• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:)
ArturDent - Почти Безобиден
Благодаря на отзовалите се, стана ми ясно.

И едно предположение - значи зимата налягането във вътрешното тяло на климатика е по-високо от това на външното? Нали като дигаме налягането се овеличава и температурата, т'ва при един и същ обем.

П.П. Много климатици има пуснати тая зима - измукват и малкото толина която има навън, та за т'ва е толкова студено.
vanko68 - специалист
Верно ти е предположението.
naskov - майстор
ArturDent написа:
П.П. Много климатици има пуснати тая зима - измукват и малкото толина която има навън, та за т'ва е толкова студено.
Къщите ни са като спукани балони и топлината пак си излиза. Не се коси :-D
torbalan - Дървен философ
ArturDent написа:
Благодаря на отзовалите се, стана ми ясно.

И едно предположение - значи зимата налягането във вътрешното тяло на климатика е по-високо от това на външното? Нали като дигаме налягането се овеличава и температурата, т'ва при един и същ обем.

повишаването на температурата (и зиме и лете) се случва в компресора на климатика...

лятно време втечнения фреон се пуска във вътрешното тяло да се изпарява - така получаваме студ...
а зимно - във външното (опитваме се да охладим околната среда), като преди да излезе във външното тяло горещия (току що втечнен фреон) минава през вътрешното тяло да си отдаде топлината в стаята...
edmondo - напреднал
Много разнообразни обяснения :?:
Истинита е, че всички методики на отопление или охлаждане ползват общ принцип. Извършване на работа. Щом има работа има енергия.
Принципи на Карно, Ранкин и прочие са само методи за изплолване на тази енергия. Другото са механики и електроники.
Дали ще ползваш електрически ток, от който чрез реотан ще използваш топлината от сбълъка на положителния и отрицателния заряд, или ще трансферираш газове или течности в различни агрегатни състояния е все едно. Караш ги да работят щом работят ще те топлят. Нито гола фаза 220V, нито чаша с вода ще те стоплят, ама я ги впрегни в работа ....
Така че топлина можеш да получиш от всичко въпроса от кое, как и за какво дя използваме.
Аз сикам да правя климатизация и ток без инвестиция на горива за жалост съм изнамерил частични решения.
vanko68 - специалист
Има и пълни решения без горива - примерно вятърната енергия и фотосоларите.
edmondo - напреднал
Да но за производство на 10kW-20kW се изисква пословични квадратни метри площ за разположението на панлеите и ветрилниците. /Произвеждат само ток/
Идеята е чилъра или термопмпата да прави това докато работи. Да не се изисква големи площи за разположение или да сериозни количества на геопари или дълбоки сондажи за вода.
В САЩ вече го правят
  • 1
  • 2

Тема "Климатик vs. Конвектор – кое има по-голямо КПД?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: