• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
perdeee написа:
Здравеите искам да ви попитам дали според вас тази инсталация ще работи нормално като разпределение на тръбите и диаметрите им? системата ще е отворен тип с помпа и котел 39-42кв . не съм начертал трабите за студената вода за да не я претрупвам много.Ще съм благодарен на всяко едно ваше мнение дали съм избрал правилният диаметър тръби и начин на свързване.Благодаря ви предварително за помоща.
Какви тръби с алуминиева вложка ще ползваш - PPR или PEx?
Ф16 PPR е много тясно, а ф18 с каква дебелина на стената си избрал?
naskov - майстор
perdeee написа:
така е но не съм много запознат с този вид инсталация а доколкото знам не е много безопасно ако не се изпълни както трябва и затова предпочетах отворена, ако е затворен тип какви промени трябва да направя по това което съм начертал като схема?
Ако правиш затворена система по тази схема не трябва да променяш нищо. Защитите се монтират на котела, а не по радиаторите и тръбите
perdeee - специалист
бях се спрял на ппр тръби но нещо си промених мнението и сега мисля да е с PEX.A според вас с какви е по добре да се направи без медни разбира се защото са много скъпи.
LazarGanev - "Велик майстор"
Уф, хвани едните, блъсни другите е работата
perdeee - специалист
А какво ще кажете за това че било по добре да бъде с 16мм тръби навсякаде и разклонени с тедки а това да топлят еднакво радиаторите да се регулира от кранчетата на радиаторите защото така щяла да събира много вода инсталацията и трябвало повече гориво за да се згрее. Според мен това не е от толкова голямо значение дали ще се грее 5-6 литра повече вода а и съм чел че с колектори е наи добре и всеки диаметър тръба си има максимум киловати които може да пренася но все пак не съм никак компетентен в тези неща и затовасе допитвам до вас.
naskov - майстор
perdeee написа:
А какво ще кажете за това че било по добре да бъде с 16мм тръби навсякаде и разклонени с тедки
С ф16 тръба разклонена с тетки въобще няма да стане по-добре :-D
perdeee - специалист
Аз също така мисля но се опитаха да ме убедят че така приличало на промишлена инсталация и всички тези тръби били излишни и се топлило ненужно количество вода от големия диаметър на тръбите.
zhivko83 - специалист
Колега , последователно свързване се прави с по - голямо ф , в зависимост от мощността , която ще изпозваш . А иначе ф 16 и директно от колектора към всеки радиатор тръби . ( поне при затворената система е така ) .
perdeee - специалист
Да разбирам ли че на моята схема след колекторите е безмислено да поставям тръби по големи от 16мм независимо от разтоянието защото то към някои от радиаторите достига 20-22 метра и техните киловати?
2v6 - майстор
perdeee написа:
бях се спрял на ппр тръби но нещо си промених мнението и сега мисля да е с PEX.A според вас с какви е по добре да се направи без медни разбира се защото са много скъпи.
Първо избери едно от трите:
1. Евтино.
2. Лесно.
3. Красиво.

Най-евтино е с ППР тръби, но не е най-лесно и красиво.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "дали ще проработи тази инсталация за парно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: