Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
mikeangel - специалист
Здравейте майстори,

Имам въпрос относно старата тема за изолация на банята. Имам стени от гипсокартон и под на замаска където къртех за нова ВиК. Сега мисля как да изолирам гипсокартона и пода. Според повечето майстори, включително по практикер и бриколаж, мажеш с теракол и лепиш плочки, което ми се струва неприемливо поради простата причина че при най-малко напукване на фугите и ще почва да просмуква влага в картона и да мирише на мухъл. Затова мисля да постъпя според изискванията и на ЕС и банята да се мине:
1. Фугиране между гипскартона
2. Дълбоко проникващ грунд върху картона
3. Уплътняваща лента между стената и пода
4. Хидроизолационно покритие на стената
5. Лепене на плочки.

Кой производител би могъл някой да препоръча, теразид, мурексин, боро, кнауф, имат такива продукти, но не знам коя продуктова гама е по-добра и най-вече, по изгодна, защото има разлики в пъти от цените. Например цените на теразид от сайта са с 15% по-евтини от цените на бриколаж.

Някой от форума да е работил по тази технология? Имам работа за баня, тоалетна и мокро помещение.

бладодаря за идеите.
Time2Burn - специалист
Аз съм направил 100 бани с гипскартон и с разбивани подове и никога не съм слагал каквато и да е изолация, защото не е нужно. Дори да не ги фугираш плочките, няма как да мине вода. Дори и да мине под замазката която е между 7 и 15 см имаш 25 см плоча. Но ако държиш да си "вържеш гащите" Ceresit CR65. Перфектна хидроизолация. В чувал като теракол , (бял чувал със зелен надпис), забъркваш до хомогенна смес и нанасяш тънка шпакловка върху вече готовата замазка и поставения гипскартон. След като изсъхне (нинимум 8 часа) е готово за лепене с най - обикновен теракол. Изобщо не е необходимо каквото и да било грундиране. А дълбокопроникващият грунд всъщност е предназначен за боядисване и закрепване на стари мазилки, като функцията му е главно да обезпраши повърхността (Самият грунд представлява Ц200 разредено с вода)
Айде ако има нещо неясно питай, ако ти трябва изпълнител може да поговорим..... Успех все пак и дано съм ти помогнал...
Стефан - майстор
Time2Burn написа:
Аз съм направил 100 бани с гипскартон ...
Отговори ми само на един въпрос - твоята баня с гипскартон ли е???
Time2Burn - специалист
Стефане, от миналата година помня че не харесваш картона. Ще ти кажа че вече няколко години строителството (мащабно) правят се баните предимно от гипскартон. Мойта панелка е на 20 години, строили са я войници и плочките са розови на хризантеми (не се шегувам) Но ако един ден правя ремонт, със сигурност ше има падане на стени и обличанбе на тръби, всичко това с картон друже. Досега, повярвай ми никой никога не ми се е оплакал. А след 15 години нещо ако падне, значи си му е дошло времето...
mikeangel - специалист
с всичкото ми уважение към хората които са правили над 100 бани с гиспокартон и не са слагали изолации, това за мене не е причина да се работи по начин който не е описан в каквито е да е стандарти или по друг начин казано, е напълно несъвместим с каквито е да е стандарти в държави където има изисквания за такива строителни работи. Например в една северна държава е забранено собстеник на жилище сам да си прави ремонт на мокри помещения ако не работи по такива технологии и "майсторът" или фирмата която прави ремонта не е сертифицирана за това и не се разпише че поема отговорност за последствията. Ако собственикър работи сам, е лично отговорен не само за собствените си поправки но и за всички съседи и това не се покрива от застраховката.

Разбирам много добре максимата "чунким баща все на опера е ходил" или с други думи, преди 10 год кой е имал миялна машина или дори пералня, и за мене хидроизолация на мокри помещения с подходящи за това материали и технологии е просто задължителна.

След цялото това словоизлияние :) някакви други практични съвети от хора които имат опит с такива хидроизолационни системи?
Стефан - майстор
Time2Burn написа:
... от миналата година помня че не харесваш картона. ...... Но ако един ден правя ремонт, .... всичко това с картон друже. ....
Не се ме разбрал правилно :? Виждал съм как се прави, и смятам, че става лесно и бързо. Равно и изолирано. И аз ще се справя. :lol: Но не и за мокри помещения!!! Именно за това в другата тема казах, че такава баня ще направя на тъщата :lol: / това беше закачка, от приказките за тъщите /. Интересно, има ли външна облицовка на сгради с гипскартон, щом като става за всичко?

Все пак, твоята баня не е от гипс :? :lol: Мерси за коректния отговор!
Time2Burn - специалист
Добре, в Люлин има едни блокове ЕПК на по 17 етажа. Преградните стени в банята са иззидани с гипсови блокчета, наричаха се гипсопромонт ако не се лъжа. Така са си строени, и така са преценили инженерите, а блоковете са сравнително новички - имат нямат 20 години. И за мене е тъпо да се вгарва гипс в банята, най - малкото защото окислява и разяжда тръбите (Железния водопровод) И да си кажа честно там по тея бани хидроизолация не съм виждал да е правено, казах също и че по желание на клиента хидроизолирам с CR65. В общи линии у Германията не знам как го правят, ама съм сигурен че по - добри майстори от наште едва ли има, а и повечето майстори там са поляци и руснаци. Стефан, мислиш че стените в баните не е редно да са от картон, но именно от картон ги правят, и аз не знам защо, не съм се и интересувал....
Тани - модератор
Стефане, би ли си сложил вар във банята и в душ кабината?
mikeangel - специалист
Аз лично съм виждал как така ми ремонтираха банята и съм виждал майстори не-българи, не поляци и не руснаци които много се стараха и всичко изпипаха по технология. Естествено за ремонта на банята ми взеха към 5000 евро, но това е друг въпрос...

Та обратно на темата, в форума освен закачки между Тани и Стефан, някой друг може ли да даде мнение което да е различно от "аз така не работя и затова не става" ?
Time2Burn - специалист
Добре, аз за 5000 евро мога да ти нарисувам и цветя на тавана, да не говорим че с паста за автомобили ще ти почистя банята и коридора след като приключа. Стига сте говорили празни приказки, казвал съм неведнъж че чужденци на майстория няма да ни учат - а сега откак сме в ЕС - те от нас ще се учат. А хидроизолацията не знам дали е задължителна, но преди 20 години когато такава технология е нямало, със сигурност комшиите не са се "давели" на всяко едно къпане. Нещо започвам да си мисля че това не е форум за взаимопомощ а за постоянни идеотски идеи на пишманджии. Извинявам се ако съм бил груб.

А на автора на темата искам да кажа че по Практикер и по Бриколажа майстори не ходят, вътре майстори не се срещат, не се продава нищо качествено или професионално и обслужването им е некомпетентно и непрофесионално. Ако искаш съвет от такива хора - вслушвай се в тях а не в нас. Успех.

Тема "хидроизолация на стени от гипскартон и под на замаска" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: