Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
velsi - Почетен майстор
Би трябвало да можеш. Аз пробите ги правих направо със захранването от компютъра. За един мотор става. За трите обаче не достига.
svetliopi44 - Чирак...
ОК мерси Велси ... само едно моторче ще пробвам да завъртя ...
Да се оплача от Софийските магазини ... уж всичко имат пък накрая това дето ти трябва го нямат ... драйвера ми стана егати шарената черга (ужас) пък аз мразя такива работи ...или не знам сигурно съм много принципен ...
Платката на драйвера са дали някакви диоди ...дето като ги сложа не мога да монтирам радиатор на интегралата ... абе българска работа ...всичко така е забутано че си е ....

Елементал ... дай някаква схема как да го свържа това захранване ...

Взел съм грец схема , кондензатори бушон ... абе ето снимки да видиш ...

За трафа 24V/ 20 A където и да питах ме гледаха странно ... някакви насоки ...

Прикачен файл

dsc01127.jpg
dsc01127.jpg (86.26 KиБ) Видяна 4298 пъти
ELEMENTAL - специалист
За трафа имаш няколко варианта:
-да ти го направят по поръчка в някоя фирма за производство на трансформатори
-да използваш 2 12 волтови, 150-200W-ви трансформатора (за халогенни лунички)
-да използваш траф от микровълнова фурна.В този случай ще трябва да махнеш намотките за захранване и отопление на магнетрона, и да навиеш на тяхно място 25-30 навивки от емайлиран проводник с диаметър 2,8-3мм (или в най-лошия случай проводник със силиконова изолация и сечение 6кв.мм).Не махай магнитните шунтове.
Относно платките на дряновци - на повечето им китове не са добре проектирани.За пример ще дам токоизправителя им за 3 по 8А.Грецовете му са завряни м/у кондензаторите му и е 100% невъзможно да им се монтират радиатори.Да не говорим, че самите грецове не биха издържали 8А.
Радиаторчетата (ако искаш да ги слагаш на L298-ките ) смятам, че са доста малки за целта.
Ето я и схемата :arrow:

Прикачен файл

power_supply.jpg
power_supply.jpg (69.82 KиБ) Видяна 4297 пъти
svetliopi44 - Чирак...
ELEMENTAL Благодаря ти човече... :respekt: страшен си ...

За радиаторчетата и на мен ми се видяха малки ,но на платката няма как да влезнат по-големи ... то даже и тея ще трябва да ги преправям малко понеже няма да има място за диодите ...
Правилно беше казал още преди година че тези платки никак не са направени професионално ...

И един майтап ...вчера в магазина под колоните на Ботев казвам на продавачката ...радиатор 500кв.см. и женицата като извади един радиатор ...оле боже ... можеш да го монтираш в банята вместо лира ... :lol: :lol: :lol: ....абе викам и аз ....ма как ще го сложа това на ей тая платка и и показвам контролера .... тя ми вдига рамене ... :lol: :lol: :lol:

Прикачен файл

dsc01134.jpg
dsc01134.jpg (74.5 KиБ) Видяна 4296 пъти

Прикачен файл

dsc01135.jpg
dsc01135.jpg (73.42 KиБ) Видяна 4296 пъти
ELEMENTAL - специалист
Запои ги диодите от долната страна на платката.Така ще ти се отвори доста място.Гледай обаче радиатора да не опира мостчето (или го премести и него.
Ако останат тези радиатори, може да ти се наложи да ги охлаждаш принудително драйверните ИС.Относно греца - или радиатор 500кв.см, или радиатор от процесор, или по-малък радиатор+вентилатор (при работещи 3 мотора на макс. греца ще разсейва 25W).
Иначе не е много редно един радиатор да се избира по площа си, обаче, ако ти кажа да търсиш радиатори с топлинно съпротивление 2'C/W, продавачките съвсем като индианки пишеща машина ще те гледат :wink: .
Що се отнася до платките на Sirius-PCB - докато има кой да им ги купува, ще ги правят с това им сегашно "СУПЕР" качество.А като си помисля, че и проектиране на ПП предлагат :-D :lol: .Хайде ще бягам, че туко виж пред вратата ми се появили дряновски наемни убийци :wink: .
svetliopi44 - Чирак...
:lol: :lol: :lol:
Мрежов трансформатор - (N: t73) наличен 1бр.
Напрежения - 11 и 11,5 волта на празен ход с обща товка (може да се ползват 22,5 волта)
Напрежения с ниска мощност - 318 / 9 и 2 х 16 волта на празен ход.
Мощност : минимум 400вата
Габаритни размери - 120/140/100 мм (ш/в/д) 5,250 kg
Това ще ми свърши ли работа ... :?

Изображение
gorgidanchev - специалист
Аз съм със същите драйвери.За охлаждане съм ползвал готови радиатори от стари компютри.Леко накланяш интеграла и готово.Искривяваш крачетата.И вентилатори си имат оригинални.
ELEMENTAL - специалист
Би трябвало да ти свърши работа трафа (ако се приемат дадените данни за верни).Като го купуваш трафа му виж диаметъра на проводника на вторичните (10V и 11,5V) - трябва да са навити с поне 2мм пров.
svetliopi44 - Чирак...
gorgidanchev

Пич , сподели при теб как оправи проблема за да знаят след време и други ентусиасти ако имат проблем ...
До колкото знам имаше проблем с посоките на въртене ( въртяха само в една посока ) или се лъжа ... дай кажи какъв беше проблема и как го оправи ??? :roll:

ELEMENTAL ще го взимам човече , че няма да ти казвам какви цени ми обявяват ...този е на 30% от цената ...е не е нов ,но /?
ще разпитам за проводника...
gorgidanchev - специалист
Поблема с посоката на въртене се оказа в частично изгоряли L298N.Явно съм завъртял тримера в крайно горно положение.И трите драйвера правеха този номер.Двата вече работят ...чакам за още една схема.Нямаше в Русе три броя та чакам да донесат.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: