Всичко за дърводелството
ibogdanov - специалист
една малко еретична идея ми се върти в главата тез дни.
Някой правил ли е следната галимация - от двете стани на една плоскост ( пдч, дърво иили друг материал) да ползва панти.
искам да не конструирам отделни шкафове за една кухня а да ползвам една страница за два съседни.
пантите ще са на блум, но по техните специфицациии чертежи не можах да се ориентирам колко трябва да е дебелината на страницата и колко трябва да "покриват" вратичките от нея.
мерси предварително за инфото.
todor_tsanov - специалист
явно че се занимаваш с нещо което не е твоя работа/полупокрит кант - 1/2 дебелина на детаила /18 мм/- за това са 3 типа панти стават за твоя случаи разгледаи брошурите в долния десен ъгал
http://www.blum.com/bg/bg/01/20/index.php
ibogdanov - специалист
todor_tsanov написа:
явно че се занимаваш с нещо което не е твоя работа/полупокрит кант - 1/2 дебелина на детаила /18 мм/
съвсем си прав !
изобщо не ми е работа, правя го за удоволствие и за сега се получава.
не съм ползвал никога панти на блум и съм сиправил разни относително елементарни неща, но това не ми пречи да се занимавам нали ?

прилагам инфото на блум, което не ми е ясно точно какво описва.

Изображение

не мога да се ориентирам какъв е критерия за избор на различните пластини и от къде да се изберат.
малко разяснение по таблиците ми е нужно. това е .

и на теб ти се иска да си направиш визиктите сам.. ама ей такива като мен те дерат по 4 кожи и ти ги правят.
това е положението.
shotik - майстор
ibogdanov написа:
една малко еретична идея ми се върти в главата тез дни.
Някой правил ли е следната галимация - от двете стани на една плоскост ( пдч, дърво иили друг материал) да ползва панти.
искам да не конструирам отделни шкафове за една кухня а да ползвам една страница за два съседни.
пантите ще са на блум, но по техните специфицациии чертежи не можах да се ориентирам колко трябва да е дебелината на страницата и колко трябва да "покриват" вратичките от нея.
мерси предварително за инфото.
При гардеробите се ползват изхвърлящи панти/или както си ги писал на блум/на средната страница и трябва да са с високо рамо,десните на чертежите.Дори като идеш в железарийте ,като кажеш ,че изкаш изхвърлящи панти с високо рамо ,те знаят какво да ти дадат ,но ако искаш ги помоли да ти покажат и други с ниско и средно рамо.
todor_tsanov - специалист
панти -
Покрит кант / ниско рамо / - покриват 16 мм от канта на страницата
полупокрит кант / средно рамо / - покриват 7 мм от канта на страницата
открит кант / високо рамо / - покриват минус 2 мм от канта на страницата / канта се вижда и има фуга от 2 мм м/у вратата и страницата/
този тип панти всички изхвърлят и завъртат вратата
пробивасе с фрезер 35 мм на 22.5 мм от края на вратата
правилно си посочил но не разбирам за какво питаш
ibogdanov - специалист
не ми е ясно това което е дадено като отстояние на монтажната пластина - 0,3 ,6, 9 ...
това касае отвора за пантата във вратата и съответно неговото изместване спрямо габарита на вратата.
я да видим дали правилно се ориентирам - панта със средно рамо изхвърляща.
дупча с диаметър ф35 на 3 до 6 мм от габарита.
според таблицата ако пластината е " 0" ( имено това не ми е ясно ) тогава застъпването е от 4,5 до 7,5 мм
ако ползвам 18 мм пдч, при 12,8 мм дълбочина на отовора няма да мога да сложа пантите една срещу друга. варианта е да се разминати.
bogomilZ - специалист
ibogdanov написа:
не ми е ясно това което е дадено като отстояние на монтажната пластина - 0,3 ,6, 9 ...
това касае отвора за пантата във вратата и съответно неговото изместване спрямо габарита на вратата.
я да видим дали правилно се ориентирам - панта със средно рамо изхвърляща.
дупча с диаметър ф35 на 3 до 6 мм от габарита.
според таблицата ако пластината е " 0" ( имено това не ми е ясно ) тогава застъпването е от 4,5 до 7,5 мм
ако ползвам 18 мм пдч, при 12,8 мм дълбочина на отовора няма да мога да сложа пантите една срещу друга. варианта е да се разминати.
имам усещането че мислиш че се дупчи страницата ф35 - отвора се прави на крилата на вратите - невъзможно е да монтираш пантата по различен от този начин
в предния пост си го посочил в червена рамка
поясни питането си пак за да е ясно
ibogdanov - специалист
:) нееее дупча вратата !!! Грешката е моя. Подвел съм ви в описанието. Главата на пантата се вкопава във вратичката а пластината в страницата. До този момент съм ползвал и правил неща по "стандартния начин". две страници, дупки по шаблон ( имам едно малко синьо на хетич - идеално е ), некви панти еффтинки за полупокрит или покрит кант. Но като са две страниците няма проблем!
Просто сега ми се иска да пробвам с една страница. Не съм ползвал пантите на блум и не знам точно колко и как се смята за тах. Гледах внимателно таблицата, но имено дадените 4 стойности за mounting plate не са ми ясни. Предполага, че това са дебелините на монтажните пластини. Но не виждам как може да има пластина с 0 дебелина.
Ако гледаме схемата и таблицата - F е застъпването, което засиви от отстоянието на центъра на страницата до габарита на отвора за главата на пантата! по чертежа е дадено- от размера на страницата изваждаме 1,5 мм до стената на отвора във вратичката. Дебелината на тази стена варира от 3 до 6 мм и съответно от там се смята и застъпването ( по таблицата ). Това което не ми е ясно е какви са тези стойности 0 3 6 9 за mounting plate !!!!
bogomilZ - специалист
монтажната пластина е часта която се закрепва с винтове към страницата - може да бъде права монтажна пластина или кръстовидна
след монтажа и към страницата към нея се захваща рамото на пантата
с височина "0" монтажната пластина е скрита в рамото
когато купуваш пантата си комплектоваш с нужната ти височина пластина взависимост от начина на приложение на пантата
също има значение и ъгълът на отваряне на вратата
в твоя пост си посочил панта с ъгъл 120 гр
ако пантата е 107 тогава монтажната пластина е с 0 дебелина
shadowman - майстор
Само да кажа, че съм виждал номера с пробиване на страницата за панта (права, успоредна, в една равнина, щолен и т.н.). Става ама някак усещането е друго и тоя тарикатлак се прави за да се регулира вратат по лесно.

Тема "панти за полупокрит кант на блум - питанка ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: