• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
goran2 - специалист
За да не спамим темата на Аргонавт предлагам тук да пренесем размислите и страстите си.Колко от нас които харесваме къщата на аргонафт биха инвестирали в строежа на такава къща?
torbalan - Дървен философ
я кажи каква е тая къща, че някои хора не знаем форума на изуст :)
goran2 - специалист
Написано от dito

Е, всичко е според зависи - ако ще я построиш в парцел, заобиколен от къщи с невъзрожденска архитектура - естествено, че ще стои не на място.

"dito
Не помня да съм говорил за грозотии. Голяма част от новото строителство с тези бонбонени цветове и изсмукани от пръстите форми наистина е грозно, еднообразните сиви панелки също са грозни, но това няма никакво отношение към въпроса. Ако насред грозни съвременни къщи построиш хубава възрожденска къща, няма да допринесеш за подобряване на визията на квартала, просто защото тя няма да бъде на място."

И защо според тебе няма да бъде на мястото си?
goran2 - специалист
Торбалане ето от къде произлиза тази тема:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... sc&start=0
torbalan - Дървен философ
лично аз не съм враг на никоя от разпространените и новите строителни технологии...

бих си построил всякаква къща, стига цената да е ниска...

на жена ми брат и произвежда панели за модулни къщи и пред мен стоеше вариант да си направя разширението на къщата с неговите панели, но дори цена като за роднина, пак беше в пъти по-висока от доизграждане с тухли...

тоест, моя отговор е - за сега не бих строил модулна къща за себе си, защото е твърде скъпо...
dito - специалист
goran2 написа:
И защо според тебе няма да бъде на мястото си?
Не мога да повярвам, че задаваш този въпрос насериозно. Едно хубаво нещо не можеш да го извадиш от контекста му и да го сложиш някъде, където не му е мястото и то да продължи да бъде все така хубаво. Ти се наслаждаваш на заобиколената със зеленина къща на Аргонавт и явно не можеш да си я представиш насред някой градски квартал или пък сред село с тухлени неизмазани къщи, оградени с телени мрежи. Просто ще стои като кръпка. Сред квартал с модерни богаташки къщи пак няма да стои добре. Стилистично няма да се вписва и ще предизвиква почуда, а не възхищение. Ако е в някое балканско или родопско село, в Стария град в Пловдив, на ул. Гурко в Търново, в Трявна и т.н. и т.н. - ОК. Разбира се, всяко от изброените места си има архитектурни особености и трябва да се съобразиш с тях. Затова има и архитекти - които не само проектират къщата, но и се старят да бъде в хармония със средата си.
Както и да е - отклонихме се - твоят въпрос първоначално беше дали хората биха си построили такава къща. Ще отговоря за себе си. Ако имам 1. удобен достъп до парцел на подходящо място и 2. достатъчно пари, тогава да - с удоволствие. Но пак да повторя, бих се радвал да мога да построя къща с подобен външен вид. Относно конструкцията, вече споменах, че по-подходящ ми се струва масивен първи етаж. Ще позволи плоча вместо гредоред, също така ще може да се направи зимник - където зад половин метър камък и кирпич, температурата няма нищо общо с тази зад прозволно дебела вата. Усещането да влезаш вътре за да вземеш охладено винце не е като това да отвориш хладилника :)
ralev - специалист
:supz: Бих си построил и с удоволствие бих живял в нея, като пропусна повечето възрожденски елементи, но като конструкция много ми харесва.
dito - специалист
vipltd написа:
Най-евтино е с рогозки и кирпич.
Новите технологии наистина не са по възможностите на средностатистическия БГ гражданин.
Строил ли си досега с рогозки и кирпич, че си толкова убеден :-D
И не че се заяждам, но на кое конкретно казваш "нови технологии"?
dundurma - специалист
малееееееееее с кеф ще си живуркам и лоча в тва къще..............а за кирпича.....ей тва е изолация
goran2 - специалист
dito, ако кажеш ДА бих или НЕ не бих си построил такава къща то би било много сухо.Хубаво е,че ти се обосноваваш то това е и целта всеки да си каже мнението.Виждам,че взе въпросът при сърце и се палиш да не кажа направо гориш в темата :) Не напразно ти казах за цветето и полето от бурени едно цвете винаги ще си е цвете няма значение къде е!
Аз лично не бих си представил и построил къща различна от представите ми за моята къща!Не бих се и съобразил със заобикалящата ме архитектура.Защото това е моята къща и аз със семейството си ще живея в нея такава каквато на мене ми харесва.Относно цената на такъв тип къща виждам,че повечето мнения дотук наблягат на цената.
Първо има една поговорка кеф цена няма.Къща не се строи всеки ден.
И второ цената на една такава къща не излиза с много повече от стандартното строителство.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Колко от вас биха построили къща като тази на Аргонавт?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: