Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
skat - специалист
Методът на mika е по - интелигентен от моя. Мислех за нещо подобно, но нямах подходящото кантарче. При тази постановка измерването може да се извърши "от раз", без да има нужда от "преливания" до загуба на стъпки. Ти имаш ли някакви наблюдения за различните режими, mica? Какво трябва да очаквам?
mika - специалист
Зависимостта между различните видове свързвания, скоростта и въртящия момент е описана тук: http://www.probotix.com/stepper_motors/ ... r_bipolar/
ELEMENTAL - специалист
skat написа:
имай предвид, че 293D си има диодите вътре...
Така е, но L293B (който се предлага в същия корпус) няма.Иначе тук е мястото да се отбележи, че ИС се предлага в няколко варианта.Разликите им не се ограничават само до наличието на предпазни диоди, но и до наличието на вградени компаратори за следене на тока.ИС съдържащи последните са поместени в 20 изводен PDIP корпус (а не в 16 изводен)....
Избрал съм L293B, тъй като той има по-голяма товароспособност (1А на намотка) от L293D.Транзисторите за избор на посока, 7400, таймер 555 и транзисторната схема за нулиране са премахнати.Всичките им функции са поети от ИС 74НС132 и елементите около нея.
С ключе К1 се избира източника на сигнала за стъпките.За осигуряването му при автономна работа (без връзка с РС) се изполва генератора на правоъгълни импулси изграден с U3C,R6,P1 и С8.Генератора работи само, когато е натиснат В1.С В2 се извършва ръчния избор на посоката на въртене на моторчето.
При проектирането на ПП трябва да се имат в предвид 2 неща:
1)С7 трябва да е разположен в непосредствена близост до U3
2)изводите на L293 вързани към маса трябва да бъдат запоени към достатъчно големи площи от медното фолио на ПП, тъй като те участват в охлаждането на ИС

Прикачен файл

CNC driver ver.2.rar
(69.9 KиБ) Свален 386 пъти
Последна промяна от ELEMENTAL на пон фев 15, 2010 9:54 pm, променено общо 1 път.
STEPER - специалист
Здравейте,
Някой би ли ми дал препоръки.информация или насоки,къде мога да
закупя на този етап пръти за линейно водене с диаметър 20мм. и
трапецовидни винтове?
Поздрави
velsi - Почетен майстор
Избери си един добре зареден магазин за лагери и попитай там. Едва ли ще имат в наличност, но ще ти доставят каквото ти трябва. За винтовете не знам, по-назад в темата имаше писано по въпроса, някой беше дал адреси на магазини мисля. Не знам защо трябва да направиш механиката бързо, но обмисли всичко добре, да не се чудиш как да поправяш конструктивни грешки после.
STEPER - специалист
velsi написа:
Избери си един добре зареден магазин
Ех,
Ако знаех такъв :)
velsi - Почетен майстор
В такъв случай пиши на колегата Takezo Sensey. Той работи в такъв магазин и най-добре ще те упъти.
sstefanov - майстор
Доста добро обяснение на работата на стъпковите двигатели (на руски):
http://telesys.ru/electronics/projects.php?do=p077
И как се определят изводите:
http://cnc.4bb.ru/viewtopic.php?id=20

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: