Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
shulio - специалист
Как ще направиш идеална синхронизация между двата мотора по една ос.До драйверите съм съгласен, може два драйвера да се синхронизират.Обаче след тях?Как ще си сигурен,че всички подадени стъпки винаги се изпълняват от моторите.Щото все някога ще се случи единият да се придвижи по-бързо от другия и тогава според мене става лошо
velsi - Почетен майстор
Като недостатък се сещам само за липсата на възможност да синхронизираш двата мотора. Единственото, което можеш да направиш е да сложиш два съвсем еднакви мотора, еднакви драйвери, да им подваш едновременно импулси и да очакваш, че ще реагират абсолютно еднакво.
Предимството спрямо един винт, разположен в средата, е че така се избягва възможността за усукване при работа далече от оста на винта. Също така и по-голямия въртящ момент. Логично е да се очаква, че при два двигателя той ще е по-голям отколкото при един.
gorgidanchev - специалист
velsiЗабрави да споменеш, че X,Y са с по малко натоварване от Z. :2thumbs:
STEPER - специалист
А защо мислите,че ще използвам два драйвера?
Имам два мотора от един и същи производител.
Физически,механически,конструктивно и електрически
са напълно еднакви. След темпериране съм измерил съпротивлението на намотките
на отделните фази - до първия знак след десетичната точка са еднакви.
Управлявани с един контролер е логично и двата да реагират адекватно.
Остава само под въпрос луфтовете в двата комплекта СВД-та.
А може и да не съм прав?
Поздрави
gorgidanchev - специалист
Не само луфтовете в двата комплекта СВД-та...Моторите да са нови и още от където се сетиш за ралики ,части от милиметъра.Знай ,че се натрупват грешките и накрая изхвърляш матеряла...части от милиметъра стават сантиметри.И все пак аз не съм толкова напред в нещата...Нека се искажат по добрите.
velsi - Почетен майстор
Като цяло тази конструкция съм срещал на много места в Интернет, реализирана от много хора. Щом я правят по този начин предполагам, че не е чак толкова зле. Просто ти казвам къде евентуално биха се появили проблеми, за които аз се сещам.
skat - специалист
Според мен ще работи без проблеми. Ти не си безхаберен по темата и ако не се бъзикаш с участниците във форума, би ли аргументирал избора на двумоторно задвижане на Х? Много ли ще тежи дремелът и големи ли ще са усилията при рязане? Какъв материал ще обработваш?
peter_m - специалист
И аз да кажа нещо по темата. Занимавам се с дървообработващи центри. По принцип CNC центрите са с една "ос". Тъй като тежестта на агрегатите е много голяма разстоянието по У е ограничено. Именно от У-грека се определя класа на машината. При конструкция с две "оси" се увеличава двойно работното разстояние по У-ос (образно казано). Обаче за сметка на това при една ос може да се сложи широк детайл и да се придържа, машината пак ще си работи на колкото и е размера по У, докато при две оси мястото е ограничено. При две оси задвижването може да е от 1 или от 2 двигателя.

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (4 KиБ) Видяна 4425 пъти

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (3.15 KиБ) Видяна 4425 пъти
STEPER - специалист
skat написа:
Според мен ще работи без проблеми. Ти не си безхаберен по темата и ако не се бъзикаш с участниците във форума, би ли аргументирал избора на двумоторно задвижане на Х? Тежки детайли ли смяташ да обработваш или имаш повече моторетки? :)
skat,
Ако не можеш да се изразиш по възприетите норми на общуване и поведение във форума за тези 80 страници,по добре не го прави.
Второ думата "бъзикам" не е приет термин тук и звучи обидно.
Трето излишни "моторетки" нямам и тежки детайли /ако имаш в пред вид атомната енергетика/ няма да правя.
Четвърто,възпитанието не ми позволява да не ти отговоря - Единствено търсил съм оптималната работна площ при дадени размери на машината и стабилност.
Ако си учил статика ще разбереш много неща.
И пето става въпрос за двумоторно задвижване на Y
Поздрави
STEPER - специалист
velsi написа:
Като цяло тази конструкция съм срещал на много места в Интернет, реализирана от много хора. Щом я правят по този начин предполагам, че не е чак толкова зле. Просто ти казвам къде евентуално биха се появили проблеми, за които аз се сещам.
Да, реализирана е от много хора и като идея конструкцията е добре изчистена.
Затова и поставих въпроса тук да се допитам до мнението Ви,за плюсовете и минусите,
тъй като съм се спрял на това изпълнение.
Поздрави

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: