Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lubomirlz - специалист
Може би хлабава връзка и да включва когато си иска, но без да премериш само ще си гадаем. Въпреки че водата е мека отворете го и виж какво е положението, да не се окаже че нагревателя си заминава.
Имал съм случай на избил нагревател който си грееше но доста бавно, собствениците като го видяха и изтръпнаха при мисълта че са се къпали на магия сумати време.
ArturDent - Почти Безобиден
gorgidanchev написа:
Колеги аз си мисля,че колегата като не разбира...
След последния пост май така ще се окаже. :)
- Как да му измеря тока, имам само мултицет...ами той сигурно ток може да измерва...
- нагревателя да е прекъснат - а как се затваря ш...та ел. верига?
- или с намалено сечение някъде - нали точно там ще грее най-много
През лятото ще загрява по-бързо :wink:
naskov - майстор
ArturDent написа:
gorgidanchev написа:
Колеги аз си мисля,че колегата като не разбира...
След последния пост май така ще се окаже. :)
- Как да му измеря тока, имам само мултицет...ами той сигурно ток може да измерва...
- нагревателя да е прекъснат - а как се затваря ш...та ел. верига?
- или с намалено сечение някъде - нали точно там ще грее най-много
Мисля, че и неразбиращите имат право да питат. Тоците не са ми слабост, иначе съм слушал за пробивно напрежение, мултицета ми е от китайските и мери до 10А. Ако с него можеш да го измериш, евала ти
Милен - майстор
С китайски мултицет за 10лева ток на бойлер не можеш да измериш точно а е и опасно може да ти се запали уреда. По добре да си вземе и китайски амперклещи за 15-20 лева и ще може да мери тоци поне лесно и безопасно.
alsted - майстор
Ако вържеш последователно крушка 100W, на нея трябва да паднат 210V, а на нагревателя - 10V. По-точно можеш косвено да определиш тока като последователно вържеш консуматор със същата мощност /ел. печка 2кW/ - на двата консуматора ще се отложи еднакво напрежение, ако сложиш 1кW, върху него ще падне ~146V, а върху нагревателя на бойлера - ~73V. Всяко друго съотношение означава, че съпротивлението се е променило - от там и тока. То съпротивлението ориентировъчно можеш да си го премериш и с мултицета.

Всичко това обаче изобщо не е необходимо да го правиш в твоя случай.
lubomirlz фактически ти го е казал: най-вероятно нагревателя е пробил буквално :idea: Ток протича през някаква част от нагревателя, през водата и към корпус. Смея да се хвана на бас, че няма ДТЗ :wink:
naskov - майстор
ДТЗ няма, инсталцията е около 30годишна, но бойлера е занулен. Ако има ток към корпуса, фазомерът ще го установи ли?
alsted - майстор
Как да го установи - нали казваш, че корпуса е занулен надеждно. Фазомерът ще светне на корпуса ако не е занулен. В случая токът, който протича към корпуса, се ограничава от водата /електролизата/ и затова все още не изгаря бушона. Съпротивлението на водата обаче може рязко да се промени /соли, температура/. Тогава ще протече много по-голям от номиналния ток. Ако предпазителят не се задейства следва да изгори някой свързващ проводник. По законите на Мърфи това ще е зануляващият. Следва напрежение по мрежата на водопровода, което може да направи голямята беля. Затова са ДТЗ-тата - те изключват "в зората" на проблема :idea:
naskov - майстор
Ще перефразирам въпроса: ако награвателя е пробил и към корпуса има слаба утечка фазомера може ли да установи тази утечка? Може ли тока от утечката да е толкова слаб, че фазомера да го установява, а автоматичния предпазител да не се задейства?
alsted - майстор
Приятелю, фазомера не светва от протичащ някъде ток, а от потенциална разлика между някакъв уред и земя, в следствие на което протича нищожен ток през него и теб към земя /не се стряскай - наистина е нищожен!/. Това е много стар стандарт... Новият е: този ток, ако протече през ДТЗ тя ще изключи. Ще изключи толкова бързо, че нервната ти система няма да сработи дори ако се хванеш директно за фазата и водопровода /все пак не го пробвай - може нещо да не си разбрал точно от идеята/.

Изобщо фазомера е определено неблагонадежден уред :idea: :!: ...най вече за непрофесионалисти.

Тема "Бойлер SUN SISTEM загрява много бавно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: