Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
peterstamov - специалист
chapara написа:
Фибран и пак фибран.Залепваш(като изрязваш в него място за тръбите),дюбели,ПВЦ мрежа със застъпване.Ако се налага да отвесираш,различна дебелина фибран.Има хидроизолационни шпакловки за накрая ,и ленти за ъглите.Само където ще имаш монтажи вграждаш итонг преди мрежата.Аз лично така бих го направил за себе си и за клиент,в случай че отпада мазилката,която също не е проблем.
Пред същата дилема съм - стара баня - 30 гдишна. Ще къртя и мислех с аквапанел, но ще ми хвърли към 500 лв с конструкцията - идва ми скъпо. Нека обсъдим идеята за фибрана:
1. Лепим фибрана с лепило като при отвесирането ползваме различни по дебелина плоскости - ако повърхността не е приблизително равна.
2. Здраво дюбелиране, като при мен е тухла единичка и ще трябват дюбели за бетон + някой друг за тухла.
3. Една ръка с лепило тънко за фаска.
4. Полагане на мрежа с лепило и застъпване.
5. Дълбоко проникващ грунд.
6. Хидроизолация + ленти.
7. Лепим вече плочките.

Дали ще се получи? Какво ви е мнението по точки 3 и 5? Предполагам лепилото за плочките трябва да е Флекс?
Leon - специалист
Макар и по добър аква панела е 5 пъти по скъп от гипскартона.

Ако го правя за мен, бих сложил точка 2 между т. 4 и т.5.
Т.е. дюбелите да задържат и мрежата. Могат малко повече да се начукат, за да не стърчат, а и да стърчат малко може да се се лепи на "двоен" гребен.
Специалистите да кажат има ли гаранция за връзката между лепилото и фибрана, ако мрежата е над дюбелите. Все пак плочките си тежат.
peterstamov - специалист
Има логика дюбела да е над мрежата, но само в този случай. Напоследък забелязвам доста майстори при полагане на външна топло-изолация да използват този метод, което не е правилно!
Leon - специалист
peterstamov написа:
Има логика дюбела да е над мрежата, но само в този случай. Напоследък забелязвам доста майстори при полагане на външна топло-изолация да използват този метод, което не е правилно!
Не знам, но преди месец на съседите два етажа по нагоре, се отпра шпакловката с мрежата от фибрана и изплющя на моята тераса.
Тяхната тераса е "приобщена" с итонг, дюбели, мрежа, шпакловка (не е гипсова) и боя. Сега фибрана си стои, дюбелите също. Може и мундарско изпълнение, да е влязла вода между шпакловката и мрежата, замръзва и ... Друга тема е, защо е фибран.

А защо не е правилно дюбелите да са над мрежата?
Сещам се за:
1. Дебел слой шпакловка после.
2. Шпакловката над дюбелите може да падне.
peterstamov - специалист
Не ми се иска да се отделяме от темата, че ми е важна банята а и да не спамим - :)

"Мундарско" е изпълнението. А относно дюбелите, ако няма мрежа върху тях завършващия слой може да се пукне там. Това при няколко стотин дюбела на цяла сграда.......

Кажете за фибрана в банята? Как ви се струва идеята?
Leon - специалист
Предложенията бяха:
- стиропор
- гипскартон
- мазилка
- итонг
- фибран
- аквапанел

Половината не стават за баня.

Идеята за фибрана е добра, ако питаш мен. Нали го ползват и за хидроизолация.
chapara - майстор
1. Лепим фибрана с лепило като при отвесирането ползваме различни по дебелина плоскости - ако повърхността не е приблизително равна.
2. Здраво дюбелиране, като при мен е тухла единичка и ще трябват дюбели за бетон + някой друг за тухла.
3. Една ръка с лепило тънко за фаска.
4. Полагане на мрежа с лепило и застъпване.
5. Дълбоко проникващ грунд.
6. Хидроизолация + ленти.
7. Лепим вече плочките.
В т.3 лепило за топлоизолация.
т.5 излишно

дюбелите под мрежата,няма нужда да побългаряваме нещата :wink:
Leon - специалист
chapara написа:

дюбелите под мрежата,няма нужда да побългаряваме нещата :wink:

И кат ти се сринат плочките на главата, да няма ... ти ли ме бутна... сам ли се спънах ... :)
chapara - майстор
Уфффффффффф :roll:,ами мажете тогава бре хора ,може и ситна метална мрежа анкерирана и измазана тънко в/у фибране.Това си е пре-презастраховане :razz:
сола 180 - специалист
Предлагам като се налепят плочките и лепилото изсъхне добре да се хване всяка плочка с дюбел-пирон за по-сигурно. :lol: :lol: :lol: :lol:

Ей ще ме уморите бе майстори.

Пич извикай някой да ти я измаже за 2 дни и забрави за тея мрежи дюбели и т.н.

Тема "Стиропор в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: