Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitko64 - майстор
При монтаж на кухненски шкаф със стоманени дюбели перфоратора е засегнал(оголил) фазовия проводник на мостов кабел 4 кв.(положен без гофре в мазилката дебела 7 см.) Свалих шкафа, извадих дюбела(преди това биеше ток при допир с главата на болта) и разбих участък от мазилката. Рзтоянието е ограничено и не позволява изолиране с лента или монтиране на клема. Въроса ми е дали мога да взема парче гумена изолация от друг кабел(разцепено по дължина), да го намажа обилно отвътре с епоксидна смола и да го муфирам на засегнатия участък. Проводника е само с наранена изолация. Към контакта му е включена готварска печка.
Милен - майстор
Разкърти хубаво около жицата и изолирай със самовулканизираща се лента например Bishop. Кръпката която искаш да направиш може да ти създаде проблеми при по сериозно натоварване на печката.
petkomz - специалист
Разкърти мазилката около 10 см в двете посоки от оголения участък, така че да можеш да издърпаш кабела малко напред, сложи си изолацията от друг кабел, но задължително след това бандажирай с изолирбанд добре! Замажи с гипс или някаква шпакловка(гледай да не излизаш от габаритите на шкафа за да се скрие ремонтирания участък ако можеш). Не забравяй преди това да прекъснеш електрозахранването!
Опа, някой ме е изпреварил, но за бишопа не съм много сигурен според мен и с изолирбанд ще стане.
PCL82 - майстор
Преди да направиш операцията по изолирането провери да не е помляна и част от жилото. Ако е само изолацият направо изолираш, ако е наранено жилото трябва да се запои дублиращо парченце и тогава да се изолира.

Иначе се намалява сечението и може да се запали при по рериозно натоварване.

Разкърти достатъчно около мястото, подложи някакъв найлон зад кабела, за да не пада мазилка докато правиш операцията.

После го махаш и замазваш. Бих ползвал някакво полимерно лепило като теракол или шпакловка, защото гипсът пие вода!

Ако не може да се намотае лента, може така:
-разрязваш мостчето
-проверчваш жилото
-взимаш парче широка изолационна лентаи я прегъваш на две по дължина. В сгъвката слагаш да легне проводника.
-привързваш лентата със синтетичен конец.
-намазваш със горещ силикон (на пръчки) и слагаш сцепено парче шлаух, такаче да се застъпят краищата и да избие силикона.

- може да затегнеш шлауха със свински опашки докато е горещ силикона и накрая да залееш цялото място със силокон (над и зад кабела)
-накрая замазваш
mitko64 - майстор
благодаря за бързите отгори. разкъртването над оголения участък е проблемно(има и горен шкаф и става сложно). жилото си е добре (гледах го с прожектор). ще разбивам от двете страни, ако мога да подпъхвам наякакави парчета изолирбанд,ама кабелът е досто на дълбоко.извинявам се че пиша без главни букви (нещо ми зависва клавиатурата на тях).
ivo_dedko - специалист
Милен написа:
Разкърти хубаво около жицата и изолирай със самовулканизираща се лента например Bishop. Кръпката която искаш да направиш може да ти създаде проблеми при по сериозно натоварване на печката.
Това е най-доброто, ако имаш място да го направиш.
В. Петров - специалист
petkomz написа:
Разкърти мазилката около 10 см в двете посоки от оголения участък, така че да можеш да издърпаш кабела малко напред, сложи си изолацията от друг кабел, но задължително след това бандажирай с изолирбанд добре! . . .
Малки пукнатини по мостов кабел съм кърпил успешно с изолация от проводник с по-голямо сечение, примерно ПВА-1 - 10mm^2. Обелва се тръбичка от изолацията на проводника с дължина по-голяма от повреденото място. След това внимателно се разрязва с макетно ножче тръбичката от едната стана по дължината. Кабелът и кръпката се намазват обилно с лепило за PVC и след 5 минути се притискат. Неудобството е, че трябва да се изчака поне 1 денонощие да изсъхне лепилото, но запечатва идеално.
blv - специалист
Има вариант и за преходна кутия, колкото да се направи стабилна връзка
todortv - майстор
Може и първо оголената част с нитроцелулозен лак ,пък след това с каквото искаш,защото влагата в мазиката не прощава.
mitko64 - майстор
Блгодаря още веднъж за съветите. Разубедихте ме за епоксидната смола и спях някък да бандажирам с парчета и после метода на PCL 82 с топъл силикон. Измазах със смес от таракол, цимент и малко пясък. Преди интервенцията мултицета показваше 5Кома(доколко е верен) между нула и фаза при свален бушон, а после почти безкрайност.

Тема "Помощ - оголен кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: