Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Аз го казвам това защото много хора пускат тръбите и после ще му мислят с какво ще се топлят -котел или термопомпа , а дали високотемпературно или ниско въобще не им е на акъла :-D
PIP - майстор
LazarGanev написа:
Дори точно напротив - за конвектор трябва да се пускат тръби с по-голям диаметър - ф20 вместо ф16.Говоря при изграждане на нискотемпературна инсталация. при високотемпературна не е проблем диаметъра.
Лазаре, до колко квт ф16 върши работа за колектор. Питам понеже аз съм планирал един конвектор 4-5квт (~ 70гр) да топли антре и стълбище. Трябва ли да ги подменя с ф20?
Мерси.
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма да имаш проблеми за такава мощност при 70°
filmatoplo - майстор
Дано конвектора ти е наблизо до колектора или щранга ,дано ако е под замазката тръбата е в гофре или изолация .Дано температурата не пада под 70 гр -инак мощността му ще падне наполувина .16 става за радиатор -защото при него не ни пука след колко минути е загрял , но при конвектора въздушната струя обдухва питата и на секундата се извършва топлообмена .Изисква се определен оптимален дебит на водата през него за да може да смогне на въздушната струя да я държи топла -получава се така че като пипнеш крановете по време на работа -топлия кран пари а студения леден :wink: .Дори да си остане малката тръба то помпата се регулира за достигане на дебита , това пък пречи на радиаторите ако има в комбинация .Айде за 1 конвектор се допуска компромис в къщи -ама ако се спретне така професионално -катастрофа.Ако може още сменяй . :wink:
PIP - майстор
Благодаря и на двама ви. Конвектора е на 4м от колектора в гофрета и под душаме.
kretio74 - специалист
Dansaver написа:
за конвектора:
първо: иска ТОК! Ако си на място с проблеми с тока не мисля, че ще си хакнеш ЮПС-и на всеки радиатор
второ: безшумен е на най-ниската скорост, ако я увелича....
компа ми се чува като си доближа ухото до него, явно твоя е за смяна :-D
трето: иска обслужване - почистване на филтрите, а и децата обичат да завират химикалки през решетката.
четвърто: дълбочината му е по-голяма - 25см
и на последно място не обичам да ми духа хладно, мойте са с терморегулатор по темп. на въздуха /можех да сложа и по темп. на водата/ и когато котела започне да работи за топла вода - започва да духа хладно защото спира циркулацията през конвектора.

Плюса е ако си изградиш охладителна с-ма през него за лятото, но там говорим за едни други пари. Затова ги одобрявам за промишлени - офисни помещения, но не и за домашна употреба.
А така това, 10 за колегата
Помисли за оригиналните си ЧУГУНЕНИ радиатори.
нема по добро (според местни параджии) :cool:
nnikbg - специалист
Здравейте. Случайно някой да е използвал панелни радиатори като тези на снимката /Корадо VK - Корадо Класик Вентил компакт/?

Прикачен файл

korado VK.JPG
korado VK.JPG (13.56 KиБ) Видяна 2669 пъти

Тема "Смяна на радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: