Напиши в гугъл adobe house и с малко ровене по линковете може и да намериш повече инфо.
Ясон,
Аз основно коментирах твърденията в статията.
Лабдата на кирпича (у наше село с И го казват - не знам кое е вярно) я очаквам оптимистично = 0,5. Глина -1,5, зидария с единички - 0,79.
Общо взето ок. 10х по-лоша от ефективните ТИ. Затова и зидове от по 50-60см., което на днешен ден си е доста като част от застроената площ.
В подобна къща на дядо ми прозорците са елементарни, подухва и респективно няма влажностни проблеми - така си е "проектирано". Днес, колкото и да е "нечовечно" няма да си сложим животните в къщата да ни топлят и естествено ще сложим читави прозорци.
Демек, проектът трябва да се съобрази с това.
Като гледам се каниш да слагаш вата и тухли отвътре - с това половината от статията отива "на кино". Пък и кирпичът май става самоцел.
Ако излязат читави данни, мога да посмятам при време или някой от по-печените да го провери специално за влагата. Виж поне състава на тухлите (пълнителите) по вашия край, както и относителното тегло за начална ориентация. Сам ли ще ги правиш или втора ръка?