Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Justy - майстор
Изглежда предният ми пост не бе разбран правилно, та затова получих само бира от Николаеви.
Искам да прочетете и вникнете в това, което пиша:
- баня-тоалетна с две врати не се прави НИКОГА !
- ел. управление на вратите, комбинирано с механични ключалки обезсмисля заданието, поради конфликтни ситуации в таблицата на истинността.
В крайна сметка ще си направите живота ад с една централна денонощна тема: отключих ли отсам....а заключих ли оттам...
Ако толкова държите на двете врати / може би вече ги има / изпълнете механично заключване и блокиране като спазите:
- светлинна индикация вътре за заключени врати
- заключване на вратите само отвътре
- зарезване вратата между спалнята и банята откъм спалнята
Хайде сега по една бира :prost:
alsted - майстор
Аз си го представям решението така:

при заключване на едната врата, езика й натиска краен изключвател, който задейства насрещника на другата врата /както във влака се задейства червената лампа"заето"/ и обратно. Ако се изпълни на 12V може да се върже в паралел на захранването някакъв акумулатор да не стане някаква грешка в тъмницата...
ribnikolaevi - майстор
Милен написа:
Като се има в предвид че девиаторите ще са в банята, трафа за 12V трябва да е разделителен без галванична връзка между намотките 220 и 12 т.е. с две отделни намотки с достатъчна изолация между тях проверена с мегер, а не някой автотрансформатор или още по зле някое безтрансформаторно електронно захранване.

В тази ситуация може да се мине и с български ключове IP44.
Това ми се струва смилено (макар, че ще се нуждая от преводач, но имам такъв подръка).
Нека оставим третата врата (спалня-коридор).
Също, както казах, заклюването на вратата спалня-баня откъм спалнята (с механична ключалка) не ми се вижда проблем.
alsted - майстор
Моя вариант би ли го коментирал.
ribnikolaevi - майстор
Интересно е решението. Проблемът е, че не съм електричар. Търся готови решения. В смисъл слагаш това, което се нарича еди как си, ако е рядко срещано се купува оттам.
Т.е., решението ти ми звучи логично. Въпросът е как да стане конкретно като изпълнение.
Доколкото разбирам плюса при твоето решение е, че изместваш подвижните части с ток след уплътнението на вратата.
Все пак обаче това уплътнение не гарантира нищо, предназначението му не е да защити устройства с ток. Т.е. - отново стои висящ проблема за IP-то.
Решението на Милен за включване с механично неподвижни устройства също ми звучи логично, но там даже не знам откъде да започна да търся. Трябва ми някаква конкретика.
Иначе разни познати ми казаха, че са виждали и ползвали такива ключове, но е било преди много години. Ще търсят откъде сега могат да се купят, но не се знае резултатът какъв ще е.
Май дойде време да погледна конкретните брави за алуминиеви врати - да се измисли как ще задейства крайния изключвател.
fikata - майстор
[quote="ribnikolaevi"]. Проблемът е, че не съм електричар.
Иначе разни познати ми казаха, че са виждали и ползвали такива ключове, но е било преди много години. Ще търсят откъде сега могат да се купят, но не се знае резултатът какъв ще е.
uote]

Май тук е заровено кучето Не приемаш други прости,рационални предложения защото си си наумил,че в банята трябва да има девиаторни ключове със степен на защита IP66 , т.е помещението да има вид на минна галерия или помещение за производство на взривни вещества..
Впрочем затова така си озаглавил и темата - девиаторни ключове IP66..
ribnikolaevi - майстор
fikata написа:
ribnikolaevi написа:
. Проблемът е, че не съм електричар.
uote]

Май тук е заровено кучето Не приемаш други прости,рационални предложения защото си си наумил,че в банята трябва да има девиаторни ключове със степен на защита IP66 , т.е помещението да има вид на минна галерия или помещение за производство на взривни вещества..
Впрочем затова така си озаглавил и темата - девиаторни ключове IP66..
Моля те де си изтриеш поста, да не моля модераторите затова. Не е вярно че не приемам други идеи, а твоите мнения дотук с нищо не помагат.
alsted - майстор
Допусках, че не си ме разбрал. Предлагам вратите да се заключват механично /класически - с врътка отвътре, буквално като във влака/. Крайния изключвател да се монтира в отвора на касата за езика. Последния ще го задейства, когато някой влизайки се заключи. Затваряйки верига, крайния изключвател фактически ще задейства насрещника на другата врата и тя ще бъде блокирана до механичното отключване на тази през, която е влязъл някой. Ако трябва ще ти го нарисувам? Остава само Милен да предложи миниатюрни крайни изключватели :cool:
ribnikolaevi - майстор
Разбрах те, разбрах те...
Има много конкретика обаче. Принципно схемата ми е ясна, въпросът е къде точно ще се монтира този изключвател, как, какво трябва да подготвя преди монтирането на касата.. Затова и написах, че трябва да погледна брава, за да мога да мисля за конкретиката.
И, благодаря, че си се заел с проблема ми. Още отначало си знаех, че е труден и няма лесно да се реши, затова благодаря на хората, които имат желание да ми помогнат.
Проблемът при това решение е, че трябва и крайният изключвател да има някаква защита срещу влага (поне течаща вода там не трябва да има, но появата на влага е напълно възможна).
И да кажа за насрещниците. Понеже те нямат подвижни части, ми се струва, че мога да ги изолирам от влагата сравнително лесно и то още преди да е монтирана касата.
fikata - майстор
alsted написа:
Допусках, че не си ме разбрал. Предлагам вратите да се заключват механично /класически - с врътка отвътре, буквално като във влака/. Крайния изключвател да се монтира в отвора на касата за езика. Последния ще го задейства, когато някой влизайки се заключи. Затваряйки верига, крайния изключвател фактически ще задейства насрещника на другата врата и тя ще бъде блокирана до механичното отключване на тази през, която е влязъл някой. Ако трябва ще ти го нарисувам? Остава само Милен да предложи миниатюрни крайни изключватели :cool:
Хипотеза.Влизаш да се къпеш с уговорката след известно време някой/нормално е половинката/ да дойде да ти изтрие/насапуниса/ гърба.В момента на отключването и от другата врата може да влезе някой неканен/по своя си работа/...

Тема "девиатор с IP 66" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: