Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
turistak - специалист
Здравейте,

Имам кладенец с дълбочина 15 м и диаметър 90 см, кладенеца има зидани стени и дъното опира в скала. Лятото обикновенно има към 1м вден стълб. Зимата е май 50 см.

Има линачин да се бие сондаж в него? Съседи изкараха доста вода на 30-тина метра?
LazarGanev - "Велик майстор"
За сондаж почти няма възможност.. А и колко се очаква дебелината на тази скала? Ако е плоча до 40см може да се пробие с диамантена корона, ама това дали ще те устрои? А пък и зависи каква е пръстта отдолу - може да ти избяга и тази вода. Как тъй зимата е 50см, пък лятото - 1м - не е ли обратно?
turistak - специалист
Странно, но е така?

има ли начин да се "сканира" за наличие на вода и на каква дълбочина е? предпочитам да е обвързано с изкарването й

т.е. някой казва има повече вода на дълбочина Х и като я изкара му се плаща?
Дебитът поне как е? Ако този 1м се пълни 2 пъти на ден, не ти трябва да се занимаваш, ами си сложи/изгради един външен резервоар и с един поплавък на помпата си изпомпвай кладенеца като се напълни до някаква степен.
Чаро - Акълия
Много са малко тези, които няма да ти вземат пари, ако не изкарат вода.
Никой не може да ти гарантира,че има вода някъде :lol: :lol: :lol:
Прави се ВЕС- то е с най-голяма точност. Струва 200-300лв
Ако някой се навие да ти копае на принципа, има вода- плащаш, няма не плащаш, виж за какви пари иде реч. Загубите от неуспеха (ако няма друга уговорка) се начисляват на успешните сондажи. Ако искаш. :lol:

Предполагам някой съсед е бацнал някоя термопомпа по ганьовски- с един сондаж и точи вода в канала... :lol:
leoncho - специалист
turistak написа:
Здравейте,

Имам кладенец с дълбочина 15 м и диаметър 90 см, кладенеца има зидани стени и дъното опира в скала. Лятото обикновенно има към 1м вден стълб. Зимата е май 50 см.

Има линачин да се бие сондаж в него? Съседи изкараха доста вода на 30-тина метра?
Аз имам подобен случай.
Кладенеца ми е 7.3 м дълбок с воден стълб около 60 см,зидан е с бетонни блокчета.Когато го правиха донесоха една потопяема помпа от ВИК и постоянно точеха вода.Не можаха да го направят по-дълбок защото казаха че започва да се свлича.Правиха го май месец и тогава направих проба с хидрофора.Работеше час и 40 мин преди да смукне въздух.Да ама в големите суши през лятото повече от 10-15 минути не може.То и съседа има кладенец на около 8 метра от моя,но малко по-дълбок и явно водата "бяга" там.
Та започнах да търся сондьори за удълбочаване.
Повечето ми казаха,че със сонда е невъзможно да се дълбае в кладенец. :x
Само един юнак(с ръчна сонда) се намери от с.Храброво,но много несериозен излезе.
40 дена го чаках и така и не дойде.

Миналото лято пък нямах никакъв проблем и спрях да търся,но ако някой знае за сондьор в района на Варна,който може да пробие със сонда 2 м с фи 500 мм ще съм благодарен.
А може и да почерпя. :lol:
За протокола ще кажа, че съм дупчил с електрическа сонда, която правих специално и монтирах на дъното на 17м кладенец - дупчихме надолу още 10м без резултат. За работата взехме 200лв - трима човека + сонда, цяла седмица работа в камък. Но кладенецът беше наша изработка - бетонен с отливане на бетона в самия кладенец. В зидан кладенец се мъчихме да правим удълбочаване (и го направихме на инат), амакладеничаря се уплаши и избяга и аз трябваше да влизам да довършвам обекта. След това направих още един и се оказах от тая рискова и неблагодарна работа. За това ще кажа, че тая дейност не се прави май месец, а в голямата суша и няма такава ръчна сонда, която да изкопае ф50 2 метра надолу от дъното на кладенец. Отгоре неможе да се сондира, защото ще има голямо биене на стеблото на сондата. Има начини, но са сложни, скъпи и няма кой да плаща, затова казвам, че не може :-D
leoncho - специалист
LazarGanev написа:
..... няма такава ръчна сонда, която да изкопае ф50 2 метра надолу от дъното на кладенец. Отгоре неможе да се сондира, защото ще има голямо биене на стеблото на сондата. Има начини, но са сложни, скъпи и няма кой да плаща, затова казвам, че не може :-D
Така ми казаха и на мен истинските сондьори.
Вече знам,че кладенец не се прави май месец,ама късноооо :lol:
Имам към 2 и 70 м тръба с ф370 мм.Има ли начин някой да изкопае в кладенеца поне един метър и да сложи тръбата като обсадна колона.
Проблема е,че вътре е доста тясно,а и отдолу има камънак.Докато дълбаха кладенеца постоянно ползваха един къртач.Иначе камънака не е някакъв твърд,варовик е.

Тема "увеличаване дълбочината ма кладенец?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: