Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
ribnikolaevi - майстор
Хайде, няма ли кой да ни светне за тая скорост, 7 m/s. Вместо да се хващаме за грешките на "езика" (пръстите), дайте отговор.
nihonjin - специалист
ribnikolaevi написа:
Хайде, няма ли кой да ни светне за тая скорост, 7 m/s. Вместо да се хващаме за грешките на "езика" (пръстите), дайте отговор.
Над тази скорост се увеличава силно шума от триене на въздуха в стените на въздуховода, турболенция и други подобни. А за нагнетателни системи, (вкарващи въздух отвън) не е приятно в стаята ти да духа със 7 м/с, това си е като малък ураган.
Такива работи четох напоследък.
ribnikolaevi - майстор
Т.е., доколкото разбирам над 7 m/s има скок в нивото на шум, така ли?
Има ли някаква графика при каква скорост какво е нивото на шума? И таблица върши работа.
nihonjin - специалист
ribnikolaevi написа:
Т.е., доколкото разбирам над 7 m/s има скок в нивото на шум, така ли?
Има ли някаква графика при каква скорост какво е нивото на шума? И таблица върши работа.
Не, скок няма, просто зависимостта скорост-шум не е линейна. Съжалявам, литература нямам - не съм специалист.
vanko68 - специалист
800 м3/ч през Ф150 мм дава около 12,6 м/сек. Което за аспиратор не е никакъв технически проблем. Това със 7те м/сек е за вентилационни системи ,а самата скорост е препоръчителна. Има изключително голямо влияние материала и закрепването на въздуховода. Тези гофри при аспираторите с гаранция шумят повече от гладките изолирани с вата ламарини при вентилационните системи.Ма това какво те бърка,то аспиратора се пуска главно денем и вечер при готвене само за известно време.Едва ли ще го ползваш нощем,когато е тихо.
ribnikolaevi - майстор
Ами не искам да давам повод на жената да ми крещи (ще се оправдава, че го прави, за да надвика аспиратора :-D ). Сега сериозно - сигурно има някакви данни за шума, даже и за гофрираните тръби. Сигурно се слагат коефициенти в зависимост от чупки, дължина и т.н. и т.н.
А в моя случай (напоследък често срещано явление) готвенето ми е в обща дневна с храненето и къта за почивка (меката мебел). Примерно представи си, гледам криминале, някой шепти и аз трябва да надуя звука на телевизора, щото тъкмо тогава трябва да изгоним миризмата на печеното пиленце.
Може да не е точно тук мястото на следващия ми въпрос, но да се пробвам. Има ли съвременни фурни, които да могат да се вържат към абсорбатора, а не да ми издухват миризмата в помещението?
2betrendy - специалист
Може да не е точно тук мястото на следващия ми въпрос, но да се пробвам. Има ли съвременни фурни, които да могат да се вържат към абсорбатора, а не да ми издухват миризмата в помещението?
когато аз си търсих фурна, и аз си зададох този въпрос - и намерих една фурна на фирма ZUG (швейцарска фирма е) с интегриран аспиратор. Само цената от почти 2.000 евро не ме устройваше. Иначе дали има фурни които могат да се свържат квм аспиратора, не знам, не съм чувала.
Примерно представи си, гледам криминале, някой шепти и аз трябва да надуя звука на телевизора, щото тъкмо тогава трябва да изгоним миризмата на печеното пиленце.
Ако не си си купил още аспиратор, гледай да вземеш тогава някой по-тих. Шума на моят аспиратор е 61 дБ, което не е малко (обясниха ми тогава, че шумно е колкото минаваща кола)... Сега като го пусна, особено на интензив - да, доста се чува. :roll: Но за сметка на това дърпа много, което за мен лично беше по-важното. По-добре за 10-15мин да увелича телевизора докато се готви, отколкото да отварям прозорци после или да ми мирише холовата гарнитура на пържоли. А тих и мощен аспиратор не намерих (модели с 4 цифрена сума в евро не съм гледала, там със сигурност има лукс варианти, но не са ми по джоба). :?
ribnikolaevi - майстор
Аспираторът е едната страна на уравнението. Там може само да се избира. Другата страна е въздуховода (моя е към 3,5 м дълъг, към него съм включил и още един вентилатор, от над масичката пред диванчето.
solo5 - майстор
на мен въздухопроводът ми ще е около 50см :roll:
ама съм в чуденка за аспиратор :?
помещението е около 30 куб. м.
solo5 - майстор
roshav ohluv написа:
Сега проверявам какъв аспиратор да взема и установявам, че за кубатура на помещението от 90 м3, би трябвало мощността му да осигури поне 500-600 м3/час... Това правилна сметка ли е?
Формулата е Обема умножен по 10.
За 90м3 ти трябва аспиратор 900м3/час.

teoto написа:
На мен ми сметнаха за 550 кубика ф150 нищо, че аспиратора е ф120
Има ли смисъл от Ф150 при положение, че изхода ти е Ф120 :?

2betrendy написа:
Ако не си си купил още аспиратор, гледай да вземеш тогава някой по-тих. Шума на моят аспиратор е 61 дБ, което не е малко (обясниха ми тогава, че шумно е колкото минаваща кола)
Моят е 46 дБ :?

Тема "диаметър на тръбата за аспиратора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: