Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stefan_gb - специалист
Идеята не е безмислена но главния проблем е малкото време за заредане на индуктивния капацитет на бобината поради факта че е една за всички цилиндри. Затова се изграждат системи с бобини на всеки цилиндър и времето за зареждането им се увеличава поне с 15 - 20 mS същевременно комутатора изгражда пакет от импулси и така се образува по мощна и продължителна искра.
petromaniq - специалист
stefan_gb, Остава да кажеш, кое ще осигури времето за зареждането на кондензаторите след като импулсът в бобината е със затихваща синусоида.Освен това, за да се заредят кондензаторите е необходимо използването на изправител. В даденият случай освен като трептящ кръг-нищо друго не могат да направят.
stefan_gb - специалист
petromaniq написа:
stefan_gb, Остава да кажеш, кое ще осигури времето за зареждането на кондензаторите след като импулсът в бобината е със затихваща синусоида.
Знаех си че ще го кажеш :) фронтът на покачване на напрежението във вторичната намотка на бобината може да е стръмен но го има а това е време, но тук поне аз смятам че се търси удължаване на разряда чрез разреждането на кондензаторите, би трябвало да има някакво закъснение дори да е минимално.
petromaniq - специалист
А аз смятам, че не се търси време на разряд, а увеличаване мощността на разряда. Разряда е мигновенно явление(друг е въпросът, когато говорим за многоискров разряд).
alsted - майстор
Определено основна е ролята на високочестотния преобразовател :!: С въпросните кондензатори се бори "скин" ефекта /ако се помъчите да прочетете текста/, който не мисля, че оказва съществено влияние в случая. Това нещо много отдавна един познат си го беше правил на Москвича за по-лесно палене през зимата. Доколкото си спомням, обаче след запалване се изключваше, тъй като електродите много бързо ще изгорят.
stefan_gb - специалист
Доре де , така и така кондензаторите няма да се заредят с по високо напрежение от пробивното междо електродите на свеща , и мощноста можем да я тълкуваме веднъж като освободен заряд с по голямо напрежение но тук не е налице и втори път като заряд освобождаяващ се за друг период , междодругото някои гледал ли го е с осцилоскоп този ефек :?
world_explorer - специалист
Дааа хубаво нещо ама има нещо което не е в ред. Да преправиш за всеки цилиндър отделна бобина- малко сложно, по-добре да си купя траби или вартбург, че те са така констроирани :lol: . Също така явно се изменя и центровката на запалването- заради кондензаторите се появява закъснение извод: води колата на ЕЛКОН.
Друг въпрос е ако кондензаторите са предварително заредени през някаква високоволтова система всичките кондензатори на всички цилиндри (може през отделна обща бобина). Условието е напрежението да е по ниско от пробивното на електродите на свеща. И за да се разеденят отделните цилиндри ще трябва да се сложат примерно по 2 високоволтови диода (не знам дали има такива) на всеки от кондензаторните блокове.
Не знам дали не пиша глупости :? , но ако това стане може да се очаква, че мощността на искрата ще е като сума от натрупаното в кондензаторите и подаденото от оригиналната бобина.
petromaniq - специалист
world_explorer, Пробивното напрежение на свещите не е постоянна величина. Зависи от факторите, които определят средата между електродите.
alsted - майстор
В крайна сметка не виждам никакъв смисъл от този кондензатор. Освен да измества момента на запалване. В линка се говори за мегахерци /което всъщност е много и за многоискрово запалване/, за съпротивление на електрода и за скин ефект. Аз бях останал с впечатлението, че по този начин се шунтира самия плюсов електрод на свеща, но съм се заблудил. Добре би било някой с добър английски да каже с няколко думи каква е същността на рационализацията :gott:
petromaniq - специалист
Ако беше рационализация, според мен кондензаторите нямаше да се нанизват на изолаторите на свещите :lol: . Прилича ми повече на "ТНТМ".

Тема "МОЛЯ ЗА МАЛКО ПОМОЩ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: