• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
отварям темата с идеята да обменим опит за наи правилното разбичване на свежи дървени трупи,както и правилното съхранение и сушене на получените янове.споделете тънкостите,които сте чули.
например добре ли е пъна на орех да не се разбичва 4,5 месеца,за да поеме дървесината иода от кората?
konak4iev - специалист
нй добре е да съхне на труп мажат се двата напречни ряза с грес боя парафин асфалт квото и дае целта е влагада да излиза равномерно та ка се намаля напрежението при съсъхването на широколистната дървесина а от там и нацепването и а кората я махай защтото там са всичките дървоядни гадини и ще направят трупа на решето самоче на труп съхне доста по бавно дори и да набичиш на янове или талпи пак намажи краищата да не се цепи при съхненето
null - специалист
и какви дървояди има точно в орехов труп?
konak4iev - специалист
ако питаш сериозно ще разровя учебниците а ако се бъзикаш остави го с кората и ще ги видиш самоче вече ще си похабил материала е не целия ама при тая цена на ореха
bisermonov - специалист
Здравей
Мирославмладенов за мене най-правилния начин е следния независимо какъв е материала най-подходящото време за отрязване на труп е когато са му опадали листата или с други думи във дървото има най-малко сокодвижение. След като бъде отрязано е добре да се знае какво ще се изработва за да се съобрази на какъв размер ще бъдат набичени яновет но това да стане веднага след отрязването и също така е добре да бъде обелен от кората защото там се развива дървояди и ако него обелиш дървояда си знае работата.
След тези процедури ако дървото е отрязано късно есента и набичено чудесно най-хубаво съхне зимата свежо набичените талпи защото те са сурови и влажността във тях е висока и съответно влажността във въздуха също е висока и дървото съхне бавно със възможно най-малко напукване и деформации на талпите и като дойдат големите горещини дървото вече е отдало 50% и повече влажността си и през топлите дни съхне още по хубаво. Как трябва да се нареди, основата се нивелира където ще се реди материала и на около 70см. от земята и от стени а разстоянието между талпите е минимум 3см. и съответно между редовете 3см. Това е един добър вариант за дървесината но ако го даваш да ти го сушат няма значение кога ще го отрежеш е хубаво е зимата знаеш защо но хората който ще ти го сушат си имат режими третират го със влага и ред работи.
PIP - майстор
konak4iev написа:
ако питаш сериозно ще разровя учебниците а ако се бъзикаш остави го с кората и ще ги видиш самоче вече ще си похабил материала е не целия ама при тая цена на ореха
Аз моя орех го разбичих на следващия ден след като го отрязах. Вече две години съхне с кората и дървояди няма.
благодаря за съветите!мога да добавя,че е добре да се бичи с извъртане на трупа,след всеки рез на 90 градуса,за да се намали измятането.
а с обработката на корените някои запознат ли е?
alata_69 - специалист
колеги, от доста време се занимавам с дървесина и трябва да ви кажа че специално ореха се суши с кората до като тя сама не падне
  • 1
  • 2

Тема "орехови трупи" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: