• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Топлообменът ще е по-добър, но има два недостатъка
- трябва по-мошен вентилатор, за да преодолее естествената конвекция
- по-мощният вентилатор духайки към земата ще вдига повече прахоляк във въздуха
Иначе правилното връзване на топлообменниците е в противоток
ZMeyGorianin - майстор
Филматопло беше споменал за вентилатор от мокри помещения монтиран на ПВЦ преход 50/110мм. Смятам да опитам. Иначе за прахоляка си прав.
alsted - майстор
Много интересно се получава :) /определено не очаквах, че ще ме обнодеждите, за което благодаря :thumbs: /. Прахоляка си е проблем и без допълнителното завихряне и аз отдавна си мисля за филтър, при това мокър - тензух, на който долния край е потопен в някаква ваничка /тъкмо ще овлажнява и въздуха/ :?
bibiqn - специалист
И мене ми допада идеята за обдухването на радиаторите.Ако има някой реализирал това може да качи някоя снимка да се види нагледно кое как се прави.
crez - майстор
Нищо ново под слънцето. Пробвал съм с 4 вентилаторчета от комп. захранване на1м. двоен панелен радиатор монтирани под него така че да обдухват пространството м/у двата панела. Да, има някакъв малък ефект, спомагат за по-бързо обръщане на въздуха в помещението. Добре е да не се спи в това помещение, колкото и да са бузшумни все пак дразнят.
gorgidanchev - специалист
Колеги аз пробвам в момента...от 30 минути съм включил една торбинка на единия радиатор ...резултата е еднаква температура в цалата стая.Преди до тавана беше 25 гр. до пода 18 гр.Сега е 22гр навгякъде в стаята.
ZMeyGorianin - майстор
Знаех си аз,че ще има ефект. Сега остава да разработим устройството :? . Ти с какви радиатори си? Въздуха от горната страна ли го подаваш?
gorgidanchev - специалист
Радиатора е стар модел.Панелен с два панела и това вентилаторче влиза точно между радиатора.Сега в момента работи и съм много доволен.Просто имах готов вентилатор.Първо го сложих отдоло но нямаше време да се затопли въздуха.После пробвах отспрани и резултата е идеален. :partyman:
kretio74 - специалист
Днес пробвах един тангенциален вентилатор от духалка(като вътрешното на климатик) от долната страна на панелен радиатор (Двоен) и ограничаване на потока с картон. За 30 мин. температурата в стаята скочи с 2-3 гр. при сравнителна даже добра безшумност. Бащата (парното е в тях) каза че е добро ам харчи ток :lol: и много бързо изстудява системата. Споделете тази страна на въпроса :
- дали ако не си с автоматичен котел няма да харчи повече
- ако се обдухва постоянно като изстине ще духа студено :?
filmatoplo - майстор
Като го обдухаш радиатора му овеличаваш мощността тоест поглъща и повече топлина от системата котела .
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Радиатор на парно - духалка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: