• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vekarata - специалист
След като нямаш необходимите знания,трябва да наемеш технически ръководител.Гледай да е проверен човек за да нямаш проблеми.
masterrichi - специалист
Аз в момента съм на фаза проектиране и си намерих страхотна архитетка която ми угажда на всички капризи,цената на която ми прави архитектурен + конструктивен проект е 11 лв. м2
KATANS - напреднал
ЩЕ ЗАДАМ ВЪПРОСА ТАКА.
АКО СИ НАМЕРЯ ДОБРИ СТРОИТЕЛИ С ОПИТ НА КОЙТО МОГА ДА ИМАМ ДОВЕРИЕ ЩЕ ИМА ЛИ НУЖДА ОТ ТЕХНИЧЕСКИ?
КАКВА ТОЧНО Е НЕГОВАТА РОЛЯ В СЛУЧАЯ? И ЗАДЪЛЖЕН ЛИ СЪМ ДА ГО НАЕМА ИЛИ ТОЙ Е ПО МОЕ УСМОТРЕНИЕ НО СТРОЕЖА ,АКО ИСКАМ НЯКОЙ ДА КОНТРОЛИРА СТРОИТЕЛИТЕ ,ПОНЕЖЕ СМЯТАМ ЧЕ ТЕ СА НЕ ОСОБЕНО КОРЕКТНИ СПРЯМО МЕН?
ribnikolaevi - майстор
А ЗАЩО НЕ СПОДЕЛИШ ТУК КАКВО ИСКАШ? ТОВА, КОЕТО СИ КАЗАЛ НА АРХИТЕКТА СИ, ГО НАПИШИ ТУК. ЩЕ ПОЛУЧИШ МНЕНИЯ. ДАЖЕ И НИТО ЕДНО ДА НЕ ХАРЕСАШ, ЩЕ "ЧУЕШ" ЦЕННИ МИСЛИ И СЪВЕТИ, А И ЩЕ ЗНАЕШ КАКВО ТОЧНО НЕ ИСКАШ (КОЕТО НЕ Е МАЛКО, КАТО ОТПРАВНА ТОЧКА).
СЛЕД КАТО СИ ИЗЯСНИШ ПО-ТОЧНО КАКВО ИСКАШ, РАЗГОВОРЪТ ТИ С КАДЪРЕН АРХИТЕКТ ЩЕ Е МНОГО ПО-ЛЕСЕН И ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ.
единак - специалист
Катанс,

Говориш за две взаимно противоречащи си неща. Или ти самия си надзираваш строежа, седиш им на главите и им казваш какво да правят, разпределяш задачите във времето, преценяш кое след кое да следва. Или си наемаш фирма или някой, който да го прави вместо теб. Тук има вариант - може да си наемеш технически ръководител, който да ти контролира бригадата, плащаш му за тази работа и ако е печен си пиеш питието спокойно. Обаче ти си уреждаш матриалите, не че не може и той да ти ги намери, но в общия случай хич няма да му пука дали е евтино или качествено за теб. Другият вариант е да си вземеш фирма или "фирма", този хич не го препоръчвам, защото положението пак ще е същото, само че с мин 30-на % отгоре в цената.
Естествено, тук ще се наслушаш на страшно много цветни мнения колко по-добре е да си с фирма. НЕ ГИ СЛУШАЙ.
Това, на което се спрях аз, осигурявах си материалите, договорките и отстъпките, карахме ги на обекта и там си имах кадърен технически, който ми помогна страшно много с надзор и свестни съвети, от които спестих дори още повече.
KATANS - напреднал
НА АРХИТЕКТА СИ НЕ СЪМ КАЗАЛ НИЩО ПОНЕЖЕ ОЩЕ НЕ СЪМ СЕ СПРЯЛ НА НИКОЙ ВСЕ ОЩЕ.ПРПОСТО ИСКАМ ПДА ПОЧЕРПЯ ОПИТ ОТ ХОРА КОЙТО СА МИНАЛИ ПО ТОЯ ПЪТ И СА СЕ СБЛЪСКАЛИ С ПРОБЛЕМИТЕ КОИТО МИ ПРЕДСТОЙ ЕВЕНТОАЛНО ДА РЕША НЕ БЕЗ ВАША ПОМОЩ.ПРОСТО ХОДИХ ПРИ ЕДИН И ТОЙ МИ КАЗА ЧЕ ЗА 10Е НА М2ЩЕ МИ НАПРАВИ ПЪЛЕН ПРОЕКТ С ЕЛ ,ВК,ЗАСНЕМАНЕ НА ПАРЦЕЛА,ОЗЕЛЕНЯВАНЕ И ИЗОЛАЦИИ (последните две и те били задължителни)С ДВЕ ДУМИ ВСИЧКО ГОТОВО И САМО ДА ГО ЗАНЕСА ЗА ОДОБРЕНИЕ И ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНО. НЕ ЗНАМ ТАЯ ЦЕНА НОРМАЛНА ЛИ Е ИЛИ ВИСОКА.НА ВЪПРОСА МИ МОЖЕ ЛИ ДА МИ СКИЦИРА НА РЪКА ТОВА КОЕТО МУ КАЗАХ ЧЕ ИСКАМ ДА ПРЕДСТАВЛЯВА КЪЩАТА ТОЙ МИ КАЗА ЧЕ ПЪРВО ТРЯБВА ДА СКЛЮЧИМ ДОГОВОР -РАЗБИРАЙ КАПАРО И ТОГАВА.ТРЪГНАХ СИ И РЕШИХ ЧЕ ТРЯБВА ДА СЪМ ПО ПОДГОТВЕН С ТОВА КАКВО ИСКАМ ДА МИ НАПРАВЯТ И КАКВО ДА ИСКАМ ОТ АРХИТЕКТА И ПО КЪКЪВ НАЧИН СЕ ПОДХОЖДА ИЗОБЩО.
Jason - специалист
Катанс, според мен недей да ходиш повече при тоз архитект. Той вече е видял в тебе жертвата и едва ли ако му позволиш да те стисне за врата, ще успееш да се отскубнеш.
Аз лично съм почти на твоето положение. В смисъл ще строя. В момента чета в нета, разглеждам списания, уточнявам с мой приятел, който е единствения майстор на когото имам доверие(говоря за тези с които съм работил). Купих си скицник и чертая вариант след вариант. Коментирам с жена ми и децата ит.н. и т.н.
Чак, когато имам ясна визия какво искам, тогава ще отида при архитекта, който между другото също ми е познат. иначе е равносилно да бараш дявола по г.за.
Тоз сайт е супер и хубаво правиш, че се допитваш до можещите. От нови идеи излишък няма да имаш.
Успех!
единак - специалист
Добре де, ти нямаш ли идея какво искаш да строиш? Не сте ли седели с жена ти да мислите разположения, къде да ви е кухнята, къде тоалтетната, колко стаи, колко големи, накъде да гледат прозорците, откъде да е входа... и т.н.?
Ако сте го правили това и имаш някаква представа, начертай си го на лист хартия, изясни си какво точно искаш и кое може да се намали или махне и отиди при архитект. Това ти е идейния проект, да не ти се правят на много хитри.
Ако се спреш на някой, който ти допада, започвате да обсъждате нещата. Той ти представя разни варианти, ти ги оглеждаш, харесваш ги или не ги харесваш. Тогава той прави нови. Обикновено се опитват да се наложат, дали защото не им се занимава, дали защото толкова могат, но е така. Не го допускай, ти ще живееш в тази къща, искай това, което на теб ти харесва.
И това си е процеса, от него към теб и обратно, докато се спреш на нещо. Това са доста разговори и уточнения, обикновено отнема време да се реши какво да бъде, самото изчертаване и другите проекти са бързи. Най-много време отнема архитектурната част, конструкциите и заснемането.
В общи линии, колкото по-ясно знаеш какво искаш толкова по-бързо става.

Озеленяването май не е задължително за всяка община. Архитектът ти трябва да провери и да знае какво да прави.
KATANS - напреднал
ЕДИНАК
ЯВНО СЪМ СЕ ИЗРАЗИЛ НЕПРАВИЛНО.
ПОД ДОБРИ СТРОИТЕЛИ ИМАМ ПРЕД ВИД БРИГАДА НЕ ФИРМА.
ВЪПРОСА МИ ЗА ТЕХНИЧЕСКИЯ Е ДАЛИ МИ Е НУЖЕН ПО ИЗИСКВАНИЯ НА НЯКАКВА ИНСТИТУЦИЯ КАТО НАДЗОР ИЛИ НЕЩО ТАКОВА . ДА ВОДИ НЯКАКВА ДОКУМЕНТАЦИЯ ИЛИ МОГА ДА МИНА КАТО СИ ПРАВЯ КОНСУЛТАЦИИ С НЯКОЙ АКО СМЕТНА ЧЕ ИМАМ НУЖДА ЗА НЕЩО.ДОКОЛКОТО РАЗБИРАМ ТВОЯ ПРИЯТЕЛ ТИ Е ПОМАГАЛ ,ЗАЩОТО ТИ НЕ СИ БИЛ НА ОБЕКТА.АКО ТИ БЕШЕ ТАМ ПОСТОЯННО ЩЕШЕ ЛИ ДА ТИ Е НУЖНА ПОМОЩА МУ НА ВСЯКА ЦЕНА?АЗ СЪЩО СТИГНАХ ДО ИЗВОДА ЧЕ СЪС ФИРМА САМО ЩЕ СИ ОСКЪПЯ СТРОЕЖА .ОФЕРТИТЕ ИМ СА ОКОЛО 150Е .ВЯРНО ЩЕ СИ СПЕСТЯ МАЛКО НЕРВИ ЧРЕЗ ФИРМА, А МОЖЕ И ДА СИ СЪЗДАМ ПОВЕЧЕ ЯДОВЕ .ЗНАМ ЛИ
единак - специалист
По мое мнение с фирма само ще си създадеш повече ядове.
По закон за строеж 5-та категория не ти е необходим надзор.
Аз самият имам строителен техникум и ... да кажем известна представа от нещата. Въпреки този факт и дори и да бях всеки ден на строежа пак бих си взел технически. Обаче кадърен. Моят приятел, освен строителният техникум е и строителен инженер. Има неща, които ако не внимаваш винаги може да те метнат... и за съжаление разбираш чак, когато е късно.
Освен това техническият може да ти води документацията за тази категория.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "ПРЕДСТОИ МИ СТРОЕЖ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: