Всички имаме коли, нали ?
NEMESIS - специалист
Замръзването на антифриза е често срещано явление напоследък-понеже всичко е менте.
Карам само с концентрат винаги и никога не доливам вода и не разреждам-не виждам защо да се разрежда.Ползвам концентрат не от бензиностанциите защото нямам никаква вяра на тях.Концентрата мерен с уред дава че замръзва много под минус 80 :!: Продукта е Руски и се среща под името "Тосол Северь" или "Тосол Аляска"
housedoktor - майстор
И аз минавам на руски -изпитан е
stiv1961 - майстор
Един приятел си купи за колата скъп антифриз-мисля 12 лв./л./ за - 60.В сервиза,в който му го сменяха се оказа,че е до -33.А на етикета пише-концентрат.Представете си ако го сменяте без да го замерите.
илко илиев - специалист
значи за всики вид автомобил дават какъв цвят и какъв да е антифриза.например аз карам зх.и съм си купил червен антифриз от шел.4-литра концентрат 44лв. и стана 3 години съм доволен,а тая година сег при студовете при нас в гр. разград едната сутрин беше минус 26 и пали и нямам проблеми.
Takezo Sensey - модератор
housedoktor написа:
И аз минавам на руски -изпитан е
Българския също, МОТОХ-а го продавам от 6-7 години, поне не е менте доказана марка е с времето и това дето пише по шишенцата що годе е истина. :wink:

stiv1961 написа:
Един приятел си купи за колата скъп антифриз-мисля 12 лв./л./ за - 60.В сервиза,в който му го сменяха се оказа,че е до -33.А на етикета пише-концентрат.Представете си ако го сменяте без да го замерите.
Цената не винаги е оределяща като гаранция за качество !

На етикета пише концентрат, защото : е за - 60°С което ще рече концентрат в смисъла на това, че може да му се добави вода.Което от своя страна НЕ означава, че някой не му е добавил вода още преди бутирирането . :idea:

Защо разсъждавам така ли ?

Щото чистия етиленгликол издържа на - 72° до - 75°С (като тези 3 градуса върху -72 добавени отгоре пак са ми малко съмнителни), т.е. всичкия "концентрат" който е на - 60°С е кръщаван с вода на 100 %. :wink:

За руския чух, че бил на - 80° :shock: , което е легенда за стратта отвсякъде.(така и не намери в гугала на колко замръзва чистия етиленгликол).
Руските разфасовки са на по килограм :!: (мярка за тегло) което е доста далече от понятието литър(мярка за обем). :idea: Тука се получава разликата в съотношението на разреждане и обема, данните за охладителните системи на колите са в литри(мярка за обем), а не в килограми(мярка за тегло).Ако килограм антифриз е 900 ml. к'во става ?
Но съгласно относителното тегло на водата, литър = килограм, е що годе вярно, че при разреждане с вода е до - 36 ° С(всички системи трябва да са за около тази тенпература) . Или пък може и да не е, щото ако това дето пише на етикета пример :

1:1 за - 36°С

Не пише дали се разрежда килограм за килограм или е този антифриз които е в бутилката със същото количество вода т.е. с 900 мл.
Тогава разреждането ще е не 1:1 , а е примерно 1.15 : 1 ... Което автоматично води грешни градуси и т.н. или трябва да се долива с шишенцето в което е бил антифриза.Щото ние не знаем данните от етикета дали е за това количество което е вътре в опаковката или е за разреждане с един килограм вода . :-D

Накратко: истинския концентрат е в разфасовка 1 литър, и е за над -70°, -72°, а понякога и 75° (тези - 75 ги пише на определени "маркови" антифризи).

"Концентрат" за - 60° винаги е разреждан с вода, което ни автоматично ми кара да мислим че щом е разреждан, някой може и да е долял повечко вода от необходимото и ...

==============================================================================

Червения антифриз : е за - 74 ° С (така пише на опаковката) и е предназначен основно за мотори с алуминиеви блокове, към които съставките обикновенния антифриз са до някаква степен агресивни ( не зная защо е така ), системи с филтър и не знам си още какви .

==============================================================================

ps.: Направих няколко снимки с камерата на монитора, но се вижда за какво става дума .

Прикачен файл

Picture 042.jpg
Picture 042.jpg (41.1 KиБ) Видяна 6961 пъти

Прикачен файл

Picture 037.jpg
Picture 037.jpg (37.43 KиБ) Видяна 6961 пъти

Прикачен файл

Picture 040.jpg
Picture 040.jpg (62.87 KиБ) Видяна 6961 пъти

Прикачен файл

Picture 038.jpg
Picture 038.jpg (56.16 KиБ) Видяна 6961 пъти
ArturDent - Почти Безобиден
housedoktor написа:
Проверих във фризера и бе ОК.Ама сега ще очаквам проблеми.
Докторе, само да вметна, смяташ ли че е добра идея да слагаш нещо толкова отровно във фризера?
сола 180 - специалист
Мрън ,мрън - дрън,дрън.

Ми кат си правите експерименти така ви се пада.
Купувайте само изпитани марки , както каза Ванката.Аз лично си купувам само Лукойл или Петрол , е немам грижи.

Най-лесно се хващат рибки с измислена реклама и малко по-висока цена.
NEMESIS - специалист
Takezo Sensey написа:
За руския чух, че бил на - 80° :shock: , което е легенда за стратта отвсякъде.(така и не намери в гугала на колко замръзва чистия етиленгликол).
Руските разфасовки са на по килограм
Под минус 80 е.Говорим за истински Руски-позващ се в крайния север на Русия-не боклуци и адски смеси правени в гаражи.Имам уред отчиташ до минус 70 и надоло има на ампулата още 3 деления-при потапяне ампулата седи цялата отгоре и твърдя че замръзва на много под минус 80-мога по всяко време д аго демонстрирам на който иска да се убеди и сам :!: На цвят е зелен-отровно зелено и самия тосол е отровен което всъщност няма значение де.
Разфасовките не са на килограм.В туби по 4 литра е.
Малцина са нашенците дето като се събудят сутринта и термометъра на прозореца им показва така:
Изображение
Но въпреки това трябва да станат,да запалят колата и да отидат на работа.
Последна промяна от NEMESIS на пет яну 29, 2010 8:35 pm, променено общо 1 път.
housedoktor - майстор
ArturDent написа:
housedoktor написа:
Проверих във фризера и бе ОК.Ама сега ще очаквам проблеми.
Докторе, само да вметна, смяташ ли че е добра идея да слагаш нещо толкова отровно във фризера?
Мислиш ли ,че незнам за етилен гликола?Там го замервам на -20 в затворен съд.За да не си тровя живота със спукани блокове.А и тук да вметна-антифриза е силно отровен за кучетата.Ако имате домашен любимец го дръжте настрана.
сола 180 - специалист
Немесис тая снимка твоя ли е?Ако да къде си я снимал?
А какво си палил при тая темп.?

Ако не е твоя ..............ще ти кажа после.

Тема "Антифриза замръзна!!!!!!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: