Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivo_dedko - специалист
Милен написа:
Обосновават се тези които правят рационализацийките :lol:
Проект нямам.. преценявам си къде искам да имам контакти и така..
За отделен кръг за печката също не съм сигурен дали ще мога да направя, тъй като се съмнявам да успея да прокарам още кабели през гофрето... но все си мислех че кабелите до там са достатъчни достатъчни да поемат и хладилник и пералня и печка
Тъпчеш гъвкавите кабели в гофре, връзваш ги с калпави лустерклеми, икономисваш кабели, още искаш ли :lol: имай в предвид че тока на кабела е по малък когато е в тръба, а когато са няколко вериги в тръба е още по малък от взаимното им загряване. Но ти сам си преценяваш и решаваш така че действай смело и безотговорно, трябва да има работа и за пожарникарите. :)
Прав е колегата за гофретата. Имай предвид, че кабел 3х2,5мм2 трябва да го слагаш в гофре не по-малко от 16мм (според изискванията) точно заради нагряването.
Колкото до това че караш 4 мм2 кабел до контактите на мен специално ми се вижда малко безмислено. За усилен контакт-да, за котлони или печка-да, но за хол, спалня, коридор и т.н :? Съвсем спокойно можеш да си с 4мм2 до кутия и от там разклоненията до контактите с 2,5мм2. За връзките аз бих се доверил на старата "руска спайка", при нея контактната площ между кабелите е много по-голяма, от колкото при лустер клема.
Колкото до вида кабел и аз съм за ПВ-А1-най-малкото се работи доста по лесно с него.
Steelmen - помощник
На 100% съм съгласен с препоръките на Милен и на ivo_dedko. Препоръчвам да се слушат съветите на специалисти, защото икономиите и грешките в областта на електротехниката излизат скъпо, а често са непоправими.
IJAN - специалист
За връзките -има клеми на WAGO-препоръчват ги.http://www.elkontrol.com/bg/wago/wago.aspx?which_id=417
Veeko - помощник
ivo_dedko написа:
Прав е колегата за гофретата. Имай предвид, че кабел 3х2,5мм2 трябва да го слагаш в гофре не по-малко от 16мм (според изискванията) точно заради нагряването.
Колкото до това че караш 4 мм2 кабел до контактите на мен специално ми се вижда малко безмислено. За усилен контакт-да, за котлони или печка-да, но за хол, спалня, коридор и т.н :? Съвсем спокойно можеш да си с 4мм2 до кутия и от там разклоненията до контактите с 2,5мм2. За връзките аз бих се доверил на старата "руска спайка", при нея контактната площ между кабелите е много по-голяма, от колкото при лустер клема.
Колкото до вида кабел и аз съм за ПВ-А1-най-малкото се работи доста по лесно с него.
Гофретата в стените са 20мм, а тези на таваните по 16мм. Можеш ли да ми дадеш повече информация за руската спайка и евентуално къде мога да я намеря :). Лустер клемите, които съм сложил в момента са достатъчно широки за да влезнат всичките кабели само през едната страна поне около 1.5см.
ivo_dedko - специалист
Veeko написа:
ivo_dedko написа:
Гофретата в стените са 20мм, а тези на таваните по 16мм. Можеш ли да ми дадеш повече информация за руската спайка и евентуално къде мога да я намеря :). Лустер клемите, които съм сложил в момента са достатъчно широки за да влезнат всичките кабели само през едната страна поне около 1.5см.
Твоя воля. Искаш съвет, аз ти казвам какво бих направил за моята къща (и съм го направил), от тук на татък ти решаваш кое е най-добро за теб и го правиш. От мен успех в начинанието :)
stefan_gb - специалист
Хаиде да помогнем на човека с каквото можем .... тои вече е закупил и положил кабелите както се разбра и да го нападаме няма смисъл. Всъщност при правилно оразмерени предпазители и кадърно направени връзки няма да прегреят 6-те квадрата проводник в гофрето. Разбира се трябва да отдели както го посъветвахме печката на отделен самостоятелен токов кръг . Остава въпроса с какви клеми да направи връзките.
Милен - майстор
Например за по тънките кабели тези http://www.elkontrol.com/bg/wago/wago.aspx?which_id=414 или това за 6те квадрата http://www.elkontrol.com/bg/wago/wago.aspx?which_id=407. WAGO са в пъти по добри от калпавите лустерклеми по магазините.

Друг вариант кербоване със специални кабелни съединители но ще му трябват и специални клещи за целта.
http://www.cobra91.com/index.php?id_typ ... to=PSK&p=2
http://www.cobra91.com/index.php?id_typ ... uct=63&p=2
http://www.electroninvest.eu/index.php? ... &parent=76
yazka - помощник
Колега не знам защо толкова държиш да са меки проводници. Става една сложна та чак смешна меки проводници се ползват за по малки загуби и пренос на голям ток не се сещам защо ти е това Ако толкова искаш да знаеш пва 2 се снажда с кабелни обувки което пак оскапява не знайно защо
Steelmen - помощник
Veeko написа:
ivo_dedko написа:

Колкото до това че караш 4 мм2 кабел до контактите на мен специално ми се вижда малко безмислено. За усилен контакт-да, за котлони или печка-да, но за хол, спалня, коридор и т.н Confused Съвсем спокойно можеш да си с 4мм2 до кутия и от там разклоненията до контактите с 2,5мм2. За връзките аз бих се доверил на старата "руска спайка", при нея контактната площ между кабелите е много по-голяма, от колкото при лустер клема.

Гофретата в стените са 20мм, а тези на таваните по 16мм. Можеш ли да ми дадеш повече информация за руската спайка и евентуално къде мога да я намеря Smile. Лустер клемите, които съм сложил в момента са достатъчно широки за да влезнат всичките кабели само през едната страна поне около 1.5см.
Руската "спайка" е 100% по-добра за всякакви агресивни среди и условия. Просто използването на лустер клеми е изискване на европейския съюз, но лично аз не смятам, че е по-стабилна. Не става въпрос за големината на лустер клемата, а за здравината на връзката, която е по- добра при "спайката" но "нагаря" и се разхлабва при лустер клемата. Резултатите са ясни.
IJAN - специалист
Как мислиш-щом говориме за здравина на връзката дали с клемите на WAGO няма да е по добре?В руските форуми имат наблудения върху връзките с клемите на WAGO-с времето връзката остава перфектна.

Тема "Въпроси за АП, ДТЗ и заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: