Напишете въпрос свързан със санирането.
merakliq - специалист
zmeios разбрах за отоплението, прав си. Много моля за мнение Тани, Master Kenobi и 8180. Ако съм пропуснал някой от специалистите, предварително се извинявам.
pipbel - майстор
Ако ше отопляваш стълбището- лепи 5 см фибран навсякъде (не забравяй тавана му!)
Ако не - слагай само откъм стаите
Ето долу какви са новите изисквания за ТП в твоя случай, ти си решаваш.
Стени на отопляемо пространство, граничещи с неотопляемо пространство, когато разликата между среднообемната температура на отопляемото и неотопляемото пространство е равна или по-голяма от 5 °С - 0.50 W/m2K
8180 - майстор
merakliq,
Поглеждам темата ти и общо взето съм съгласен с мненията на колегите.
Това дето ни пишеш специалисти не е така - всички се учим и имахме доброто желание да съберем и радактираме на едно место изписаното по въпроса. Мастер Кен почти не се мярка вече тук или поне с това име.
На pipbel можеш сериозно да се довериеш - доста неща построи човека и всичко след сериозни проучвания и консултации.

Виж това бих го помолил да уточни:
"Ако ше отопляваш стълбището- лепи 5 см фибран навсякъде (не забравяй тавана му!)"

Твоят случай е сравнително сложен. Или правиш сериозна ТИ на външните стени и разглеждаш стълбището като "отопляемо" с необходимите доп. разходи (както пише колегата zmeios). Според мен тук може и да се спести изолирането на стаите (Докторе ???).

Другият вар. е изолираш стаите и лишаваш стълбището и от топлината, която сега преминава от стаите.

И в двата случая обръщаш внимание на всички термомостове, което май е най-сложното, както винаги при вътрешна ТИ.
И в двата случая (особено втория) трябва да се следи влажностния режим, според достигнатите температури - главно да се пази стълбището от вътрешната влага. Ако няма начин - някакво проветряване/вентилация.

Хубавата новина е, че според мен, каквото и да направиш все ще има някаква файда и не се сещам за вариант, при който да стане по-лошо.
Като се спреш на нещо, сподели тук за допълнително обсъждане и подобрения.

Накъде води четвъртото рамо на стълбата?
Намерението включва ли решаване на проблеми за долния етаж?
pipbel - майстор
"Ако ше отопляваш стълбището- лепи 5 см фибран навсякъде (не забравяй тавана му!)"

Твоят случай е сравнително сложен. Или правиш сериозна ТИ на външните стени и разглеждаш стълбището като "отопляемо" с необходимите доп. разходи (както пише колегата zmeios). Според мен тук може и да се спести изолирането на стаите

Аз съм против външна ТИ в конкретния случай, а и особено пък ако няма намерение(нужда) да ТИ външно останалата част на къщата.
За едно стълбище само разходите за мен не са оправдани. Външната идва 3-4 Х по скъпа от вътрешната.
Змея е много прав, аз бих сложил например 1 Мидея там, но не бих задавал Т над 13-14 градуса, излишно е. А за да е и икономично - фибран поне 5-ца навсякъде отвътре. Няма топлим стените на стълбището я, не ни трябва акумулиращ ефект там.
А ако не възнамерява там някакво локално отопление - само ТИ на стълбищните стени които контактуват с отопляеми помещения.
Фибрана с относителната си паронепропускливост би възпрепятствал и преминаването на пари от топлите стаи към стълбището.
8180 не виждам резон да изолира стаите си отвътре, повече мръсотия/главоболия, намалява се ч.ж.п., а и стълбището му е достатъчно широко да поеме още 5см ТИ.
zmeios - специалист
Ашколсун pipbel!

"Нормалното" решение според мен е:

ТИ 5см вътрешна, добре изпълнена, после една Midea 12-ка, настроена на 18 градуса (това и е минимумът, и да не го изпълни, няма страшно).

"Максимум" решението е:
Същата ТИ, но и един въздуховод (скрит в декоративна колона или нещо подобно), с решетки горе и долу; отгоре дърпа въздух (затоплен) и го прибутва надолу. Турбината в тоя въздуховод трябва да е добре изчислена, ще имаме нужда от повече изходно инфо, и някой HVAC специалист колега да се изкаже. Климатик отново, но в тоя случай поставен високо горе. Качествен инвертор по възможност. Първоначалната инвестиция е доста по-голяма, но според мен (така, на око погледнато), срещу по-малко от 30 лв/месец ще може да се поддържа градиент 15/18 в стълбищната зона. Не е точно "топло", но е приятен комфорт, може човек да излезе по тениска и да се качи на горния етаж. Резултатът по отношение вътрешните стаи ще е страхотен.

При всички положения, ако ще се прави ТИ и ще се слага отопление, ТИ-то отива САМО на външните стени, а не на стените коридор/стаи.

Иначе, като естетично решение, одобрявам ламперията. Държи топлината добре, ще помага на ТИ-то, и субективно създава усещане за комфорт. Но това е само ако "има кинти" :) :)

И отново: външна ТИ не бих правил. Мазилката изглежда добре. Външна ТИ е скъпо, и ще се изплати кой-знае-кога. Пък и най-добрата външна и вътрешна ТИ не може да стъпи и на малкия пръст на една евтина клима, която поема 1КВ от мрежата и отдава между 2 и 3КВ (пак казвам, ЕВТИНА) в помещението.

Само гледайте да догодите въздухопотока някак, да не стане "на 1 етаж 10 градуса, под тавана - 25" - това хем не е решение, хем е хабене на ток.
merakliq - специалист
8180 написа:
merakliq,
Поглеждам темата ти и общо взето съм съгласен с мненията на колегите.
На pipbel можеш сериозно да се довериеш - доста неща построи човека и всичко след сериозни проучвания и консултации.

Твоят случай е сравнително сложен. Или правиш сериозна ТИ на външните стени и разглеждаш стълбището като "отопляемо" с необходимите доп. разходи (както пише колегата zmeios). Според мен тук може и да се спести изолирането на стаите (Докторе ???).

Другият вар. е изолираш стаите и лишаваш стълбището и от топлината, която сега преминава от стаите.

И в двата случая обръщаш внимание на всички термомостове, което май е най-сложното, както винаги при вътрешна ТИ.
И в двата случая (особено втория) трябва да се следи влажностния режим, според достигнатите температури - главно да се пази стълбището от вътрешната влага. Ако няма начин - някакво проветряване/вентилация.

Накъде води четвъртото рамо на стълбата?
Намерението включва ли решаване на проблеми за долния етаж?
Наистина благодаря за изчерпателния отговор. Относно влажността в стълбището - не мисля, че има такава. Проветрението според мен се осъществява, безпрепятствено от входната врата и дограмата, която е в повече и на много години.

Четвъртото рамо води към таванско помещение. Едната част от тавана което е пригодено за жилищно, но не се отоплява. Другата е "черен" таван.

Първия етаж е почти неотопляем, или иначе казано се отоплява една стая, непостоянно и тя не лепната за стълбищната клетка.

По скоро искам да се решат проблемите с изолацията на втория жилищен етаж.

След дадените ми предложения мисля, че ще се спра на ТИ с 5 см фибран по стените граничещи с жилищните помещения на първия и втори, както съм показал на модела. Нямам възможност да отоплявам стълбището, въпреки че съм съгласен със zmeios. Незнам дали не трябва да залепя ТИ и на таваните на стълбищните площадки, тъй като нали те са свързани с плочата на етажа.

Може би трябва да помисля за вътрешна ТИ по подове и тавани, както и за вътрешна Т изолация на външните стени, но мислех да пусна друга тема - Имам предвид цялостно или почти цялостно решение за стените, пода и тавана.....

Прикачен файл

stulbishte 1_1.jpg
stulbishte 1_1.jpg (55.9 KиБ) Видяна 3997 пъти
8180 - майстор
Здрасти Мераклия,
Гложди ме твоя случай - определено ми е сложен.
Съветите на Пипбел са за "на 100%" - просто той има мерак и възможност да си го позволи. Все се надявам да погледне въпросчетата, дето му ги сложих по-горе - къде може да се направи компромис.
Едно на друго и аз скланям на изолация само на вътрешните стени (дори и комбинирано вътрешно+външно) - другото отива доста разточително. Хубаво е, че нямаш влага на стълбището и можеш да го направиш още по-студено, освен ако съпругата не иска да го ползва за цветя, например.
Проблем са обаче термомостовете (предполагам се ориентираш - хоризонтални и вертикални), особено тези по двете тесни фасади на стълбището - там доброто решение е да се излезе навън от стаите с поне 50-60см. топлоизолация от ДВЕТЕ страни. По вертикалите това, явно няма да стане отвън. Гледам и стълбището ти е "нагласено" вече - едва ли ще го разтуриш.
Сериозен проблем (дори основен, както писа Пипбел) са таваните, по което можеш да поработиш дори и сега.
По този въпрос наскоро имаше тема:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... %E8#213606

П.П. На този етап, според мен, можеш да пропуснеш цялостното изолиране на стените на долния етаж (50-60см. ще стигнат), ако не отидеш на изцяло вътрешна ТИ в стаите.
merakliq - специалист
Благодаря 8180,
имаш предвид таваните на стълбищните площадки за които и pipbel говори, нали? Може би и таваните на стълбищните рамена. Преди бях писал, че може би трябва да се обработят и стъпалата, които са с мозайка.
В стаята, която е лепната за стълбището съм склонен на комбинация вътрешна + външна ТИ (имам предвид, че външната ще се явява тази по стените на стълбището). Ако сложа по външната и граничещата със стълбището стена на стаята вътрешна ТИ, тя отново XPS ли трябва да е? Мисля, че не - може би стиропор. Ще отнема много място с ГК и вата.
Обаче пък тук се нарушават принципите, тъй като фибрана трябва да е към топлата страна.
Темата, която ми прати съм чел внимателно и да ти кажа след като я прочетох още веднъж, съвсем се оплетох за моя случай. В случая на Живко, той търси цялостно решение, а аз половинчато поради липса на средства за съжаление.
Извинявам се предварително, ако съм написал някаква глупост със схемата вътрешна и външна ТИ.
Дали пък, ако се изолира подът, външните стени и тавана на стаята граничеща със стълбището няма да се постигне същия ефект? Но пък в този случай ме е страх от поява на конденз в ъглите и от това, че стаята и без това е малка и ше се отнеме от жилищната и площ.
zhivko83 - специалист
Следя темата с интерес . :wink:
Не зная дали външната ни изолация от фибран 4 см е малко , но стените са студени на пипане . Основно по външните ъгли избива леко влага с черни точки мухъл . От плочата от тавана , дори от към стълбището стават термомостове .
П . П . дано инфото е от полза . :)
8180 - майстор
merakliq написа:
Ако сложа по външната и граничещата със стълбището стена на стаята вътрешна ТИ, тя отново XPS ли трябва да е? Мисля, че не - може би стиропор. Ще отнема много място с ГК и вата.
Обаче пък тук се нарушават принципите, тъй като фибрана трябва да е към топлата страна.
Приятелю нещо се оплете - това зачерненото си е ВЪТРЕШНА ТИ ОТКЪМ ТОПЛАТА СТРАНА и по науките трябва да е Фибран. Не се впрягай много за това - може да се дообмисли и дори да се сметне дали ще има съществен проблем със стиропор и читав латекс/грунд (заради бюджета).

За таваните - при възможност е добре да се изолират ТАВАНИТЕ НА СТАИТЕ - там дискусията при Живко важи и вероятно ще е най-икономично да се направи отгоре в таванското (ако може). При него дискутирахме, че вертикалните стени ВЪВ таванското също се явяват термостове, но при него има външна ТИ там и с лека добавка отвътре нещата заспиват. При теб няма външна и си е компромис.
Площадките и рамената също са мостове, но се въздържам да мисля за изолация по вече готовите стъпала, мозайки, площадки - скъпо! Виж отдолу е по-лек проблема, но ако се добави и вътрешна (във стаите) с лек компромис може да се спести ТИ на хоризонталните и наклонените участъци по стълбището, с изключение на тези, които са продължение на таваните на твоя етаж.
Подовете на стаите са екстра, която вероятно е разточителна при теб.
Сериозен проблем очаквам от вертикалната стена при терасата и фасадата към улицата.

В резултат, май го писах, в твоя случай бих помислил за по-сериозна (и по възможност ЦЯЛОСТНА) вътрешна ТИ за стените (външни и към стълбището) и таваните. Ако таваните се изолират отгоре, трябва да се огледат термомостовете от горната плоча.
Макар и не перфектна картинката на Дито пояснява проблема при комбинирана и ЧАСТИЧНА вътрешна/външна ТИ:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=22120
Подовете, както казах ще се явят екстра ценово - нещо по-евтино може да се потърси откъм стълбището на ±50-60см в района на подовата плоча (където може) или от третото рамо на стълбата до горе.
merakliq написа:
Дали пък, ако се изолира подът, външните стени и тавана на стаята граничеща със стълбището няма да се постигне същия ефект? Но пък в този случай ме е страх от поява на конденз в ъглите
Ако си позволиш цялостна вътрешна ТИ - няма страшно!
Дълго стана, сори.
Може някъде и да не съм достатъчно точен.

Тема "Топлоизолация на стълбищна клетка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: