Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Shivarovo - напреднал
Това заграденото каде отива вътре в трафото , примерно на горната картинка , ясно е от къде идва нулата просто видимо как е осъшествено това, ето това ми е въпроса

Прикачен файл

phoca_thumb_l_picture1 040.jpg
phoca_thumb_l_picture1 040.jpg (69.06 KиБ) Видяна 6349 пъти
Fori - специалист
Здравей, погледни на приложената снимка
С червено са означени краищата на намотките, лилаво са означени началата на намотките, с жълто нулевата свръзка.
Дано сега да е по ясна конструкцията.

За да е ясен мащаба един сух трансформатор 20/0.4кV 1000kVA тежи около 2.5 тона.

Прикачен файл

tr_0 (Small).JPG
tr_0 (Small).JPG (34.89 KиБ) Видяна 6293 пъти
Милен - майстор
Shivarovo на снимка services.jpg трафа ми изглежда доста голям и най вероятно е за ВН-СН нещо от рода на 110-20kV още повече че ми се струва че има регулатор на напрежението под товар.

И миналия път ти дадох някакви линкове които явно не си ги погледнал или поради многото страници на брошурите не си ги разгледал внимателно.

Както ти казаха и колегите началата на трите намотки НН са изведени през проходни изолатори и това са ти трите фази. Краищата на намотките са свързани на обща шина вътре в корпуса получава се схема звезда и от тази шина е изведен извод също през изолатор. Извода от звездния център се свързва към нулевата шина на уредба НН с кабел или шина. Към същата нулева шина се свързва и заземителната уредба на трафопоста.

Ето ти една картинка на заземителната уредба на БКТП където става нагледно ясно това което ти говоря.

Изображение
Изображение

Картинката е от тук
http://www.pavel-sons.com/catalozi/BM_2008.pdf

Има ли още нещо неясно?
ArturDent - Почти Безобиден
Баси темата. Чета и не вярвам на ушите си.
Колеги мислите ли че в "Направи си сам" е мястото където трябва да се показва свързването на силов трансформатор? Че и на 110 kV / 20 kV?
Човек, който няма подходящото образование и практика не трябва да доближава такъв трансформатор. Още повече със знания от форум като този. Идва ми само да кажа:
Не правете това в къщи!
Shivarovo - напреднал
От горната картинка със стрелките ми станаха ясни не6тата благодаря за всички отговори , някой да изтрие темата че много недоволни има а относно картинката services.jpg с неq просто изках да покажа че вътре в трафа изкам да видя къде е звездния център , иначе да наистина е ВН-СН
stefan_gb - специалист
ArturDent написа:
Човек, който няма подходящото образование и практика не трябва да доближава такъв трансформатор.
Не правете това в къщи!
:lol: наи вероятно Shivarovo не се доближава до 110кV уредби а и няма кои да му позволи иначе нямаше да задава подобен тип въпроси като:

" искам да го видя нагледно или някой ако е виждал да помогне да предобия някаква представа "
"знам от каде идва нулата просто исках да го видя на картинка ако може"

По скоро се чуди какво е понятието "звезден център" при трифазен трансформатор и как са обединени трите края на намотките на всяка фаза.
Естествено че са обединени в обща точка и тя е изведена , а това как е изпълнено дали със шина, дали с проводник или с друг тип механична и електрическа връзка няма никакво значение /технология на завода/ звездния център все една и съща роля ще изпълнява !
Последна промяна от stefan_gb на нед фев 21, 2010 11:52 am, променено общо 1 път.
Shivarovo - напреднал
То тука всички се оказаха големи специалисти , човек не може да пита нещо , не бя го виждал , видях го иначе е ясно откъде идва нулата ,нз как да махна темата , че да я махам иначе аман от критики и специалисти
velsi - Почетен майстор
Айде успокойте страстите, нищо и няма на темата. Колега, Shivarovo, не се ядосвай. Специалисти наистина има и то добри. Освен това винаги помагат. Това трябва само да те радва.
Shivarovo - напреднал
Целта беше конструктивно да се види как изглеждат нещата , извинявам се на всички за тъпия въпрос , повече въпроси от мен няма да има че да не създаваме проблеми на колегите
Милен - майстор
Много си е хубав въпроса само дето трудно се намира снимка в нета как са свързани шините вътре в трафото. А за да е приложимо към нашия случай трафото трябва да е с директно заземен звезден център на намотка нн т.е мрежата да е по схема на заземяване TN. Иначе има доста снимки но ако е по друга схема мрежата в други държави нещата са неприложими към нашата ситуация и могат да въведат в заблуждение.

ArturDent какво и е на темата, аз може да питам и за космически совалки, но това не значи че имам мераци да ставам космонавт :-D

Тема "Силов трансформатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: