• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
argonavt - специалист
С най-добри чубства съм. :prost:

Между другото , къщата от първия линк вече не е същата. Собственика събори втория етаж и го построи наново , но вече не е същото.
goran2 - специалист
Това скриване с дъски го има по Чорбаджииските къщи казва се сечак не всеки е могъл да си го позволи защото е нямало пари за материал а и материала е бил кът зависимост от района в който се строи къщата. :)
argonavt - специалист
Горане, как върви преброяването ... на дивите зайци? :-D

Ако позволиш , според мен въпросът трябва да е - Защо бих посроил /или не / къща с подобна архитектура? Нека малко да пофилософстваме. :)
goran2 - специалист
За сега само един див всичко друго е питомно :-D :-D :-D
Иначе едно голо да или не не върши работа.Естественно,че е интересно всеки да изложи вижданията си относно архитектурата и начина на строителството.
merakliq - специалист
Ако може и аз да се намеся. Както писах в темата на argonavt много ми харесва изпълнението с дървено скелетна конструкция. Бих искал да поздравя и goran в начинанието му. Всеки път като мина по пътя покрай къщата му от няколко месеца насам и се възхищавам. Сега знам кой я е построил. Моите поздравления. Последния път (миналия уикенд) споделих това и със жена ми като минавахме оттам. Не бих искал да изпадам в коментар на детайли, тъй като това е виждане най - вече на собственика и на арх.особености на региона в който е къщата. Голям фен съм на старата българска къща и специално на стила в търновско - габровския регион, също и на ковачевския стил.........Моите адмирации към argonavt и goran!!! :klatsch: :prost:
2betrendy - специалист
къде съм чела през редовете... чак сега като препрочитам и виждам, че едната къща е на goran2. :)

Та едно БРАВО и на двамата от мен ! :2thumbs:

Ако аз бях "държавата" бих давала субсидии за всички българи, които строят къщи във възрожденски стил !

Ето и още една хубава къща, пак в битов стил (от Сливенския край).
Последна промяна от 2betrendy на чет апр 15, 2010 12:51 am, променено общо 1 път.
argonavt - специалист
2betrendy, хубави снимки и ще си позволя да направя няколко коментара върху тях.
Конструкцията на къщата от снимките ти , е стоманобетон , много ясно личи - колони 25/25 облечени в дърво. Ето го и проблема , който на мен ми е доста познат - този тип архитектура има своите особености в детайлите и хармонията , които предават чара. Трябва доста внимателно да се борави със стоманобетона , за да се неглежира. Тези колони 25/25 могат да се намалят до 20/20 , но не може да се избяга от квадратното сечение. При всички дървени колони , ъглите са обрани и колонката приема формата на осмостен. Така дървените колони първо са с по-малки сечения и след обработката още по. Ако се налага видима колона , то дървената не се натрапва и дори не се забелязва в пространството, за разлика от бетонната. :)

merakliq, нека коментираме това , което ни вълнува . :) Мисля , че темата по този начин ще се обогати.
merakliq - специалист
argonavt написа:

merakliq, нека коментираме това , което ни вълнува . :) Мисля , че темата по този начин ще се обогати.
Не разбрах много добре, какво имаш предвид :)
2betrendy - специалист
argonavt, може ли да ми обясниш точно какво имаш предивид за тези колони от бетон и стомана? Че не са толкова хубави защото са по-дебели, а ако беше от дърво щяха да са по-елегантни? Не можах да разбера :sad:

Мен по принцип такива колони ми харесват - ако имаш снимка на подобно изпълнение с колони на битова къща, бих се радвала да споделиш.

не се заяждам (да си кажа, преди някой да ме е разбрал погрешно). Не съм експерт по строителство, било то на дървена конструкция или масивно, бетнонно и т.н., но .......... съм голяма фенка на този "стар тип" къщи. :wink:
argonavt - специалист
2betrendy написа:
argonavt, може ли да ми обясниш точно какво имаш предивид за тези колони от бетон и стомана? Че не са толкова хубави защото са по-дебели, а ако беше от дърво щяха да са по-елегантни? Не можах да разбера :sad:
Точно това имах в предвид. Стоманобетона няма финес. :) Виж колонките на чардака на мойта къща.

Не бих искал да изпадам в коментар на детайли, тъй като това е виждане най - вече на собственика и на арх.особености на региона в който е къщата.
merakliq, нека да коментираме каквото ни вълнува . Съжалявам , ако съм прозвучал кофти :| , но усетих нещо недоизказано.

Извинявайте , ако съм ви объркал с писаниците си.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Колко от вас биха построили къща като тази на Аргонавт?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: