• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
merakliq - специалист
Много е красива. За какъв срок се изпълнява една такава красота?Ако има възможност покажи детайли.
stoyansbg - специалист
Въпроса ми може да ви се стори лаишки, но искам да питам argonavt относно конструктивния план на сградата.

Тъй като в момента масовото строителство в България е монолитно и повечето конструктори изготвят точно такива планове, интересува ме дали всеки инженер конструктор може (по закон) да изчисли и изготви конструктивен план на дървено скелетна сграда или трябва да е преминал през някакво специално обучение?
Последна промяна от stoyansbg на чет фев 11, 2010 11:00 pm, променено общо 1 път.
mitaka_vk - специалист
По принцип не трябва да изкарва специален курс. Все пак дървени конструкции е цяла дисциплина в университета. Колко време я изучават конструктирите не зная. Но и е добре от време на време и проектантите да минават някой и друг курс за новите неща в строителните технологии, даже бих казал че трябва и да е задължително.
Иначе къщата е супер, издържана в стар възрожденски стил комбинациите са постигнали нужния ефект :)
PIP - майстор
Страхотна къща с характер. :-D
argonavt - специалист
future написа:
Браво!Наистина красота.Нямам думи.Още един пример за Българското.Стоп на всички скандинавски,канадски и американски технологии.
Сега ще те призная, ако пуснеш и плановете.Щото ми се струва ,че пак омешихме "работата" с "направи си сам".
Иначе,наистина е много красиво.
Точно , защото въпросите са комплексни , цитирам твоя пост.
Напълно съм съгласен , че трябва да се търсят архитектурни решения отговарящи на нашите райони. Вида на конструкцията не е пречка за това. Също така , би било хубаво , ако се излезе от стандарта - избиране от каталог / каталожното строителство няма да изчезне , но ... има алтернатива , а това зависи от потребителите/.
Мисля , че не бъркаме "работата" с "направи сам" , защото трябва да се работи по проект , а има и някои специфики.
Какви планове те интересуват?

Иначе , къщата се намира в с.Горица , община Поморие, на 25 км. от Слънчев бряг. Построил съм я за около година , има още малко работа , но това ми го налагаха финансите. При осигурени пари, къщата се строи до шест месеца.

За проектирането - всеки конструктор може да проектира сгради и съоръжения /стоманобетонови , дървени , метални/ .

Стефане , забавих се да пусна снимки , защото трябваше да се ровя малко в архива ,а и някои лични проблеми ме спряха. Ако ти кажа , че нямам снимки от детайли , ше помислиш , че нямам желание да ги публикувам. Просто , като се строеше къщата , не виждах смисъл да правя снимки. Този тип сгради /дървена конструкция с вата/ са много леки и земетръса не е меродавен . Има вътрешни стени опаянтени с диагонали.
argonavt - специалист
klambrev написа:
А аз съм достигнал до това че имам няколко кубика 50х100х4000мм гредички вече доста сухи. Което е нищо де но поне за вертикалните външни греди ще имам. Оглеждам се за подходящ парцел и междувременно проучвам къщи, готови планове и т.н.
Успех с намирането на парцел. Едно от най-важните неща. :) Дървения материал да не те притеснява - ще се намери.
future - специалист
argonavt
Произхождам от факта ,че се занимаваш с ПРОЕКТИРАНЕ И СТРОИТЕЛСТВО.И това малко ми звучи като реклама.Естествено че няма да си дадеш плана и чертежите без пари.
Нали се сещаш ,че тази къща е малко трудно да се построи по начина "направи си сам".Дори и човек със средни познания и умения , не би се справил без намесата на специалисти.Аз поне така разбирам мисията "направи си сам".
Ако може пусни някое чертежче на конструкцията.
Още един път поздравления за "Българското" . Дай боже , повече проектанти и строители като теб.
goran2 - специалист
Къщата е страхотна.Дай боже повече хора с мерак да построят такава къща.Пред мен изниква въпрос.Колко хора от тези които я харесват и и се възхищават тук биха си построили такава къща?Защото според мен харасващите май са повече от желаещите да инвестират в такава къща.
dito - специалист
goran2 написа:
Къщата е страхотна.Дай боже повече хора с мерак да построят такава къща.Пред мен изниква въпрос.Колко хора от тези които я харесват и и се възхищават тук биха си построили такава къща?Защото според мен харасващите май са повече от желаещите да инвестират в такава къща.
Е, всичко е според зависи - ако ще я построиш в парцел, заобиколен от къщи с невъзрожденска архитектура - естествено, че ще стои не на място. Или ако в някое балканско селце построиш къща с модерна архитекура - пак не става. Така че, въпросът ти е малко подвеждащ - много от харесващите не биха я построили поради независещи от тях обстоятелства.
Лично аз, при възможност, бих си построил къща с подобна визия, макар и не с дървена конструкция. Старите къщи са с първи етаж от камък и макар Аргонавт да е прав за теглото и, консервативен съм и не бих я направил изцяло от дърво, не само заради земетръса. По-скоро за външните стени на първия етаж бих предпочел каменна зидария, макар и на циментов разтвор. Дори и СБ да е - ако се облицова отвън, ще стане като по снимките.
При всички положения, не можем да докараме съвсем автентичен вид, но въпреки това, пак да си кажа - много ми харесва :2thumbs:
goran2 - специалист
dito,да разбирам ли,че всички около мен като са построили някаква си грозотия и аз трябва да си построя същата грозотия за да съм в унисон с другите?За мен доводът ти е меко казано неприемлив.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Дървено-скелетна или метална къща НАПРАВИ СИ САМ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: