Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Илиян Илиев™ - майстор
Напиши в гугъл adobe house и с малко ровене по линковете може и да намериш повече инфо.
8180 - майстор
Ясон,
Аз основно коментирах твърденията в статията.
Лабдата на кирпича (у наше село с И го казват - не знам кое е вярно) я очаквам оптимистично = 0,5. Глина -1,5, зидария с единички - 0,79.
Общо взето ок. 10х по-лоша от ефективните ТИ. Затова и зидове от по 50-60см., което на днешен ден си е доста като част от застроената площ.

В подобна къща на дядо ми прозорците са елементарни, подухва и респективно няма влажностни проблеми - така си е "проектирано". Днес, колкото и да е "нечовечно" няма да си сложим животните в къщата да ни топлят и естествено ще сложим читави прозорци.
Демек, проектът трябва да се съобрази с това.
Като гледам се каниш да слагаш вата и тухли отвътре - с това половината от статията отива "на кино". Пък и кирпичът май става самоцел.
Ако излязат читави данни, мога да посмятам при време или някой от по-печените да го провери специално за влагата. Виж поне състава на тухлите (пълнителите) по вашия край, както и относителното тегло за начална ориентация. Сам ли ще ги правиш или втора ръка?
argonavt - специалист
8180 написа:
Като гледам се каниш да слагаш вата и тухли отвътре - с това половината от статията отива "на кино". Пък и кирпичът май става самоцел.
Напълно съм съгласен. Губи ми се ролята на кирпича.

Jason, разгледай сайта , към който пуснах линк по-горе и може да се свържеш с автора. До колкото го познавам , мисля , че няма проблем да те ориентира.

Проверих в речника - кирпич
ArturDent - Почти Безобиден
8180, само уточнение стените 50-60 см са заради механична устойчивост. На ония времена никой не си е правил сметка за коефициенти, лабдата и т.н.
А навремето гледах едно филмче за къща направена от бали слама, после ги замазаха отвън по технологията на кирпича. Наистина стана красиво (зависи от вкуса). А тия 60-80м см слама сигурно имат е...ти топлоизолационни качества.
Последна промяна от ArturDent на съб фев 20, 2010 8:40 pm, променено общо 1 път.
argonavt - специалист
ArturDent написа:
А навремето гледах едно филмче за къща направена от бали слама, после ги замазаха отвън по технологията на кирпича. Наистина стана красиво (зависи от вкуса). А тия 60-80м см слама сигурно имат е...ти топлоизолационни качества.
Виждал съм такава къща в Търновско. Построена от англичани. Архитектурно не ме впечатлява , но излиза доста евтино. :)

Трябва да допълня темата за НАПРАВИ САМ :-D :-D :-D
Илиян Илиев™ - майстор
А някаква вентилация има ли?

Питам, защото ние селските чада сме виждали мокра слама, сено и други подобни мокри неща. Демек, ако почне да се навлажнява резултата е ужасяващ в сравнение с гниещо от влага дърво.

Иначе и аз тези дни попаднах на един линк с малко кварталче от такива къщи, но не видях подробности. Поне не разбрах, защото не беше на български и ме мързеше да чета.
Jason - специалист
Благодаря за помоща на всички!!!
Дано не ви разсмивам много с невежеството си, но к`во да се прави може ли пък човек от всичко да разбира?
Заложил съм вата след кирипича просто, защото не знам дали само кирпич ще ми свърши работа. Да не говорим, че очаквам да срещна проблеми с набавянето му, но приемам забележката, че всъщност правя някакъв странен микс от който може и нищо да не излезе.
В glinata.dir.bg(препоръчано от Аргонавт) намерих следните интересни данни за топлоизолационни качества:
глина + слама К=0,21 W/mK
слама K=0.07 W/mK

Може ли сега някой да ми ги разтълкува и ако може да ги сравни с да речем фибран, вата или... :?
8180 - майстор
Вероятно става дума за т.н. Ламбда на материалите.
Аналогичният параметър за Фибран, вата и подобни е ок. 0,03-0,04. Като умножиш по дебелината можеш да сравняваш (май го писах по-горе).
Демек, ако работиш със слама ти трябва 2х дебелина, а с кирпич ~7-8х за сравним резултат.
Ако ти се занимава повече, виж и това - поне първата стр.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=1804
Jason - специалист
8180, благодаря ти.

Значи ако схващам правилно, кирпичът съвсем не е добър за ТИ. Просто понеже е по-евтин, това позволява да се правят дебели стени, което пък води до по-добрите му ТИ качества.
Мернах някъде из линковете, които ти и другите ми изпратихте ТИ на тухла четворка, което беше приблизително същото, като на кирпича(0.21 W/mK), което ако разсъждавам последователно би трябвало да означава, че ако направя 70см. зид от кирпич и 70см. зид от тухли, то не би трябвало да има големи разлики в ТИ качества.
Друг е въпросът, че (примерно)с една тухла + 5см.фибран отвън + 10см.вата от вътре ще постигна по-добри ТИ и ще спестя място, макар и с някой лев отгоре. Ако добавим и да речем 20см. вата на тавана + 5см.фибран на пода + тройна ал.дограма и би трябвало да получа много добри ТИ показатели.
:?: :?: :?:
Правилно ли съм разбрал?
ArturDent - Почти Безобиден
Освен филмчето за къщата от бали слама, се сетих че гледах и друго.
Та значи технологията е следната - прави се кофраж за стените и там се слага смес от слама и пръст, общо взето нещо като кирпич. Пръста беше леко влажна (не мокра). После с моторна трамбовка, трамбоваха сместа. Стените бяха 60-80 см. Май за механична устойвивост слагаха и малко лозови пръчки. По този начин изградиха цялата къща. Де'т са вика направо "ляха" стените от кирпич+присадка от лозови пръчки.
Това е още една технология в духа на тази тема.

П.П. А ако някой се съмнява в дълговечността на тази технология - най-старата част на китайската стена е постоена по този начин, и все още има части от нея които са в прилично за годините си състояние. При това е била на открито. Китайците са го правили от немотия - просто в степите не е имало достатъчно камък. :) Та и ние след 3000 г.......

Тема "Топлоизолационни качества на кирпича" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: