Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
emergency_bg - специалист
Преди 2 дни слагах девиаторни ключове в апартамента в коридора, двете лампи си бяха свързани, а от двете кутии имаше по 3 кабела.
Тани - модератор
Определено ще трябва да оборваме тебе :-D
Trifun - специалист
Тани написа:
Определено ще трябва да оборваме тебе :-D
Хммм ... зависи :wink:
Ако иска и от двете кутии да излизат проводници за лампи (а той май това иска !) , наистина между двете разклонителни кутии трябват 4 проводника - трябва да закара една "нула" във втората кутия все пак :wink:
Justy - майстор
Нулата отива директно на осветителното тяло / или тела /. При хитро планиране на инсталацията задължителните кабели между двете кутии са два - тези между превключващите контакти на ключовете. В кутията на единия ключ тлябва да влиза фаза, а от другата кутия тази фаза / минала през ключовете / отива на осветителното тяло.
Trifun - специалист
Е, хубу де, Justy, ти до лампата единични проводници ли пускаш ?? Една нула и един проводник от едната кутия ??? :?
Все си мисля че до лампата се пуска мостов проводник, дето би трябвало да излиза от едната разклонителна кутия ...
А по твоята логика, тези 2 проводника (между ключовете) изобщо не трябва да влизат в разклонителна кутия ! Те нали не се разклоняват там - каква работа имат там ?? :razz:
Justy - майстор
Trifun написа:
Е, хубу де, Justy, ти до лампата единични проводници ли пускаш ?? Една нула и един проводник от едната кутия ??? :?
Все си мисля че до лампата се пуска мостов проводник, дето би трябвало да излиза от едната разклонителна кутия ...
А по твоята логика, тези 2 проводника (между ключовете) изобщо не трябва да влизат в разклонителна кутия ! Те нали не се разклоняват там - каква работа имат там ?? :razz:
:) Ами забележи, че пиша " хитро планиране " - т.е. от разклонителната кутия на единия ключ ще се взема нулата за осветителното тяло и фазата на изход от ключа. А между двата ключа ще си вървят двата проводника - на вход на другия ключ ще подадем фазата :wink:
Justy - майстор
Чичо написа:
Моите уважения към всички.
Не мисля, че съм с две леви ръце и все още имам малко нещо останало в черепната кухина.
Мислейки логично, се запънах на един електричар, като му казах, че между две разклонителни кутии, които са примерно на 50 метра и от които излизат разклонения, съответно, за девиаторни ключове и за лампи трябва да има четири проводника. (Два за девиаторите и два за осветлението, от които впрочем, могат да се извадят N извода за допълнителни лампи). (А пък двойката за девиаторите може да се накъса и да мине през кръстати ключове за управление на осветлението от по-вече от две места).
И той моля ви се, ми каза, че между кутиите трябва да има не 4 а три проводника.
Много ви моля, оборете мен или МАЙСТОРА електричар!
(За пръв път влизам във форум и се надявам на внимание, за което Ви благодаря безкрайно!)
Придържал съм се към броя проводници между кутиите. Ако не ти е станало ясно - като правя инсталация - ще те извикам - от теб бирата :)
Trifun - специалист
Доколкото АЗ схванах условието на питанката, това трябва да е нещо такова :
Изображение
И наистина не виждам как може да стане с по-малко от 4 проводника между двете кутии ...
Освен ако мистериозно не се появи една "нула" в дясната по схема разклонителна кутия. :wink:

Тема "Пак за девиаторите..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: