Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
didoniad13 - напреднал
Някай правил ли е това включване на светодиоди на 220 волта
свързал съм ги по тоя начин и вече 2 седмица светят нон-стоп
Въпроса е колко ли ще продължат да светят :?
Ако някой е свързвал по тоя начин директно на променливо напрежение моля да сподели

Прикачен файл

svetodiod.JPG
220 svetodiod
svetodiod.JPG (19 KиБ) Видяна 17791 пъти
Neno Er - специалист
didoniad13 написа:
Някой правил ли е включване на светодиоди на 220 волта?
Въпроса е колко ли ще продължат да светят :?
...моля да сподели.
Аз ползвам подобна.
Представлява последователно свързани: кондензатор 0.22 мф/250 в. , резистор 1,8 ком. и паралелно свързаните обратно един на друг светодиод АЛ102Б и диод 2Д5605 (както е на твоята схема но там са само светодиоди). Така е по схема от книжка "Схеми и устройства с полупроводникови диоди" на изд. "Техника"-1980 г.
В интерес на истината съм изпълнявал тази схема с най-различни светодиоди и ефекта е положителен.
Такъв един индикатор на ел. ключ за осветление в мазето свети повече от 5 години.
А сега ми дойде на ума да пробвам с "мигащи" светодиоди.
didoniad13 - напреднал
При твоя вариант 2д5606 диода исправя напрежението и светодиода работи на прав ток а с двата светодиода всеки работи в 1/2 от съответната страна на синосуидата и така по тоя начин се получава неприятно мигане светят с честота 25 херца но и аз ще ги ползвам за индикация така че е не е проблем мигат като глим лампи :roll:
дано издържат повече време че ще ги заливам в ключа :?
ELEMENTAL - специалист
И в двата случая има мигане и то не е с честота 25Hz!
Иначе по първоначалния ти въпрос - не бери грижа, светодиодите ще си светят още дълго.Единствения проблем е, че е ненужно голяма консумацията на схемата.Тя може да се намали с въвеждането на гасящ кондензатор (виж поста на Nero Er).Начина на изчислението му е дискутиран тук:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=6158
P.S.Не заливай резисторите в никакъв случай!
moimoimoi - майстор
ако си включил само два светодиода на 220волта то това е по скоро отопление отколкото осветление :lol: :lol: :lol:
защото почти цялата електроенергия се разсейва от резисторите и една много малка част за осветление с светодиодите
за 220 волта е препоръчително диодите да са към 100-120броя
didoniad13 - напреднал
Светодиодите не са за осветление а за индикация във ключ и в момента работят с 2 съпротивления по 10ком 250 миливата и съпротивленията са леко топли но не и горещи в ключа ще сложа 2 вата за всеки случай :razz:
lov - майстор
Има и по елементарно решение с използването на кондензатор последователно вързан на диодите на мястото на съпротивлението. Ползва се капацитивното съпротивление на кондензатора в променливотокова верига както е в тоя случай. По формула може да се изчисли точно капацитета и се взема следващия по малък по реда. И ако няма да ти трябва чак толкова силна светлина може да се махне единия свето диод и на негово място да се сложи някакъв друг изправителен от сер. 1N...... Всъщност оригинала на схемата е един светодиод и един нисковолтов ценер.Вързан така че при превишаването на работното напрежение на св.диода да го гаси а и да пропуска в обратната посока тока и да се разрежда кондензатора. Но това се правеше в миналото когато цените на св.диодите бяха фантастични. Имам монтирани такива идикатори от доста години като тока през диодите е в долната граница на светенето и не са мръднали до сега.
По същия начин монтирах най обикновенна лампа 60W на входnата козирка на блока която се пали всяка вечер и свeти до сутринта. Kondenzator 4,5 мF/250V. И май 10-тина години не е сменяна. Свети доста по слабо и се избягва естрбоскопичния ефект ако се ползва само един диод.
Милен - майстор
По тази схема http://hobby.neomontana-bg.com/kit34.htm съм правил няколко индикатора работещи вече няколко години, единствени промени резистори по 1W, диод 1N4007 за VD3 и ярък светодиод от запалка.
Virtuozo - специалист
Милен написа:
По тази схема http://hobby.neomontana-bg.com/kit34.htm съм правил няколко индикатора работещи вече няколко години, единствени промени резистори по 1W, диод 1N4007 за VD3 и ярък светодиод от запалка.
А защо на схемата има свързани два резистора по 10 вместо един 20? Това не го питам за да се правя на интересен а защото наистина не знам а и предполагам,че не са го направили защото не им се е намирал под ръка :?
mitcd - специалист
Дали е един на 20 - 22К все е тая.Само не знам как ги шляпате тези схеми .Има светодиоди на различен ток и това R ще е различно.Давам ви пример за бял светодиод от запалка свето много добре с последователно съпротивление 120 К и грец.Нищо не грее.Пък дори и тока към диода да е по малък от допустимия му не го бърка толкова.При ярък светодиод няма голяма разлика пък и ще изкара по дълго.С кондензатор на входа не го препоръчвам ,щото при първоначално включване е все едно на късо.Та има вероятност да светне само веднъж

Тема "светодиоди на 220 волта променливо напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: