Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zz_stefanov - майстор
Лошо заземен бойлер на който е избил нагревателя.
Понеже съм сигурен, че инсталцията е двупроводна, провери и връзките по нулата до таблото на което нулата е последно презаземена.
Добро утро, колеги. :)

О, чудо.. ставам тази сутрин, разтичах се с фазомера по тръбите и.. НИЩО.. грам ток.. все едно че не го е имало проблема вчера... :shock: :shock: :shock:

@zz_stefanov: Снощи с един френд проверихме бойлера с мултицета.. всичко си е в ред по него! Дори сега си нагрява нормално..

не знам вече къде и какво да търся, за да предотвратя това да не се получава пак. Ще говоря със съседите... знам че там дето се събират тръбите от мивките ни в кухните (ф50), около това място той има някакви жици, елекромер и часовник и ще видя дали там не е овлажнило и дало отечката. Ща проверя и уредите му.

Благодаря още веднъж за съветите и ако пак се появи, пак ще пиша. :)

:prayer: :prayer: :prayer:
ESPACE - майстор
Като се включи да загрява бойлера на комшиите вероятно пак ще се появи.
blv - специалист
Да, заземлението е хубаво нещо, само да го има. Помисли в/у това.
lubomirlz - специалист
Най- вероятно на комшията нагревателя на бойлера е избил, и с този мултицет нищо не сте измерили, за да измериш изолационното съпротивление ти трябва мегер 500 или 1000 волта.
Направо казвай на комшията ти да си сменя нагревателя и проверете за хлабави връзки на нулата.
lov - майстор
Личен опит от последните няколко години. Няколко случа вече ми попадат с неправилно подвързване на меден проводник към нулева алуминиева шина. Колегите се досещат какво става без използвнето на биметална подложка.
Интересното е че това строителство е правено преди повече от 20 години и чак сега почва да прави магариите. И ефекта в едиия случай беше точно както притебе днеска има утре няма. При по големи товари загрее и прицърка и понеже всичките такива уреди подвързани към водопровода са със задължително зануляване почват да ползват връзката към водопроводната мрежа и от там се появява потенциал по тръбите. Повредата може да не е при тебе а в комшията на който до бойлера или няко друг подобен може да не му идва нулевия проводник дори само от прегаряне да се е получило. Вобше доста търсеше ще падне.
И един друг кориозен и печален случай с мой колега на който в блока на който живее прекъсва нулевия проводник пак от такава простотия за директа връзка на мед с алуминий. В резулта на което за нулев провидник се ползва армировката на блока. И за капак на една арматурка с малко сечение започва да нагрява и от това се запалват тапетите и един фазерен гръб на гардероб в една от стаите му. Последсвията пожарна и разправии че бил крадял ток и тем подобни простотии от технически неграмотни хора.
Здравейте пак колеги.. обещах да пиша :)

Ето го правилният отговор:
lubomirlz написа:
Най- вероятно на комшията нагревателя на бойлера е избил...
Направо казвай на комшията ти да си сменя нагревателя и проверете за хлабави връзки на нулата.
Само не знам дали е от нагревателя, защото се качих при него и от бойлера му капеше вода.. може да е спукан балон и да тече върху жиците... като го пуснах се появи напрежението по тръбите :)

Благодаря пак на всички отзовали се! :prayer: :prayer: :prayer:
ESPACE - майстор
Не му е занулен бойлера, а нагревателя му е пробил към корпус. Писах ти още преди, че като го включи ще се появи проблема пак.
kretio74 - специалист
:-D А не ви ли идва наум ,че комшията може би краде ток (откачва нулата към ел. инсталацията и взима нула от мрежата) стар трик при старите ел.мери
kretio74 - специалист
имах впредвид мрежата на водопровода :shock:

Тема "Хелп! Ток по тръбите в банята и кухнята!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: