• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 20
Всички имаме коли, нали ?
25th Hour - специалист
Всесезонните гуми се карат на места, където климата е такъв че през деня може да е 25 градуса а нощем да е 5 или 0 градуса. Много малко страни имат такива показатели. А и тази гума колкото и да е добра не може да покрие качествата на чисто лятната или чисто зимната гума. Винаги се търси някакъв компромис в параметрите. Дали ще е в температурата на гумата, дали в скоростите за които е направена.

Тук си е грешка отвсякъде да се ползва такъв тип гума. Това си е мое мнение. Всеки производител дава 2 типа гуми в упътването за ползване на колата. Летните са по ниски и по широки, зимните са по- високи и по тесни. ЗАЩО? след като може да напише слагай всесезонни 195/60/15 и нямаш грижи.

Ами ако колата ти е със задно предаване какво правим. / моята например е/

Направо прави гумите на трътка. Едно че трябва да са хубави защото задните са на силовото предаване, второ, че предните спират без да ползваш мотора. Налягането върху тези гуми е по- голямо поради това че задното предаване е на по- тежки или по висок клас автомобили.

Та не си правете експерименти с гумите. Един път ще Ви се наложи да спрете в ситуация и няма да стигнат 3-4 метра. Повечето инциденти са за по малко от 4 метра спирачен път...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Да оспамя темата.
Какви 3-4 метра, какъв спирачен път! Градското изобщо каране ли е! Е ся направих едно кръгче. Център. "Караме" си в колонка малко по-бързо от пешеходец, като се доберем до кръстовище малко по-забързано го пресичаме. Милите пешеходци се изчакват, щом един се добере до отсреща, друг се втурва. Ние в колоната вече сме роднини почти приятели, милият охлюв успя с ряз да се включи в движението, отзад никаква суматоха при усвояване на освободеното паркомясто, милата идиотка отляво рязко си отвори докрай огромната сребриста врата, мило изгледа колата в краката и ...
Та какъв спирачен път. От време на време си черпИ Ангел Хранителя и така.
Всъщност мразя петъците. Толкоз народ се усеща, че имал работа за свършване
25th Hour - специалист
Хахаха прав си много.

П.С. Имах предвид че между смотани и хубави гуми при една и съша скорост в града разликата е 3-4 метра или по малко. А това може да ти коства смачкана ламарина не дай боже нещо повече.

П.С.2. Приятно изкарване на празниците. Карайте внимателно, не пиите като карате и не преяждайте с яйца че после :x .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Да бе, прав си. Всъщност фактори бол. Аз например наблягам на личното си участие в движението. Имам предвид, че наистина участвам. Не се карам с децата/гаджето/майка си по телефона, не мисля за бизнеса, не си оглеждам носа в огледалото, дебна кога светофарът ще светне зелено, предусещам оня без стопове кога ще спре...такива работи
hygro - майстор
Имаше времена, когато можеше да пътуваш например Раднево - Нова Загора почти без да отлепваш педала от ламарината, макар и гумите да се отлепваха тук-там от пътя. По пътя и кокошка не можеше да видиш. Тогава внимавах дали гумата е клас "V", отделен комплект "M+S", четях разни сравнителни таблици за трибологични характеристики, специални накладки, спортни пружини и амортисьори...

Сега средната ми скорост в час-пик няма и 5 km/h. По съм заинтригуван от подметките на обувките си, отколкото от каквото и да е, свързано с кръглото около джантата... И зиме и лете, все съм си в задръстването - за 3-4 m спирачен път мога само да мечтая... :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=wyweg8KXBCA

Но като ще избираме подходящи гуми, тези са най-подходящите:

http://www.youtube.com/watch?v=2ggPQG6wIEA

:wink:
Нещо и от мен за зимните гуми (не прочетох някой да го е споменал)
Ако летните ви са 205/.../.... то зимните ги купете максимум 195 , а по-добре 185 .
Знам ... грозно стои на колата ама е сигурно и имате по голям шанс да издрапате на сняг.
mitaka_vk - специалист
Erectus написа:
Нещо и от мен за зимните гуми (не прочетох някой да го е споменал)
Ако летните ви са 205/.../.... то зимните ги купете максимум 195 , а по-добре 185 .
Знам ... грозно стои на колата ама е сигурно и имате по голям шанс да издрапате на сняг.
Малко ме съмнява тази версия, нищо че е навсякъде разпространена. С тесни гумета мини по наклон в неутъпкан сняг, и в един прекрасен момент ще се окаже че лежиш по корем на снега, а гумитедоволно се въртят в обствените си дупки. Малко по широчки и от някой за предпочитане шведски производител на гуми и е мечта върху снега. И като си помислиш че малките дупки по нашите красиви пътища не се усещат и най вече чуват с подобни гуми.
pointx - напреднал
Аз съм с BFGoodrich 205/70/15. Доволен съм засега. Интересно ми е някой пробвал ли е all terain гуми как се държат на сняг - по-добре ли е от класическите зимни гуми или по зле...
ArturDent - Почти Безобиден
Тесни гими се ползват за кола с голям клиренс - идеално пасват на Лада Нива. До днес в града имахме 60 см сняг - да ви кажа най-добре се движеха Нивите - ако запалят сутринта ;)
За редови автомобил - нормални зимни гуми щото иначе при сняг повече от 20 см - падаш по корем и тогава чакаш пролетта.
NEMESIS - специалист
Аз пък съм с 215/90/15 зимни,Руски
Скоро мисля да слагам 235/85/16 щото другите са ми малки :razz:
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 20

Тема "Какви гуми ползвате ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: