Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
sstefanov - майстор
Другият проблем на схемата е само 500mA изходен ток при ULN2003.
За по-сериозните мотори това няма да е достатъчно.
skartalov - специалист
SKAT: Не се занимавай с глупости- ето страхотен дизайн на CNC ( с водосточни тръби) за теб - няма да намериш никъде по-евтин вариант:

http://www.instructables.com/id/Easy-to ... g-Machine/
skat - специалист
Първо, благодарности на EMENTAL за детайлния поглед. Явно е добър схемотехник. Коментарът ми е следния:

1)Както е свързан D1 при обратно включване на захранването ще "гръмне" С4.Диода трябва да се върже преди него.
Махнах кондензатора C4, той и без това беше излишен :)

2)Едната намотка на стъпковия мотор остава "висяща" заради неправилно свързания ULN2003.
Мръднах схемичката една линийка надолу, сега е ОК

3)Напрежение към намотките на моторчето не би се подавало никога поради факта, че извод 8 на ИС ULN2003 не е даден на маса.
ОК. Отбелязах масата

4)Към единия транзистор не е вързан изтеглящ резистор (грешка при изчертаването явно)
Вече я има

5)Захранващо напрежение на 74194 не се подава (извод 8 не е свързан към маса (пак грешка при изчертаването)
Има и тази маса

6)Извод 4 на таймер 555 е оставен висящ
Липсва и кондензаторът от 2&6 към маса, но и двамата знаем, че това не е проблем за работата на схемата. Остава си така
Също и платката страна компоненти беше всъщност страна спойки с проектирани елементи, смених и тях

Моторчетата са за 160 мА и 2003 ги понася много добре.

Надявам се да не се сърдите, че днес бях "трол" във форума. Това, което разбрах е, че хората, които всъщност участват в него са сериозни и компетентни. С удоволствие бих участвал в обсъждането на всеки проект с вас.
Последна промяна от skat на пон фев 08, 2010 7:40 am, променено общо 1 път.
skat - специалист
skartalov, прочетох целия форум и останах с впечатлението, че ти си най - на светло по темата и си един от малкото щастливци на този свят, който е съчетал хоби с професия. От позицията, която заемаш обаче, не забравяй, че идват хора след нас, които нямат нашите финансови възможности и техният "първи път" не бива да се орязва от излишен професионализъм и педантизъм. Те ще ни заместят, какво по - добро от това да им кажем, че няма нищо сложно в CNC техниките. Приемам поста ти като приятелска шега.
Последна промяна от skat на пон фев 08, 2010 7:41 am, променено общо 1 път.
didosan - напреднал
Добре де защо не пуснете една "добра "схема за биполярен и униполярен .Тъкмо няма да спорите постоянно а и ще избегнете редовните ми постове като "няма ли някои да ми помогне с драивера за биполярен мотор" който проблем още не съм си решил.
skartalov - специалист
skat написа:
Приемам поста ти като приятелска шега.
Естественно че така би трябвало да го приемеш! :-)
mika - специалист
Didosan, за драйвери разгледай тук: http://pminmo.com/
STEPER - специалист
Здравейте,
Бих искал да попитам,нормална ли е цената за прът за линейно водене ,
закален и хромиран,ф=20 мм.производство Турция за 46 лева линеен метър
без ДДС.
velsi - Почетен майстор
Долу-горе... Прът 2 метра ф16 на INA Германия, миналата година по това време, към 87 лева.
Освен това нещо което мисля, че е важно: хрома няма място в прът за линейно водене. Ако наистина е хромиран значи е нещо друго.
STEPER - специалист
velsi,
Благодаря за отговора.Аз също имах такива съмнения за хрома и ти ги
потвърди.
Към всички участници във форума:
Откъде мога да закупя най-безпроблемно и бързо прът фи-20 мм.
два по 1 метър и линейни лагери с тела и без тела.
Да попитам и още нещо.Линейните лагери биват закрит тип-без прорез и
с тесен прорез за регулиране на натяга. Кои е най-добре е да се използват? Тези с липсващ цял сектор
за пръти с лястовича опашка не коментирам.
Бих искал да събера механиката по колкото се може по-бързо.
Поздрави
Последна промяна от STEPER на вт фев 09, 2010 6:02 pm, променено общо 1 път.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: