• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
perdeee - специалист
Чета много и различни мнения по този въпрос но някои от тях са доста противоречиви и затова имам нужда от помоща ви. Преди няколко дни започнах изграждането на инсталацията си и всичко върви ОК с ваша помощ, но сега стигнах до дилемата дали съм си оразмерил правилно радиаторите. Къщата е с вътрешна изолация и пвц дограма.
Спалня - 16кв.м северна
Хол - 24кв.м южен
Кухня - 8кв.м югоизточна
Детска 15кв.м източна
И една северозападна стая 40кв.м
Всички са на височина 2.50 метра

Радиаторите ми ще са панелни за сега защото алуминиевите са доста по скъпа инвестиция.
perdeee - специалист
Точно от този саит ги пресмятах и аз но исках да се допитам и до вас защото сега изграждам инсталацията и ако се окаже в последствие че ми трябват по големи радиатори няма да мога да сложа заради вкопаните тръби а дори и да сложа няма да е много приятна гледката затова събирам мнения докато е време
strelec - специалист
perdeee написа:
Точно от този саит ги пресмятах и аз но исках да се допитам и до вас защото сега изграждам инсталацията и ако се окаже в последствие че ми трябват по големи радиатори няма да мога да сложа заради вкопаните тръби а дори и да сложа няма да е много приятна гледката затова събирам мнения докато е време
Зависи с какво смяташ да се отопляваш. Ако е с камина може да използваш метода от сайта, но ако си на газ и ако желаеш да ти е икономично вземи малко по-големи радиатори от изчисленията за необходимата ти мощност. Примерно за детската и спалнята 600х2000.

Прикачен файл

Photo-0081_1-1.jpg
Photo-0081_1-1.jpg (50.48 KиБ) Видяна 5382 пъти
perdeee - специалист
Ще се отоплявам с котел на твърдо гориво.
А ето и какво съм сметнал:
Хол 4.300кв
Спалня 3.350кв
Детска 3.350кв
За помещението от 40кв.м съм предвидил 3 радиатора с обща мощност 7.300 кв
Но това са мощнотите на радиаторите при 90/70/20. Дали тези кв ще са достатъчни?
strelec - специалист
perdeee написа:
Ще се отоплявам с котел на твърдо гориво.
А ето и какво съм сметнал:
Хол 4.300кв
Спалня 3.350кв
Детска 3.350кв
За помещението от 40кв.м съм предвидил 3 радиатора с обща мощност 7.300 кв
Но това са мощнотите на радиаторите при 90/70/20. Дали тези кв ще са достатъчни?
Нямам опит с тези котли, но не вярвам постоянно да поддържаш 90* на водата. Така, че при избора на радиатори ползвай мощността от таблицата при 75/65*.
zhivko83 - специалист
Ако сложиш по - голяма мощност , едва ли ще съжаляваш . Нека и спецовете да кажат . :wink:
П . П . от кранчетат ще го настроиш допълнително , ако е много топло :)
toplia - помощник
Здравей , тези мощности на радиаторите ще ти стигнат , като в помещението от 40 кв.м. поставиш радиаторите по възможност под
прозорците за да избегнеш конденза . А що се отнася дали да са конвекторни ( стоманени ) или алуминиеви то напоследък цените се
поизравниха . Добре ще е да направиш и правилен избор на котел с необходимата мощност .

http://thermtrade.bg
tochnia1 - напреднал
Нека и аз да подскажа малко.Малко по-завишени стойности от тези в сайта посочен от Ванко ще са добре дошли.

Но аз правих парното си преди да санирам жилището си.Получи се обща мощност от 20 kw аз взех дедитрих 25kw.След санирането, изкочи проблема.

Дедитриха го ползвам на 40-45 С , което е под критичният минимум за конденз.И сега котела ми тече сериозно.Тече конденз естествено, но е много неприятно.Ако го настроя на 60 градуса, ще се сварим в нас.Жена ми спря да си ляга с мен, отново се обедих, че топлината влия е на отрицателният прираст на населението!

Направи си сметка, ще санираш ли в последствие или не.Реши точно какво ще се случва и ползвай точната формула за изчисление.
Този съвет е само за отопление на твърдо гориво, каквото е твоето!
  • 1
  • 2

Тема "помогнете за пресмятането на радиаторите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: