Най - вълнуващия въпрос зимно време.
maxuel82 - специалист
Догодина мисля да почвам да си правя парно и сега съм се захванал да "изям"(изчета) всичко написано във форума "отопление" за сега съм до 9 стр!:-D :-D Понеже ми изпада нафтичка ме интересува колко средно харчи котел около 25KW на нафта !Знам че разхода е много относителен но също така знам че едно време се топлехме с нафтова печка която гореше между 6 - 7 литра за 24 часа !При условие че дограмата беше стара и се отоплява една стая! Също така имам приятел който има хотел и го отопляват с нафта и ми каза че за денонощие изгарят между 35-40л нафта ! Като имам предвид че отоплява 10 пъти повече площ по моя сметка аз трябва да изгарям около 3-4 л нафта за 24 часа което не е проблем ! 30дена х 4л=120 л за месец =1.5куб.м. дърва !Приблизително толкова дърва ще ми трябват за 1 месецако се топля скамина! Дали сметките ми са верни :? :? :? :? се съмнявам и затова питам Вас компетентните и занимаващи се с тази дейност! :-D :-D
vanko68 - специалист
Доста повече,бих казал.1 Квтч се добива от 0,1 л нафта при 100 % КПД на котела ти. Понеже такъв идеален няма,при 90% КПД от 1 л ще изкараш 9 Квтч,или при нормален разход на 70 м2 жилище около 2000 Квтч ще ти трябват 220 л нафта за месец. дали ти е много или малко- сам си прецени.
ESPACE - майстор
maxuel82 написа:
Също така имам приятел който има хотел и го отопляват с нафта и ми каза че за денонощие изгарят между 35-40л нафта !

Има три различни обяднения на това твърдение.
1. Много малък хотел.
2. Хотела не е малък но в него средната температура е 11гр.
3. Хвърля те по върбите, защото го е яд колко се е набутал и не смее да си признае.
maxuel82 - специалист
Ясно варианта да се използва нафта отпада на 100% ! Още един пак тъп въпрос! Видях в "Баумакс" Да продават котли на газ на табелката с всички разяснения на котела пише че може да работи и с пропан бутан! Но разхода на котела е даден за природна газ и не пише разхода на пропан бутан ! Да имате представа този котел с мощност 25-30 KW какъв разход ще дава ? Мога да тичам с бутилката до газстанцията да си зареждам газ :-D все пак е по-добре отколкото да мъкна дърва!!!! Апартамента ми е около 82кв.м. с PVC дограма и външна изолация!Мощноста на радиаторите по мои си сметки като съм се придържал към написаното във форума е около 18KW ! :-D
vanko68 - специалист
Ето ти една сравнително добра таблица са разнода на всички енергоносители за едностаен апартамент за ЦЕЛИЯ зимен сезон. Сам си прави изводите на кой начин да се спреш. С две думи на пропан-бутан цената е почти същата като на тока . Тоест ако си вземеш по една ел печка или радиатор в стаите,ще ти е еднакво с плащането,само дето инвестициите и хамалогиите при ел ще са минимални.

http://otoplenie.info-mix.info/tablica-0.htm
LazarGanev - "Велик майстор"
Ванко, любител си на подобни таблици и калкулатори, ама да ти кажа е много задължаващо да ги цитираш и препоръчваш на други.Много такива съм виждал и много различни помежду си, както и различни от истината. Вярно е, че трябва да има някакъв ориентир, ама по-лошо е ако ориентирът е грешен. Не искам да се задълбочавам да коментирам детайлно тази, която цитираш, само ми направи впечатление колко по-ефективна е старата пернишка печка на кюмюр от един съвременен котел на въглища, както не се прави разлика дали дървата се горят в старата романтична "циганска любов'' с КПД=50%, зидана камина с КПД-20% или в съвременен пиролизен котел с КПД>85%. Освен това гледам, че вече и крадените дърва иматкотировка, а пък крадената нафта още няма такава :-D
filmatoplo - майстор
Става и с нафта , но с нискотемпературно отопление водно подово и голял буфер 1000 литра .Котела ще работи докато зареди буфера и после ще почива . Инак котела ще гори 100 грама нафта на час за киловат .С 2-3 тона ще караш на сезон .
maxuel82 - специалист
Като чета отговорите ми става ясно колко ми е тъп въпроса ! НАПРАВО ТРИЙТЕ тази тема че ме е срам :ops: [-o< Ще изчета хубаво форума и ще направя примерна схема на парното! После ще Ви питам дали е добре издържана за да се изпълни! :? Само да кажа че в момента смятам по формулата 70W на куб.м. въздух! Както казах имам външна изолация и PVC дограма! Знам че с тези данни неможе да се пресметне точното необходимата мощност но от темите които прочетох ми стана ясно че доста"майстори-направи си сам " използват тази формула и дава резултат! :idea: :? И тъй като газта и нафтата са нерентабилни източници :-D вероятно ще сложа горивна камера(камина)!и ще се отоплявам на дърва!!! Тъй като съм в апартамент и нямам възможност да монтирам котел! :idea:
LazarGanev - "Велик майстор"
А като нямаш място за котел, къде щеше да сложиш нафтовия :)
ebahti - майстор
за сиромах човек -само камина(мойта е ПРИТИ) 8м3 дърва за цяла зима ми стигат,без парно само въздуховоди :wink:

Тема "Колко харчи котел на нафта ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: