Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stefan_gb - специалист
alsted написа:
stefan_gb, дали не грешиш в уравнинието за големината на тока :wink:
Помисли: Uизх е константа / и Iизх - за да е стабилна дъгата/, кога ще е по- голям тока през първичната? Ризх->конст, Uвх->1/2, Iвх=? :wink:
Жалко че си ме разбрал погрешно, имах впредвид след като е пренавил магнета за 12 волтова система,а и мощноста на вънщната бобина наи вероятно е Х2 със сравнение с мощноста на 6 волтовата бобина.
Uизх и Iизх както и Iвх никога не са константа при бобината от отзи тип, освен ако не ги приемем само заради примера.
След уточненето съгласен ли си :)
alsted - майстор
Според мен бъркаш. Изходната мощност на бобината няма как да не е съизмерима с отдадената енергия в свеща, т.е тя е константа. При положение, че ползваш 1/2 напрежение на първичната, как ще запазиш изходната мощност?
stefan_gb - специалист
alsted написа:
Според мен бъркаш. Изходната мощност на бобината няма как да не е съизмерима с отдадената енергия в свеща, т.е тя е константа. При положение, че ползваш 1/2 напрежение на първичната, как ще запазиш изходната мощност?
Противоречиш си според мен, изходната мощност не е константа и го доказващ с второто си изречение , а и съм написал Uизх а не Ризх.

" При положение, че ползваш 1/2 напрежение на първичната, как ще запазиш изходната мощност?[/quote]"

А за него уточних ...... " след като е пренавил магнета за 12 волтова система" така че защо говорим за 6 V отново....
Kirilpm - специалист
Аз имам и 6 волтова бобина от мотор,но тази бобина,с която го карам Б117(ладова) има доста по-дълъг живот и е доста по-надеждна.Работното и напрежение варира от 6 до 18 волта,в сравнение с 6 волтова бобина,тази хвърляше направо гръмотевици,но направих глупостта,да не изолирам високоволтовата част на стандартната бобина и поради това че нямаше свещ,в която да разреди тя изпуши и проби и намотката за ниско напрежение.
alsted - майстор
Разглеждаме изходната мощност като константа защото нейния товар е една и съща свещ. Ако има някаква промяна в параметрите на свеща като товар, то те не са обвързани със захранващото напрежение /температура-да, налягане-да/...

В този пример:
12[V]първ Х 5[А]първ = 1000[V]втор Х 0,06[А]втор (да приемем, че това са характерни параметри за "ладова бобина")

при 6[V]първ. колко трябва да е тока през нея за да се запази зависимостта във вторичната напрежението да е 1000V и да се тегли ток 0,06А. Че навивките във втория случай на вторичната ще са два пъти повече, предполагам не спориш. Че мощността в първичната трябва да се запази 60VA,ппредполагам също не спориш. Къде се разминаваме?
Аз държа, че при използване на "ладова" бобина и навиване на достатъчно навивки на бобинката на динамото, тока през чукчето ще е по-малък! Ако от динамото излиза 6V, бобината е "ладова", тока през чукчето ще по-малък, но искрата ще е по-слаба.
Най-голям ток през чукчето ще тече при 6V на първ. и условно 1000V/0,06А (60VA) на вторичната -- 10А
Защо на практика Б117 работят по-добре? Логично - тъй като при 6V за да се достигне условното 1000V e необходим два пъти повече ток и двойно повече навивки, се отива на компромис към критичен минимум...
Kirilpm - специалист
Ami ako ima nujda da sloja edin 6v akumulator i edin tranzistor za da raztovarq malko chukcheto.Ili da naviq i 2te namotki na 12v i da sloja 12v akumulator i tranzistor?
alsted - майстор
Няма да ти помогне акумулатор. Нещо да те питам. Оригинално на чукчето две жички ли отиват - от двете бобинки или от "единичната" отива на тази с повишаващата и от там на чукчето? Качи снимка ако можеш. От коя точка взимаше за външната бобина? По принцип при магнетните запалвания за да стане потенциала към повишаващата бобина нула, чукчето затваря накъсо бобинката в динамото, а когато е отворено тока тече през повишаващата / при тези с генератор, чукчето затваря веригата за да протече ток през повишаващата бобина, т.е. - обратно/.
Kirilpm - специалист
Bil sum v golqma zabluda.Sega zabelqzah nadpisa na magneta 2 x 6v.Purvonachalno dolnata namotka e bila samo za konsumatorite,no tq e izpushila,za tova se prostih s svetlinite.A gornata samostoqtelno e zahranvala chukcheto.Znachi trqbva da imam 2 namotki po 6 volta edna za konsumatorite i edna za zapalvaneto.Koeto sega me navejda na misulta che i dvete namotki sa probili...
PCL82 - майстор
Ето схема на класическо магнетно запалване с вгравена високоволтова бобина.

http://gasolino.snimka.bg/hobby/balkan- ... 6.11335967

И снимки:

http://andreyb.snimka.bg/hobby/balkan-5 ... 4.12966722
Kirilpm - специалист
Blagodarq vi za suvetite.Shte izmerq s shublera sechenieto na medniq provodnik,shte kupq nov,shte go lakiram i shte gi naviq nanovo i 2te dolnata na 6v gornata na 12v da zahranva bobinata.Za 12 v po silata na logikata trqbva da ima dvoino poveche navivki nali?I ako moje za lakiraneto da mi razqsnite kolko puti trqbva da lakiram kabela za nai-dobur rezultat?

Тема "Проблем с магнетно запалване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: