ibogdanov написа: ... питанката ми беше за ваксата.Маслата на Осмо са добри, има и за външна употреба, но са скъпи.
Всичко за дърводелството
silllveto
- Майсторица
21 мнения в "Импрегнация на дървена дограма"
bikerider_
- специалист
Защо всички препоръчват бои на водна основа? Те не са ли прекалено слаби за външни условия и температурни амплитуди от повече от 45 градуса? А и не пропускат ли влагата? От друга страна при посочената амплитуда, сняг, слънце и дъжд, емайллаковете стават неминуемо на юфка след време. Та и аз съм в търсене на идеалния вариант за предпазване на дървена дограма.
EDI
- майстор
Лака на водна основа пропива в дървесината и създава защитен слой.Издържа на влага ,студ, слънце и УВ.Температурните разлики не са никакъв проблем.Имам лакирани неща с лакове на СОКРАТЕС /дървен прозорец / и ДУФА /кашпите на жената /, издържат си вън на сняг и студ.Вече години слоя не е мръднал и не се налага никакво подновяване.
Bambookita
- специалист
Sadolin това е истината
Има и импрегнатор за дърво http://www.colorsystems-bg.com/?t=item/show&target=207 използвал съм го невероятен е.

nihonjin
- специалист
Преди 5 г. си боядисах прозорците с бял автоемайл лак върху старата боя която си беше здрава, но много посивяла. Итересното сега е, че навън и по всички вертикални повърхнини лака не е мръднал, а там където се е стичала вода от конденз отвътре е станал на юфки - лака се отлепя от старата боя.
Мисля скоро да правя освежаване без да свалям до дърво, а само до здрава боя. С какво ще ме посъветвате да боядисам - може би водоразтворима бяла боя?
Или с какво да грундирам старата боя за да може новата да хване добре върху нея?
Мисля скоро да правя освежаване без да свалям до дърво, а само до здрава боя. С какво ще ме посъветвате да боядисам - може би водоразтворима бяла боя?
Или с какво да грундирам старата боя за да може новата да хване добре върху нея?
housedoktor
- майстор
В твоя случай водорастворимата боя няма да ти помогне много
По скоро това
:http://www.orgachim.bg/pdf/bg/Leko_Alkidna_Special.pdf
има и едни бели грундове за дърво на Дилукс ,но в България не успях да намеря.Те са хубави за основа
По скоро това
:http://www.orgachim.bg/pdf/bg/Leko_Alkidna_Special.pdf
има и едни бели грундове за дърво на Дилукс ,но в България не успях да намеря.Те са хубави за основа
cakev79
- специалист
EDI написа:Ами аз го купувам в Ямбол от едно малко магазинче, специализирано е преимуществено за немски материали.Така му викаме "немския" магазин.Продават на ЦЕРЕЗИТ, а от лаковете има няколко марки, половината са чужбински - ДУФА, МАРШАЛ и други такива.Еди къде е това магазинче,да го посетя
samisam
- напреднал
housedoktor написа:Старата дограма си е голямо предизвикателство.С горещият въздух си е много трудоемко.Освен това ако не внимаваш обгаряш дървото,а може и стъклото да се пукне .Аз използвам малък ъглошлайф с диск за шкурене (внимателно ,за да не задълбаеш) .След това заглаждам с орбитален шлайф. Тесните места с делта шлайф и на ръка с остро длето.Мноого прах се вдига, но очистваш до дърво.Ако си късметлия може да стане и за лакиране Относно авто емайл лака: виждал съм добре направени прозорци така,но моите предпочитания са за бои на водна основа.Към боите на Оргахим има и добавки за устойчивост на триене и атмосферни влияния.Благодаря за отговора. Хаусдоктор.
А пробвал ли си с тези препарати за сваляне на боя-Терминатор, Дунав и т.н. Единия е алкален другив е кисленен май?
Освен това мога ли да те помоя за снимка на това с ъглошлайфа и шкурката? Трябва захващането да е като диск. Аз имам една гумена шайба с ос, за захващане на дрелка, но май не е това случая?
Освен това има едни дискове, подобно на листове страници на книга от шкурка-предполагам, че твоето е нещо такова и за това моля за снимка. Искаше ми се да да опитам с нещо за по-бързо сваляне на боята-тъста ми ги е боядисвал, така е напластена с четката, без да разрежда боята, все е дно е китосвано. Доста ще се узоря ако само с шлайфане я свалям тая боя. Съклата така или иначе ще ги свалям-маджуна е за смяна, смятам като ги боядисам да им тегля силикон и да ги забравя. Дори и пирончета няма да им слагам. Ама ако се счупи, какъв зор ли ще е докато се почистят от остатъците стъкло и силикон.
Някой има ли опит в това? А може би не трябва да слагам силикон под стъклото?
Поздрави
Сам
todor_tsanov
- специалист
поне за мен най-лесния начин за сваляне на боя е с терминатор, намазваш дограмата и около 20 мин боята омеква и спомоща на шпатула е изтъргваш шлайфам с малък вибровшлаиф китваш кърпиш и т.н.
EDI
- майстор
cakev79 написа:Това е срещу метанстанцията до ТОПЛИВО.Продават материали на ЦЕРЕЗИТ, другия им магазин е ИНТЕРИОР, намира се до ВиК отдясно на каргонския мост.EDI написа:Ами аз го купувам в Ямбол от едно малко магазинче, специализирано е преимуществено за немски материали.Така му викаме "немския" магазин.Продават на ЦЕРЕЗИТ, а от лаковете има няколко марки, половината са чужбински - ДУФА, МАРШАЛ и други такива.Еди къде е това магазинче,да го посетя
Тема "Импрегнация на дървена дограма" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература