Съвети за начинаещи готвачи.
koragroup - напреднал
И такаааа...

Продукти:
1 заек към 2 кила или какъвто ви попадне.
100 гр пушен бекон, бут, врат в зависимост колко мазнинка си има зайчето.
250 гр кайма
2 глави лук
2 глави чесън
3-4 с.л. ориз
3-4-5 гъби
дреболиите на заека, ако ги няма увеличаваме гъбите.
2 ч.л. джоджен сух или 2 с.л. пресен нарязан на дребно.

Плънката:
Запържвам в 2-3 с.л. олио каймата, пушеното беконче и дреболиите нарязани на кубчета. Добавям нарязаните гъбки, лук и 1 глава чесън. Когато остане на масло добавям измития ориз и джоджена. Като се позапържи и той, добавям 6-7 с.л. хладка вода и намалям огъня на минимум. Свалям от огъня, когато ориза поеме почти всичката вода. Оставям да изстива.

Изображение

Така изглежда до тук...

Заю:
Измит и подсушен го шпиковам с другата глава чесън и със собствената му мазнинка от около бъбреците. Може да се шпикова и с бекон. Така не става прекалено сухо месото.
Натривам от вътре и отвън със сол и черен пипер, след което лекичко запържвам зайчето от всички страни (без коремчето за да не се разкъсва когато го шия).

Изображение

Ето го и него.

Следва пълнене и едновременно с това шиене с голямата губерка - фестон бод:

Изображение

Когато сме готови слагаме Заю да спинка върху едни катрофелки или върху метална или дървена скара поставена на дъното на тавичката.

Изображение

Както е видно аз предпочитам картофките.

Намазвам гадинката с масло, поръсвам с джоджен и наливам чаша вода или вино на дъното на тавата, след което плътно покривам с ауминиево фолио, като внимавам да не се залепя на месото.

Ето така:

Изображение

Пече се във фурната на 200 градуса в продължение на 1.5 - 2 часа, без да се любопитства :wink:

След това време, махам фолиото и оставям да се "изчерви" отгоре, като 1-2 пъти го поливам със соса от тавичката.

Целта е да се получи нещо такова:

Изображение

А после и така:

Изображение

Консумира се с леко, бяло или червено охладено винце, за предпочитане с плодов аромат.
naB4o - специалист
Много добре изглежда, направо ми се дояде. Заешкото ми е едно от любимите меса.
ArturDent - Почти Безобиден
Както гледам обичаш неща като мен.
Поразтъсих се за ника ти и видях - рибарство и Пепелина.
Има ли условия за туризъм там, накакви къщи за гости и т.н.
Можеш да отвориш нова тема в Говорилнята..... нали желаеш Пепелина да стане хит ;)

Тема "Пълнен заек "Зарезан"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: