Напишете въпрос свързан със санирането.
merakliq - специалист
Да, наистина се оплетох за съжаление.
Изолация на таваните на вторият етаж от горната страна т.е откъм тавана не е възможна, тъй като е пригоден за живеене, макар и частично. Едната таванска стая е на теракот, другата на замазка. Трябва да е от долната страна.
Ще си драсна една схема по подобие на dito, за да преценя (ако мога) какво ще е при комбинирана външна и вътрешна ТИ.
8180 достатъчно точен си, още веднъж благодаря.
zhivko83 - специалист
Колега 8180 , какво имаш предвид под цялостна ТИ :
- merakliq написа:
Дали пък, ако се изолира подът, външните стени и тавана на стаята граничеща със стълбището няма да се постигне същия ефект? Но пък в този случай ме е страх от поява на конденз в ъглите
- или изолиране на 4 - те стени на всяка стая ( може и да греша , но ако се изолират 3 - те стени на стаята , дали ще се появят термомостове на вътрешните стени , там където граничат с външна стена :? или е достатъчно в тази част да има 50 - 60 см навътре изолация )
8180 - майстор
Живко,
Малко не схващам къде разделяш нещата.

Имам предвид в случая на Мераклия всички стени + тавана (така го разбрах). Той май и пода включва.

Според случая, ако съседните помещения са отопляеми, вътрешните стени могат да се пропуснат, но заради термомостовете въпросните 50-60см. са необходими (в двете съседни помещения при възможност).
За съжаление, при него отгоре също е студено, та там пък ще трябва отдолу по целите стени под тавана. Става кърпено, но според финансите/ефекта - м.б. в реда - външни стени + таван, термомостовете, вътрешни стени (при необходимост), под.
Имаше една тема на Пипбел - "Еретечно за топлоизолациите".:)
Ако съм схванал въпроса.
zhivko83 - специалист
Да и аз разбрах , че колегата ще изолира подовете и таваните и затова попитах - под цялостно вътрешно ТИ се има предвив 3 или 4 от стените от стаята . Сега след последния ти пост , 8180 , мисля че се изясниха нещата .
Мерси ! :)
merakliq - специалист
8180 написа:
с лек компромис може да се спести ТИ на хоризонталните и наклонените участъци по стълбището, с изключение на тези, които са продължение на таваните на твоя етаж.
Мисля, че от модела ще стане по - ясно. Продължението на таванната плоча над етажа в площадка се явява продължение на коридора

Прикачен файл

stulbi 3.jpg
stulbi 3.jpg (173.14 KиБ) Видяна 2208 пъти

Прикачен файл

stulbi 2.jpg
stulbi 2.jpg (108.55 KиБ) Видяна 2208 пъти

Прикачен файл

stulbi.jpg
stulbi.jpg (176.52 KиБ) Видяна 2208 пъти
8180 - майстор
Ок! Мераклия,
Горе долу така си го представях и вероятно плочи и колони в ъглите от бетон.
Виж сега какво казват по-умните за термомостовете.
Разглеждаме някой ъгъл - примерно този между двете стаи към улицата.
Там имаме две стени и 6 повърхности (ако разгледаме стаите по отделно). И сега броим - от тези 6, четири се топлят, а две са на улицата. Този термомост не е от най-страшните.
Отиваме в другия ъгъл - стая х стълбище х улица - същите 2 стени и 6 повърхности, НО САМО две са топли. Този термомост е доста по-гаден.

Нататък усложняваме задачата, като включим и горния етаж и ще ни стане логично и разбираемо откъде са "капчиците на Живко".
Отчитайки, че естествено топлото отива нагоре преценяваме откъде да започнем при ограничен ресурс.
Ако не се справим със всичко, имаме "едно на ум", че необработените участъци са си студени колкото и преди и внимаваме за влагата в жилището.
Както писах вече, каквото и да направим, ако е читаво изпълнено все ще има ефект в сметката за отопление. Доколко и кога ще се изплати Пипбел е по-силен в тези сметки.

Тема "Топлоизолация на стълбищна клетка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: