• 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hristomirov - специалист
Здравейте колеги!Благодарение на вас успях да направя някои подобрения в осветлението си ,за което ви благодаря-прилагам следващите снимки!Имам обаче един проблем:свързах 73бр. бели светодиоди 10мм дифузни 3V последователно по схемата за променливо напрежение с резистор 6Ком 10W и сх.грец-OK!След около 1 час работа и няколко включвания започнаха да изгасват 1....2......и накрая 6 светодиода,а останалите продължиха да светят?!?! На тяхно място сложих каквито намерих и така до днес,когато реших да подменя временните.След 10 мин спряха да светят 2 от старите..?!?!Нещо не ми е ясно-не би ли трябвало ако изгори един да изгаснат всички и къде да търся проблема?Данните съм ги смятал по дадена схема за изчисления по-напред във форума.Къде е грешкатаjavascript:emoticon(':cry:')
moimoimoi - майстор
на колко волта?
ток мерил ли си?
hristomirov - специалист
В мрежата са 230V -но има и нещо друго което ми е странно:включвам ги през сериев ключ.Другата половина от ключа включва вътр.вентилация.Проблема се получава по-бързо когато прищраквам вентилацията.Между другото изгарят да кажем 5 един след друг и с това приключва проблема-останалите продължават да си светят.Пак уточнявам че бройката на диодите и стойностите на резистора не съм ги смятал по формули защото не мога ,а по таблица.Но защо останалита продължават да светят при последователно свързване?
ELEMENTAL - специалист
Продължават да светят останалите, защото (обикновено) светодиодите при дефектиране не прекъсват, ами дават накъсо.
Иначе казваш, че си използвал дифузни светодиоди - провери ли им макс. ток в права посока преди да изчисляваш резистора?При повечето от тях той е със стойност 10-15mA.С използвания резистор макс. стойност на тока през светодиодите е грубо 17-18mA.
viliando - помощник
Аз пак да питам тряфото 12v / 2.5A ще ми свърши ли работа ако искам да връзвам 50-80 сини диода ? :?
hristomirov - специалист
Сега уточнявам но...доколкото знам.В магазина не можаха да ми кажат абсолютно нищо освен че са 3 волта.Светодиодите са бели ,10мм-от по-големичките и ги купих по 40ст/бр.-знам само това ако изобщо това е някакъв ориентир.Между другото направих абсолютно същото изпълнение на вилата само че с жълти светодиоди и от месец не е изключвано-работи перфектно!"Малката" разлика е че там напрежението обикновенно е между 100 и 200 волта колкото и странно да звучи-живеем в България все пак!Та на въпроса-можете ли да ми помогнете с тази оскъдна информация,пък дори и да не светят с "целият си блясък"?
P.S. Не мога да разбера как да ви покажа снимка-опитвам но не става!
ELEMENTAL - специалист
Viliando, можеш да използваш трафа, но трябва към вторичната му намотка да вържеш грец схема и филтриращ кондензатор 2200uF/25V.Относно начина на свързване на светодиодите - можеш да използваш схемата от предната страница само, че вместо 7 светодиода ще сложиш по 4 светодиода на група.Резисторите остават със същата стойност.
Hristomirov, ето тук е описан начина на качване на снимки: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=5265[/b]
Последна промяна от ELEMENTAL на пон фев 08, 2010 10:01 pm, променено общо 1 път.
moimoimoi - майстор
viliando написа:
Аз пак да питам тряфото 12v / 2.5A ще ми свърши ли работа ако искам да връзвам 50-80 сини диода ? :?
да ще ти свърши работа, свързваш си ги на групи по 3 диода
hristomirov - специалист
Това е.Но в крайна сметка какъв трябва да е резистора за да огранича тока до 10-12ma за 70 бр.светодиоди?

Прикачен файл

222.jpg
222.jpg (201.86 KиБ) Видяна 6325 пъти
Последна промяна от hristomirov на пон фев 08, 2010 10:35 pm, променено общо 1 път.
ELEMENTAL - специалист
Hristomirov, снимай резистора и греца.Светодиодите какви са матови или напълно прозрачни?
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: