една причина - горещата вода е по-лека от студената и затова без помпа може само да се издига.

4-пътен вентил (90 лв) в схема с една помпа спокойно може да се замести от 2-пътен (10-на лв) - ще върши същата работа:
2v6, на всяка твоя схема има помпа и затова водата се издига и спуска без проблеми. А ако един 2пътен вентил може да замени 4пътен, то 4 пътните намаше да са ги измислили :) Разгледай внимателно схемата,която ти изпращам за втори път и си открий грешката в твоята логика и сметки

Прикачен файл

shema 4 way.png
shema 4 way.png (19.88 KиБ) Видяна 5176 пъти
filmatoplo - майстор
този режим по бива , то предното кво беше -атомен реактор влиза 40 излиза 80 . :)
2v6 - майстор
naskov написа:
2v6 написа:
naskov, ще ти кажа една причина - горещата вода е по-лека от студената и затова без помпа може само да се издига.

4-пътен вентил (90 лв) в схема с една помпа спокойно може да се замести от 2-пътен (10-на лв) - ще върши същата работа:
2v6, на всяка твоя схема има помпа и затова водата се издига и спуска без проблеми. А ако един 2пътен вентил може да замени 4пътен, то 4 пътните намаше да са ги измислили :) Разгледай внимателно схемата,която ти изпращам за втори път и си открий грешката в твоята логика и сметки
Не казвам, че обикновен кран може да замени 4-пътен вентил :!:
Начертал съм схема, при която вместо 4-пътен може да се използва кран за да се регулира силата на байпаса :idea: Принципно същия режим (50% през котела, 50% байпас) може да се направи и без кран :wink:

За температура 60 градуса на вход на котела трябва втора помпа, която да накара горещата 80 градуса вода да се смеси с връщаната от другата помпа 40 градуса вода:

Прикачен файл

4way_2pump.GIF
около 14 kW мощност от котела и 170 глидера HELYOS H-500 при 20 градуса в стаите
4way_2pump.GIF (8.38 KиБ) Видяна 5139 пъти
filmatoplo - майстор
Е хайде :) няма да разваляме последната схема ,само ще монтираме терморегулатор на връщащата вода и като стане 62-65 ще се изключва помпата ма малкия кръг .А между другото ще дойдеш при система без втора помпа и ще си сложиш ръката на входа на котела аз ще ти я завържа с тиксо и палим . :-D не не съм такъв -отменяме инквизицията :wink:
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Е то и ротационен вентил нямаше :wink: - престанете да умувате сами виждате че на практика е както казвам аз .Няма система с Атмос която да не мога да я накарам да бачка и да дава резултати - с какъвто и да е начина на свързване .А тия рисунки от къде им пишете тези ниски температури -30 гр .Няма такива режими с делта те над 20 гр -по малки има 5-10-15 . :wink: Айде да борим снимки на готови инсталации с вентили и резултати само тогава ще повярвам -аз съм си виновен че не ги качвам още да се убедиш . :wink:последната схема пък е извънземна -моля обясни я . :?
Ей, самохвалко :)
Ползвал ли си неротационни вентили :?:
Кое не ти е ясно на схемата с байпаса :?
Всичко си е написано - колко вода минава през котела, колко през байпаса, с каква температура идва от радиаторите, до колко градуса се загрява в котела и до колко градуса спада след смесването:
Изображение
filmatoplo - майстор
Тази схема -все едно е с трипътен смесителен вентил и регулира само водата пращана към радиаторите , но без да предотвратява връщащата вода под 60 гр .Може да се направи като зона с водно подово , но самия котел да се обезопасява от др вентили или буфери .Правил съм със 2 помпи с възвратни клапи на тетка преди да влезнат в котела -едната на късо топла изход -студена вход , другата идва от радиаторите и се свързва пак на входа на котела .С термостат управлявам двете помпи -под 65 върти на късо , след 65 върти през радиаторите , сензора е на входа на котела .Може да го скицираш за аудиторията -има я ама се тиши и залага :wink:
nnikbg - специалист
Mоля да коментирате тази схема на свързване + и - . Може ли да се използва с Атмос комби 20 kW или друг котел непиролизен?

Прикачен файл

atmos s 4valve.JPG
atmos s 4valve.JPG (19.24 KиБ) Видяна 6351 пъти
plamen_peev - специалист
Филмче, може ли да дадеш някакви цени на четирипътни кранове и ел. задвижка към тях на 1 1/2". Може и да не са Honeywell ама все пак добри. То от Honeywell няма 1 1/2" , а 1 1/4" или поне така ми казаха тука. И без това ще се ходи до поморие за контролер и стаен термостат.
filmatoplo - майстор
Да Хонивила е до 1,1/4 -това е напълно достатъчно до 40 киловата .Пропуска през него е 16 кубика на час .Има по големи на Емети и Есбе . Хонивила е 109 лв а задвижката 211 лв -контролера от поморие не си спомням.
plamen_peev - специалист
Грасиас, Абе щото моите тръби са цол и половина та затова мисля да сложа такъв. Не виждам смисъл да се намалява и после пак да е 1 1/2. Ок мерси за бързия отговор.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 31

Тема "Схема за свързване на Atmos." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: