• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
perdeee - специалист
Здравеите искам да ви попитам дали според вас тази инсталация ще работи нормално като разпределение на тръбите и диаметрите им? системата ще е отворен тип с помпа и котел 39-42кв . не съм начертал трабите за студената вода за да не я претрупвам много.Ще съм благодарен на всяко едно ваше мнение дали съм избрал правилният диаметър тръби и начин на свързване.Благодаря ви предварително за помоща.

Прикачен файл

parno 1 etaj.jpg
parno 1 etaj.jpg (43.56 KиБ) Видяна 6162 пъти

Прикачен файл

parno 2 etaj.jpg
parno 2 etaj.jpg (39.83 KиБ) Видяна 6162 пъти
naskov - майстор
Най-мощният радиатор, който захранваш е 4кВт. Това може да стане с тръба ф 16, но и с ф18 не е грешно. Ако имаш възможност нека тръбите да минават по най-прекия път, а не да правят такива чупки -излишно е . Ползвай помпа 25/6 или 32/6
perdeee - специалист
Благодаря за предложението така и ще направя кадето има такава възможност, а да попитам защото не съм много запознат с това но като търсих по магазините тук се предлагат само колектори с отвор 16мм и как през такъв колектор да изкарам тръба 18 мм незнам дали ще е проблем ако сложа нещо като нипел от 16 на 18мм
naskov - майстор
Отвора на повечето колектори е 1/2". За да сложиш на колектора тръба ф 18 трябва да сложиш един ракор ф18. Препоръчвам ти да ползваш колектори с вградени кранчета!
perdeee - специалист
хаиде даите вашите препоръки за да стане всичко както трябва, в петък започвам изграждането на инсталацията - помагаите.
naskov - майстор
Ползвай само качествени материали :!:
perdeee - специалист
а какво ще кажеш за мястото на разширителния съд знам че трябва да е на наи високата точка но много спорове прочетах по въпроса на топлата или на студената вода да е? И в моята инсталация от къде ще е наи подходящото място да изведа тръба за него?
naskov - майстор
Ako правиш отворена система( без налягане) Р.С. трябва да е в най- високата точка. За теб ще е най-добре да е в банята на втория етаж при бойлера. Можеш да му пуснеш отделна тръба от студения колектор или да го пуснеш от серпентината на бойлера.. Единственото важно нещо в този случай е да нямаш спирателна арматура(кранчета, обратни клапани и др) между котела и Р.С. А след като си с котел можеш и да направиш затворена система
perdeee - специалист
така е но не съм много запознат с този вид инсталация а доколкото знам не е много безопасно ако не се изпълни както трябва и затова предпочетах отворена, ако е затворен тип какви промени трябва да направя по това което съм начертал като схема?
drm - специалист
Ако правиш парното затворена система,разширителния съд можеш да го сложиш до котела.Освен това ще се наложи да сложиш и някой защити по налягане и температура,в случая 95"клапан и предпазен клапан 3 бара.За да работи всичко това както трябва и да не се получават инциденти,ще ти трябва и автоматична пълначка.Това са минималните изисквания за затворена ситема(освен помпена група),ако имаш парички можеш да я направиш и с повече екстри.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "дали ще проработи тази инсталация за парно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: