Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
velsi - Почетен майстор
Никой не казва, че не работи. Без да съм специалист ми се стори някак сложно реализирана при наличието на специализирани чипове, които опростяват нещата. Ако тази електроника е твоя разработка - респект, но ако не е, то тогава може би ще споделиш защо избра точно това схемно решение.
Колкото до посрещането, добре си дошъл в тази тема (нямаше нужда от нова), както изобщо във форума.
skat - специалист
Схемата не е моя разработка, в блога съм посочил източника на информация. Разбира се, преди да се спра на нея направих достатъчно голямо проучване. Избрах я заради наистина кристалната простота и за това, че в процеса на оживяването й може да се получи ясна представа как работи стъпковия двигател. Не е без значение, че само с промяна на крайния чип може да се премине от униполярен към биполярен режим на управление на двигателя. За цените на чиповете няма нужда да говорим, те са незначителни на фона на Алегро-вите, например.
С цялото ми уважение, позволи ми да не се съглася с мнението ти относно фрезичката. Аргументите ми са следните:
1. За посочените размери MDF-ът осигурява достатъчна здравина на конструкцията;
2. Недостатъкът на обикновените шпилки не е в точността, а в скоростта, но ако говорим за хоби (а мотото на форума за мен е точно това), самият процес на изработката на "нещо" е удоволствие - все пак не говорим за серийно производство;
3. За големината на моторите тепърва ще видим как се държат в различните режими на включване, ако е необходимо или ще олекотя конструкцията, или ще ги заменя с по - големи;
4. За трупането на опит - нищо по - ценно, най - добрият учител са собствените ни грешки, ако може да не струват много, още по - добре :)
Благодаря за посрещането, ще се радвам да черпя от опита на по - напреднали любители на CNC манията.
STEPER - специалист
skat,
защо не мога да намеря блога в така написания линк?
sstefanov - майстор
skat, и аз не мога да отворя линка.
А схемата на драйвера наистина е някакъв ужас!
Схемите са отпреди 30 години, има куп грешки и куп недомислици.

Например:
Какво прави 555 там?
Защо са тези транзистори на изходите на 7400?

Въобще имаш ли идея как работи тази схема? Опитал ли си да я начертаеш както трябва, а не с корпусите?
От представената схема със сигурност няма как да разбереш кое как работи.

Добре е да се учим от собствените грешки, но е по-добре да се учим от чуждите грешки.
skat - специалист
Не знам, STEPER, би трябвало да се отвори на http://easyhobbycnc.blogspot.com/
sstefanov - майстор
Намери тогава разликите между линка, който пускаш сега и предишния.
skat - специалист
sstefanov написа:
skat, и аз не мога да отворя линка.
А схемата на драйвера наистина е някакъв ужас!
Схемите са отпреди 30 години, има куп грешки и куп недомислици.

Например:
Какво прави 555 там?
Защо са тези транзистори на изходите на 7400?

Въобще имаш ли идея как работи тази схема? Опитал ли си да я начертаеш както трябва, а не с корпусите?
От представената схема със сигурност няма как да разбереш кое как работи.

Добре е да се учим от собствените грешки, но е по-добре да се учим от чуждите грешки.
sstefanov, благодаря за мнението. Ако успееш да отвориш блога, там е даден източника на схемата, а ако отвориш и него, има детайлно обяснение как работи. Също така ще видиш, че съм публикувал снимка на реализираната конструкция.
Коментарът ти ми се струва пренебрежителен, но имай предвид, че никога не си позволявам да занимавам хората с недоказани работи.
P.S. И аз съм от миналия век, а ти?
velsi - Почетен майстор
Добре де, аз не разбирам друго: искаш мнения, а опонираш на всяко такова. Каква е идеята. Аз например кротко можех да си замълча, без да изказвам каквото и да е било мнение, но го направих заради тебе. Нали ти това искаш? Ако целта е някаква друга, по-добре кажи, да не си губим времето.
sstefanov - майстор
Няма пренебрежение в коментара ми, нещо си ме разбрал погрешно.
Все пак не отговори на въпросите ми по посочената от теб схема.

С новия линк вече видях източника на схемата, но там нямаше точно тази схема, която си пуснал. Забележи, че на снимките му всичко е с HC серия и неговите схеми са далеч по-добри.

При положение, че целия контролер може да се направя с 2 чипа, които лесно се намират и не са много скъпи, защо да се слагам купчина други? При това специализираните чипове предлагат повече функции.
Това, че съм от миналия век, не ме кара да използвам само допотопна схемотехника (като в посочения от теб линк).

Иначе за МДФ-а и аз видях доста направени по този начин машини и мисля, че за любителски цели са добри.
skat - специалист
Отговарям ти, sstefanov:
Първо, никого не карам да изпълнява тази схема. Споделям как с неспециализирани компоненти може да се постигне задоволителен резултат. 555 служи за формиране на импулса, а в последствие ще се използва за ръчен режим на управление. Двата транзистора определят посоката на изместване на регистъра, респективно посоката на въртене на мотора.
Velsi, благодаря, че ме попита защо съм се спрял на тази схема, моите уважения за това.
А защо споря - първо смятам, че в спора се ражда истината и второ - ти прочиташ ли в отговорите на поста ми някакви съвети? Подмокрихте ме от плюнки типично по нашенски, какво очаквате? Поне се запознайте с нещата.
Последна промяна от skat на нед фев 07, 2010 12:34 pm, променено общо 1 път.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: