Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
petrov_be - специалист
Virtuozo написа:
fikata написа:
Няма ли вариант да се върже бойлера към таблото което работи нон стоп. Примерно през магистрален кабел за контактите, ако нямаш достъп до таблата.
Колега,доколкото се разбира от условието на задачата няма такова табло,което да работи нон стоп.Две табла.Едното работи само на дневна, другото - само нощна. Решението май вече е избистрено.Два контактора, съответно сфазирани, с блокировка с/у едновременно включване/залепване/.Предпазители преди контакторите. Управление на контакторите защо не и с друг тарифен часовник синхронизиран с електромерния. Казва се,че парите не са от значение..
:)
Само да те допълня,че баш ти който зададе въпроса за принципа на действие на двете табла,не беше редно точно ти да започнеш с такова изречение
Колега,доколкото се разбира от условието на задачата няма такова табло,което да работи нон стоп.
Разбира се че има табло което работи нон стоп и това е дневното табло,на което работи осветлението и контактите.Второто табло е само за големите товари които акумулират топлина и я отдават и през деня за да се икономисва дневна електроенергия,но явно на човека не му достига водата от 200 литровия бойлер и му се налага да го включва и през деня.[/quote]

точно това е проблема водата не стига
към милен
аз не съм ви точно колега(не съм учил като вас електротехника)всичко което знам е от интернет и най-вече от този форум за което ви благодаря, че ни помагате и ни учите
никога не съм монтирал контактор, но по схема ще купя и монтирам пустия контактор
Милен - майстор
Купи си два броя контактори, какви то ти казах, дай им типа и снимка на двата един до друг и ще ти нарисуваме направо върху снимката как да вържеш жиците :)

И аз да попитам понеже не отговори - има ли възможност бойлера да се включи към денонощното табло, разбира се на самостоятелна линия. Тогава не ти трябват никви контактори.
Trifun - специалист
petrov_be написа:
...
Двете табла са едно до друго.
Клиентът иска бойлерът да работи на дневна и нощна.
Дайте идеи как да се направи, нямам ограничение на средствата(еурото :-D )
При това положение, средствата (еурото :wink: ) ще се ограничат до парче проводник 4 кв. мм. , с който просто да се удължи шината (гребена) от денонощното табло и да се закара до предпазителя на бойлера от второто табло, като преди това гребена от второто табло се скъси с едно зъбче. (евентуално може да се наложи да се пренаредят предпазителите, тъй като предпазителя за бойлера трябва да е в края)
alsted - майстор
Най-добре би било да качиш снимки на тези табла /при възможност/.
Както ти каза Милен, най-добре ще ти нарисуваме връзките направо върху снимките.
petrov_be - специалист
Здравейте,
Значи в мазата има две табла
http://www.gepowercontrols.com/be/fr/pr ... 25s60.html
които не може(не трябва) да пипаме , едното е за нощна(от 22 до 6 часа)
другото е нон-стоп
от двете табла излиза (след електромера) по един кабел XVB 4G10mm² до 3 етаж ап.10
в апартамента има специално помещение където има също 2 табла
http://www.hager.be/index.php?scr=1024&id=3439 , които са едно до друго

едното е свързано с таблото(нощна) в мазата
другото е свързано с таблото(нон-стоп) в мазата

и в двете табла в апартамента имам по 5 модула място но тук предпазителите са два модула
Милен - майстор
Щом са в отделно помещение какво му мислиш толкова, нали белгиеца няма проблем с еврото :) Взимаш си два контактора + още два двуполюсни предпазителя харесваш си едно табло в което да влезнат тия чаркове и да има аванс за още нещо курдисваш ги до другите две на стената и си готов. Белгиеца ще бъде доволен че са му правили бойлера по форум "направи си сам" чак от България. Ако не ти се занимава с глупости си закачаш бойлера за денонощното табло на отделен предпазител.
petrov_be - специалист
Милен написа:
Щом са в отделно помещение какво му мислиш толкова, нали белгиеца няма проблем с еврото :) Взимаш си два контактора + още два двуполюсни предпазителя харесваш си едно табло в което да влезнат тия чаркове и да има аванс за още нещо курдисваш ги до другите две на стената и си готов. Белгиеца ще бъде доволен че са му правили бойлера по форум "направи си сам" чак от България. Ако не ти се занимава с глупости си закачаш бойлера за денонощното табло на отделен предпазител.
ок, прдполагах , че трябва да се направи с контактори и затова написах тази тема
ако знаех какви точно контактори нямаше да Ви занимавам с мойте глупости ,нали??
ако не Ви се чертае просто ми кажете"монтирай този и този контактор(марка и модел)аз ще намеря начин да се справя
Блягодаря Ви
stillwater - напреднал
Ето едно примерно свързване, ако си намериш контактор CL02AB00TN на General Electric.
Не забравяй да сфазираш двата входа. Свържи първо нощната, и като се включи след 22ч, мериш между 1 и коя от жиците на дневната няма напрежение. Тази жица я свързваш към R3. Мериш между другата дневна жица и 7 - също не трябва да има напрежение. Нея я свързваш на R5. Ако са други означенията, премери кои са нормално затворените контакти и дай една снимка на контактора.

Изображение
Милен - майстор
Е тва е схема :thumbs: даже икономисва на белгиеца един контактор.

Ако имаш мерак да го направиш ето ти и още няколко варианта на такъв превключващ контактор:
http://www.schneider-electric.bg/docume ... alogue.pdf
стр. 118-119 контактор тип СТ 16А кат.№ 16130 или 15964 за 25А с бобина за напрежение 230-240V имат два по два превключващи контакта NC & NO

Moeller тип Z-SCH230/25-22 аналогичен за 25А
Siemens подобен с превключващи полюси 3RT15 17-1AP00
petrov_be написа:
ок, прдполагах , че трябва да се направи с контактори и затова написах тази тема
ако знаех какви точно контактори нямаше да Ви занимавам с мойте глупости ,нали??
ако не Ви се чертае просто ми кажете"монтирай този и този контактор
(марка и модел)аз ще намеря начин да се справя
Блягодаря Ви
Няколко пъти, няколко човека ти казват какво ти трябва и ти чертаят схеми, какво повече искаш, някой да дойде да ти го свърже тъпия контактор? Ако не ти е ясно и не знаеш какво да направиш, въпреки подробните и нагледни обяснения въобще не се захващай.
От де да знаем в България какво има по магазините на изостанала Белгия с нейното нестандартно и не отговарящо на европейските изисквания напрежение. Така че не очаквай кой знае каква помощ задочно.
fikata - майстор
Милене,както винаги си във върхова форма!
:bulb:
Респект !

Тема "бойлерът да работи на дневна и нощна ???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: