Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
cakev79 - специалист
Здравеите.На село имам свободно място и не става за нищо освен за лози,ягоди и малини.Искам да го насадя с лози.Въпроса ми е на какво разтояние се поставят коловете,и на какво разтояние лозите.Местото е 2 или 2.5м на около 7-8метра
stiv1961 - майстор
Това намерих:
http://agrosaveti.com/agro/lozarstvo/72 ... -loze.html
Иначе моите колове са на 1.20 м.,а самите лози-на 80 см.
kapanec - специалист
Здрасти.Това място като площ е подходящо по скоро за асмалък.За разтоянието ред отред 1.30>1.50м,и между лозичките1.10 >1.50м ти си ги смятай как най удобно ще ти е. но 1.30 на 1.30м според мен си е най подходящо
cakev79 - специалист
най -вероято ще е един ред само към единия край,а в другия ягоди или капини
ArturDent - Почти Безобиден
Още един глас за асмалъка.
Можеш и капини и малини да пуснеш като асмалък, поне отчето от близката църква го е направил от няколко години, а той ги умеее тези неща ;) А асмите дават доста повечко материал за ценни течности. Създават и сенчесто място за консумиране на горните течности.
cakev79 - специалист
не съм питал за асмалък,защото не ми се занимава и мястото не е подходящо
stiv1961 - майстор
Колега,като не ти се занимава няма смисъл да садиш лозе,защото ,,лозето иска мотика,а не молитва".Ние тук се ровим да ти помогнем,а ти,,не ми се занимава"
cakev79 - специалист
stiv1961 написа:
Колега,като не ти се занимава няма смисъл да садиш лозе,защото ,,лозето иска мотика,а не молитва".Ние тук се ровим да ти помогнем,а ти,,не ми се занимава"
никои не тие искал помоща,аз питах за лозе на ред :!: :!: :!:
stiv1961 - майстор
За любителските насаждения и за лозята за лично ползване решаващо значение при определяне на разстоянията на засаждане имат сортът и формировката, на която ще се отглеждат лозите. Ако ще се отглеждат на единични колове или на обикновена телена конструкция, подходящи са следните разстояния: от 1,50 до 1,70 м между редовете, а в реда от 1,20 до 1,30 м за винените сортове и от 1,40 до 1,50 м за десертните. При богати почви и по-буйни десертни сортове междуредовите разстояния може да се увеличат до 1,80 м.

Когато лозите ще се отглеждат без загрибване и ще се формират с високи стъбла (1,20-1,50 м височина), разстоянията между редовете се увеличават до 3,0-3,5 м, а в реда - до 1,40-1,50 м. За промишлените високостъблени лозя в стопанствата се препоръчват междуредови разстояния 2,5, 3,0 и 3,4 м и вътрередово 1,20 м, но за предпочитане е то да бъде 1,30-1,50 м.

При засаждане на силно растящи сортове, от които ще се формират мощни асми на скеле, разстоянието между редовете трябва да е около 3 м, а между лозите - поне 2 м. Ако се засаждат лози в отделни, изолирани редове, независимо на каква подпорна конструкция ще се отглеждат, разстоянието между тях трябва да бъде от 1,20 до 1,50 м. Силното сгъстяване на лозите в реда (разстояния под 1м) не позволява да се развият мощни растения и не бива да се практикува.

Посочените разстояния за засаждане на лозя може да се изменят в зависимост от формата и големината на мястото. Винаги обаче за по-високите, по-мощните формировки трябва да се използват по-големи разстояния.
Чети.чети......не само да се заяждаш.Това не съм го писал аз.
Ти искаш помощ,а не аз.

Тема "лози на ред" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: