• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Yanaki - помощник
Добър ден на всички майстори :)
Искам да почерпя идеи от вас за направата на кутия за бижута. Имам някакви идеи, но все пак ако някой има по-добри ще се радвам да ги сподели. Освен идейте ще ми трябва и помощ за материалите, защото до сега не съм правил нищо такова. Като начало искам да попитам за подходящо лепило и някакви декоративни пантички, както и какви инструменти ще ми трябват :), е и най-важното откъде да купя подходящия материал (дърво) Аз съм от Пловдив, но няма проблем и от София да купя нещата :) Ако някой ми напише как да си кача снимка на това, което нарисувах набързо, ще покажа и моята идея.
Благодаря предварително.
velsi - Почетен майстор
Yanaki написа:
Ако някой ми напише как да си кача снимка на това, което нарисувах набързо, ще покажа и моята идея.
Благодаря предварително.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=5265
Yanaki - помощник
Благодаря :) Значи само искам да кажа, че проектчето ми е аматьорско, никога не съм учил как се чертае. Дано все пак Ви покаже каква ми е идеята. Има и друга идея, да скося под ъгъл 45 градуса ъгъла на стените, обаче трябва да се хванат с нещо.

Прикачен файл

project1.jpg
project1.jpg (17.63 KиБ) Видяна 9487 пъти
shadowman - майстор
Аз съм правил подобно нещо ама с плъзгащ капак преди 12-13 години, ама имах машини при мен.
shotik - майстор
Препоръчвам ти кутията да я направиш цяла ,с дъната и тогава на циркуляр с ограничител да отрежеш частта ,която ще е капак.Така ще се получат еднакви страници и няма да е нужно припасване ,както ще трябва да правиш ,ако правиш долната част и капака отделно.
Yanaki - помощник
Много благодаря за мненията, но при мен имам само ръчни инструменти, знам че звучи сякаш сме в каменната ера, но това е положението... та идеята е как да направя това само с ръчни инструменти и другия ми въпрос относно материалите още си стои - лепила, лакове, триони и т.н. Излезе и нов проблем - капака, незнам как да свържа стените на капака :)
mladkal - майстор
Не съм вещ, но всичко ми е ясно :lol:
Та в този ред на мисли:1.Необходимите инструменти -ръчни: прав ъгъл (задължително); трион пасвател (имайки се в предвид, че ще изрязваш малки детайли, ще ти бъде най-удобен, точен) молив, метър, дърводелски стеги (поне2 броя) няколко свредла за метал (малки размери между 1 и 2мм) Лъкче, което мож да се реже и метал и дърво при повече упоритост; пила. Бормашинка (дрелка), с която да разпробиеш нови отвори на пантите и да ги зхванеш с малки пирончета-стъкларски, примерно 2.Необходими материали: дървесина по твой избор; лак по твой избор; парче клавир панта (която можеш да изрежеш -направиш по тясна) Лепило за дърво; шкурка
Всичките изброени до тук неща можеш да намериш в магазини като Баумакс, Практикер, Бриколаж. (за дървесината не зная)
Друг основен момент е да имаш скица (черетеж) на това, което желаеш да сътвориш с точни размери.
Останалото е търпеливост, желание, любов...Не бързай и и ще се справиш, а после насладата ще е голяма!
Успех!
shotik - майстор
Yanaki написа:
Много благодаря за мненията, но при мен имам само ръчни инструменти, знам че звучи сякаш сме в каменната ера, но това е положението... та идеята е как да направя това само с ръчни инструменти и другия ми въпрос относно материалите още си стои - лепила, лакове, триони и т.н. Излезе и нов проблем - капака, незнам как да свържа стените на капака :)
Ako го направиш така ,като ти писах ,ще ти трябват две пантички ,за които ще трядва да изрежеш част от материала и да стане като легла за пантите или с тънко длето правиш място където да ги набиеш в материала/както е тази кутия/.Отзад трябва да направиш и скосяване ,за да може капака да се отваря повече.
Ето снимки :
правиш я в този вид

Изображение
режеш капака
Изображение
отзад скосяваш и правиш легла или място за набиване на пантите

Изображение

Изображение

в долната част слагаш други летвички за по - плътно затваряне на капака и да няма процеп между двете части

Изображение

Тази кутия ми е от службата в ПЖИ от 1969 до 1972 г ,сега я ползвам за прибиране на разни дреболии.
Купувал съм я,не съм я правил,вижда се че и добре е пирографирана ,оцветена и лакирана,но от времето доста поолющена,това за 41 г оттогава.
  • 1
  • 2

Тема "кутия за бижута" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: