Тук всеки може да качи собствени снимки и да представи себе си пред общонстта.
2betrendy - специалист
мерси на всички :)
alsted - майстор
Привет и от мен :winken:

Къщичката ви е много хубава, но и доста рабога ви чака.
Няколко въпроса ме човъркат... Топлоизолация май не сте правили? Предполагам къщата е тухлена зидария? С бетонна плоча ли е или гредоред? Таванското прозорче дето не ти харесва, на първата снимка изглежда от дясно, след ремонта е отляво :? Снимката ли е обърната или сте променили цялостно покрива? Тези новите прозорци неотваряеми ли са? Ползвате ли консултации на строителен техник или сами решавате кое как да стане?

Ако ти звучи като чисто любопитство - просто не ми отговаряй, но питам за сравнение :)
dundurma - специалист
здрастииии,къщата е много хубава,ма.........................как ти изтрайваш тия германци :? :? :?
ribnikolaevi - майстор
Добре дошла, радваме се на дамите тук, щото като останем само коч-компания и без пиене (в нета не тече алкохол а информация) и почват престрелки.
Да попитам за къщата - какви са регламентите в Германия за строителство? Има ли някакъв контрол на качеството на работите и от кого?
2betrendy - специалист
alsted ще ти отговоря, нали все пак форума е за обмяна на опит. :wink:

Изолация слагахме само вътрешна - и само на външите стени отвътре (мисля, че беше 40мм вата). Не сме правили външна изолация на къщата - беше запланувано сега за това лято заедно с фасадаата, но май няма да слагаме, защото не ни се вижда нуждна (зимата сега беше много студена, но къщата е топла).
Къщата е зидария, като са строили два реда зид (типично поне за къщите тука от 1900 - 1930 година). Малко ми е трудно да обясня, но ще се опитам: тухлите са от тези тези червените, изпечени, плътни, без дупки. Зида в основите на къщата (до първия етаж) е 60 см дебел, по-нагоре е малко по-малко, като навсякъде има един зид тухли, празно място (въздух) и после още един ред тухли. Явно така са правили преди - в днешно време такова строителство би било доста скъпо.

За това прозорче се бъркаш, все от същата страна си е - като погледнеш къщата от пред, се пада от лявата страна. Като купихме къщата имаше две прозорчета (виж на снимката), реших обаче, че искам да уголемя и от две малки прозорчета станаха общо 4 по-големи 100x100 са, всичките са отвараеми. Удължих с около метър и нещо в двете посоки. Това го прави фирмата която ни прави покрива. Те имат и специалист статик, които изчисли и запланува. Това мое изчанчване малко на покрива оскъпи доста, но пък спечелих около 5-6 м2 на него етаж и разпределението се получи така както аз исках.

Това не са таванските етажи, ами 2ря етаж. Тавански етажи имам по-горе. Там също имам прозорци, ама от дясната страна на къщата- от тия на велукс. Ще пусна снимки по-натътък. Там, подпокривното помещение, още не сме го почнали с ремонта, но имам точни идеи кое как трябва да стане и ще споделя. :-D
Иначе целия покрив е nov. С най-новата изолация, с нови керемиди и т.н.

Бетонна плоча няма - етажите са градоред. Изглежда така: кал, празно място около 20-30cm, гредите на къщата и дюшаме. Май в България му казват "кара таван". Мислехме да пълним това празно място, поне на първия етаж с изолация, но не го направихме. Сега върху старото дуишаме сложихме ново (без изолации и т.н.) и нямаме проблем - не е студено. :?

Иначе съборихме доста стени в самата къща - 1 от което носеща стена, без да сме се информирали официално със статик. Консултирахме се със специалисти, но не сме дали на никого да ни изчисли математически и т.н., защото щеше да стане малко скъпо. За сметка на това се презастраховахме, сложихме на носещата стена стоманен трегер (т.е. не ние, а фирма ни го прави това).

А строителен техник нямахме. Раздавахме нещата за правене, които ние не можехме да свършим, на фирми. А за довършителните неща вътре си взех отпуска 6 месеца и викнах двама българи допълнително които помогнаха. Надзора бях аз. Съпруга ми виждаше обекта само събота и неделя. :-D

dundurma, ти колко германеца познаваш, че да реши че не са за изтрайване?

ribnikolaevi, ами по принцип има. Но това не е нов строеж. При новите строежи се минават нещо от сорта като при нас Акт. 15, Акт. 16 и т.н. Там е сложно и много гледат и се заяждат (така знам от познати които са строили нови къщи)
При нас се води ремонт само и по принцип трябва да съобщиш в общината, че правиш такъв голям ремонт и те казват за кое трябва да се допиташ до тях и т.н. Ние обаче се направихме на ударени. :-D Само за покрива съобщихме (фирмата която прави покрива се оправа с тях.... някаква бюрокрация е само, без спънки).

За двора вече е друго - там ако искаш да правиш зид за ограда или да слагаш гаражи и т.н., трябва да правиш проект и да ти го одобрят в общината. Но има и там тънкости - за определени неща се иска проект, за други не... Като стигнем до там ще пиша каква е била процедурата.

Прикачен файл

1.jpg
старите прозорци и преди да се направи покрива. План: уголемяване на широчина и височина.
1.jpg (103.44 KиБ) Видяна 3069 пъти

Прикачен файл

2.jpg
Новия покрив с новите прозорци. 4 прозореца с размери 100x100, всичките отвараеми.
2.jpg (73.9 KиБ) Видяна 3069 пъти
2betrendy - специалист
ето и няколко снимки как изглеждаше по време на ремонта (прозорците отвътре)

Прикачен файл

snimka3.jpg
snimka3.jpg (102.5 KиБ) Видяна 3061 пъти

Прикачен файл

snimka1.jpg
snimka1.jpg (100.93 KиБ) Видяна 3061 пъти

Прикачен файл

snimka2.jpg
snimka2.jpg (57.43 KиБ) Видяна 3061 пъти
dundurma - специалист
имам личен опит с бащата на едно бивше гадже.......20 години не я бе виждал,купи и едно турско сукманче за 20 лв и после постоянно и го натякваше......може би има значение,че беше от източната част :razz: :razz:
2betrendy - специалист
имам личен опит с бащата на едно бивше гадже.......20 години не я бе виждал,купи и едно турско сукманче за 20 лв и после постоянно и го натякваше.....
dundurma не ми се сърди, ама как може по един човек да съдиш за всички ???
Все едно да кажем за българите, че сме всичките крадливи цигани и мошеници, само защото има отделни ексемпляри дето шмекеруват, печатат фалшиви пари и т.н.
може би има значение,че беше от източната част
ето ... и пак предразсъдъци и клишета - източна, западна и т.н.

Недей така ... [-X
alsted - майстор
2betrendy, мисля че аз ще те успокоя: моето мнение е, че направо си няма никаква разлика в начин на мислене, идеали, интелект и т.н. между българи и германци, и не само... Благодаря ти за отзивчивостта! Мисля, че отговорите ти на моите въпроси /и не само.../ще вдъхнат повече оптимизъм у доста наши сънародници. Тук последно време се говори само за нови технологии, ново строителство, нови стандарти и никакви импровизации най-вече! Ето, че и в цивилизована Европа има място за решения "на парче", според възможностите и личните желания на човека.
ribnikolaevi - майстор
То вече темата е далеч от това да се запознаем, ама като сме почнали ... и ме човърка любопитството.
Със собствени сили ли ремонтирахте, или ползвахте майстори, бригади, фирми? Как е уреден там въпроса, винаги ли се подписва договор? Получаваш ли това, за което си се уговорил с изпълнителя? Ако не, какъв е начина за въздействие и вкарване в правия път (ако има такъв)?

Тема "и аз да се представя ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: