Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Има ли фурна да цвърнеш нещо вътре :wink: комшията има редом с атмоса и нафтов котел стар модел със вътрешна горелка -като го запали пуши черен дим все едно гориш гума :?
2betrendy - специалист
Тъй като съм в апартамент и нямам възможност да монтирам котел!
Разбрах, че се отказа от нафтата, но ако те интересува все пак информативно - писала съм в темата "С какво се отоплявате". Качила съм и там снимки какво представлява котела с нафта които имаме. За котел с нафта ти трябва мазе - не само котела е голям, но и резервоарите заемат много място.
Не знам кой колко ти е казал че гори, но ние топлим 200 м2 къща с около 3.500 литра нафта на година (парно и топла вода). Тази зима е много студена и съм сигурна обаче че ще отиде повече. Като заредим пак, ще си покаже!
Другата зима минаваме на камина с водна риза - отоплението с дърва е определено по-евтино от нафтата !!!
ebahti - майстор
нема фурна,амаа като стане жарава и затворя да не дърпа въздух и фърля една скара вътре сичко става на нея, а и отгоре на гьоза у тенжерката бобец ври...... :-D
filmatoplo - майстор
Кога камината ще стопли 200 квм къща и с колко кубика . :? :wink:
2betrendy - специалист
Кога камината ще стопли 200 квм къща и с колко кубика .
не не... камината е само допълнение, котела няма да го махаме. Ще се свърже за котела с нафтата, така че котела да "пести" нафта. Котела само ще донагрява при необходимост.
Камината е дипломат 21, май е и 21 KW.
А колко дърва ще отидат, не знам, защото до сега не съм имала камина и не мога да преценя. Но при всички положения, финансово погледнато е по-евтино отколкото САМО с нафта.
filmatoplo - майстор
Ама кой ви го лепна този нафтов котел -един пиролизен щеше да ви спаси . :wink:
2betrendy - специалист
беше си тука като купихме къщата. И понеже си работи супер, нямаме намерение да го сменяме за сега. А и както писах в темата "С какво се отоплявате" нафтата тука в Германия е по-евтина - варира между 0,50 и 0,60 Евро на литър. Предимството е, че пълниш веднъж в годината за 2.000 евро и не се занимаваш цяла година с отопление и топла вода, мъкнене на дърва и т.н.
А.. и към 100 евро на година отиват за коминочистача, щото идва всяка година да минава преглед на котела и да му мерят изгорелите газове (ама тва май в България го няма)
kok - специалист
maxuel82 написа:
Като чета отговорите ми става ясно колко ми е тъп въпроса ! НАПРАВО ТРИЙТЕ тази тема че ме е срам :ops: [-o< Ще изчета хубаво форума и ще направя примерна схема на парното! После ще Ви питам дали е добре издържана за да се изпълни! :? Само да кажа че в момента смятам по формулата 70W на куб.м. въздух! Както казах имам външна изолация и PVC дограма! Знам че с тези данни неможе да се пресметне точното необходимата мощност но от темите които прочетох ми стана ясно че доста"майстори-направи си сам " използват тази формула и дава резултат! :idea: :? И тъй като газта и нафтата са нерентабилни източници :-D вероятно ще сложа горивна камера(камина)!и ще се отоплявам на дърва!!! Тъй като съм в апартамент и нямам възможност да монтирам котел! :idea:
ти хубаво смяташ 70W на кубик ама дали ти трябват толкова не се знае да не стане да се презапасиш с киловатите на печката или котела или каквото и да е и после да има абе защо ми е такъв голям разхода на каквото и да е (което на мен ми е познато от личен опит :-D ) в форума има специалисти хора които за това са учили така че според мен най евтино ще ти излезе да си извикаш някой такъв за да ти сметне колко мощности ти трябват в действителност :wink:
Последна промяна от kok на пет фев 19, 2010 12:53 pm, променено общо 1 път.
maxuel82 - специалист
2betrendy написа:
беше си тука като купихме къщата. И понеже си работи супер, нямаме намерение да го сменяме за сега. А и както писах в темата "С какво се отоплявате" нафтата тука в Германия е по-евтина - варира между 0,50 и 0,60 Евро на литър. Предимството е, че пълниш веднъж в годината за 2.000 евро и не се занимаваш цяла година
Колко нафта съм изгорял в колата от тази за отопление ехееее! Само че зимата така страдах от тая нафта че няма да разправям :-D Може да си карате и колата снея ама само лятото :-D Все пак завизи от колата аз имах един форд 1.6 дизел 87г. и си я гореше без проблем!Но в германия се взимат достатъчно пари за да си зареждаш на бензиностанция като хората а не да вършиш глупости! :!: Ама нали знаеш мисленето на повечето българи та и аз като набарах тази нафта --сърце не ми ида да зареждам на бензиностанция :lol: :lol: :lol: Направо ви завиждам че живеете в Германия !!! Към септември живот и здарве ще си направя една екскурзия да си купя кола! :-D
2betrendy - специалист
Но в германия се взимат достатъчно пари
да така, тука ги берем по дърветата парите :-D Бъзикам се !!! :wink:
Колко нафта съм изгорял в колата от тази за отопление ехееее!
цвета на нафтата за отопление е друг от цвета на нафтата за колата. И сложиш ли един път нафта за отопление, ти се боядисва резервоара за горивото и после дори и да пъниш от бензиностанцията, ако ти направят проверка ще те хванат. А глобите са ужасно големи. :sad:
Ако си ти и живееш в мойта къща, сигурно и елекромера ще омагьосаш - от повече от година електромера не е пломбиран. :-D
Към септември живот и здарве ще си направя една екскурзия да си купя кола!
ако ще идваш към региона Хановер и ти трябва помощ, пиши. :wink:

Тема "Колко харчи котел на нафта ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: