Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Gamma - специалист
Имам монтирани две такива тела в коридора:
Изображение

Стандартно телата са предназначени за 2х24W PL-C лампи, но има няколко фактора, които ме спират. На компактните луминесцентни лампи (т.н. енергоспестяващи) им трябва време за да светнат с пълна сила, а за колко време човек минава през коридора си? :) Другото е честото включване и изключване, което драстично скъсява живота им, особено при положение, че ще се палят от таванен датчик за движение. Третото е цената... 4 бр. PL-C 26W на Филипс струват 36лв. + 50лв. за електронни баласти и лампите стават златни...

Въпросът е какви лампи да напъхам вътре, които хем да светват "бързо", хем да са държаливи?
hygro - майстор
Ето:

Прикачен файл

100_7501.JPG
100_7501.JPG (46.47 KиБ) Видяна 2903 пъти
ivo_dedko - специалист
Предполагам, че щом са PL-C, нш са с фасунга Е27 (като обикновена крушка) а са с 2 пина?
Gamma - специалист
Няма проблем с фасунгите. Мога да сложа каквито трябва.

hygro, това е металхалоген в допълнителен балон нали? имаш ли наблюдения как е с греенето тази лампа, защото ме е страх да не се пръсне стъклото на тялото.

От известно време се заглеждам по такива, ама нали съм скръндза и все не намирам 5лв. да взема за проба :-D

едит: Видях еднат "интересна" твоя снимка, която отговори на въпроса ми ;-) И все пак според теб стъклото на "луничката" ще издържи ли две такива лампи?

Изображение
Милен - майстор
И защо трябва да има две халогенки в тялото. Сложи лампа с нужната мощност само на една фасунка, другата я разкарай.
Gamma - специалист
Па еб@ ли го защо трябва да са две :? Аз съм прос(т) жулналис(т), не съм запознат с такъв тип лампи и не знам дали една ще свети достатъчно... Жена ми иска да било "светло като в операционна". :-D
Милен - майстор
Сложи на двете тела по две халогенки като тези на hygro по 70W или дори по 100W действителна мощност (първото число, а не на колко ми било равно) и ще свети като ден. :lol: Да не забравиш да сложиш керамични фасунки.
С тези халогенки няма да имаш проблеми с честото включване от датчика.
ivok - специалист
Това не е метал-халоген, а обикновена халогенна ампула на 220V. Свети много добре и е алтернатива на енергоспестяващите лампи, мисля че я дават клас С по ефективност. Интересно е и това, че стъкленият балон пази от температурата и самата лампа не грее толкова, колкото се очаква. Няма да имаш проблем с такива лампи, дори и две да сложиш, но за всеки случай отгоре трябва да влиза някакъв въздух, да не са съвсем затворени. Цената на такава лампа е около 3-4 лв. някъде.
Милен - майстор
В Технополис 4лв за О'срам и 7 -9лв за Филипс

линк

Тема "Избор на лампи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: