• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
strelec - специалист
Здравейте, колеги!
Имам изградена отоплителна инсталация с газов котел, колекторна кутия и ф16 до всеки радиатор, които са вкопани в пода. Банята не бях я ремонтирал тогава и си пуснах тръби за лира до нея. Есента я завърших. Не съм монтирал лирата, а банята е топла. За топла вода ползвам котела и не съм сложил бойлер. Поради факта, че имам пуснати тръби до там и закупена лира ще ви помоля за съвет и да споделите опита си.
Молбата ми е следната:
1. В банята се двоумя дали да сложа бойлер (със съображение за резервен вариант) с 1, или с 2 серпентини за подготовка след време използването на слънчеви колектори.
2. Свързването на бойлера и лирата при наличните условия как да го направя, последователно бойлер-лира?
3. При изграждането на инсталацията не предвидихме радиатор в тоалетната. Голяма грешка! Сега все едно ходим навън :) . Мога ли да си пусна едно разклонение от тръбата за банята и да си монтирам 2 глидера. Като там ще станат евентуално бойлер, лира и 2 глидера.
Мислил съм и прекъсване на тръбите, които влизат в колекторната кутия, но са мн.къси и не знам дали ще стане качествено, а не искам да се развали и да се наложи къртене и подмяна на тръба.
naskov - майстор
При твоето положение не трябва да свързат последователно, а успоредно, с тройници. Дано бойлера не е 150л, защото ф16 ще дойде малко за трите консуматора
filmatoplo - майстор
В кутията няма ли место , от края на колекторите да свържеш още 1 извод.Ама то и пода ти е готов , ако може да вървят тръбите външно над перваза. :?Аз захранвам бойлер 80 л .и лира със тръба фи-15 мед та още 2 ребра как няма да захрани .Е говоря за резултат който ще е компромисен :) може да се направи с приоритет и да се изключват и включват по желание .
strelec - специалист
naskov написа:
При твоето положение не трябва да свързат последователно, а успоредно, с тройници. Дано бойлера не е 150л, защото ф16 ще дойде малко за трите консуматора
Първо да ви благодаря за бързите отговори.
Бойлер още не е взет. Двоумя се с 1, или 2 серпентини да е, както писах в началото. А ако е с тройници няма ли опасност водата да преминава само (или повече) примерно през лирата, или 2-та глидера и бойлера да не се топли.
strelec - специалист
filmatoplo написа:
В кутията няма ли место , от края на колекторите да свържеш още 1 извод.Ама то и пода ти е готов , ако може да вървят тръбите външно над перваза. :?Аз захранвам бойлер 80 л .и лира със тръба фи-15 мед та още 2 ребра как няма да захрани .Е говоря за резултат който ще е компромисен :) може да се направи с приоритет и да се изключват и включват по желание .
Ето снимка на кутията.
Може би ако махна изпускателните кранчета под обезвъздушителите...
Как са ти свързани - последователно, или паралелно?
Приоритета ще е бойлер, лира, радиаторче.
Забелязал съм, че на изхода на радиаторите водата е доста топла при мен делта Т е 10*. Та се замислям по-нататък след радиаторите да си прекарам медни тръби по пода за подово отопление и тогава да се връща водата в котела.

Прикачен файл

DSC01038.JPG
DSC01038.JPG (219.78 KиБ) Видяна 6612 пъти
strelec - специалист
А това е от вън.

Прикачен файл

DSC01040.JPG
DSC01040.JPG (178.79 KиБ) Видяна 6608 пъти
vesel - специалист
Аз съм с тръба с Ал вложка ф20 до банята. Там е разклонено с тройник. Към серпентината продължава 20, а към лирата ф16. Студеният край на лирата минава с няколко чупки по пода на помещението и след това се събира със студения на бойлера. Дебита (приоритета) можеш да регулираш посредством секретните кранове, монтирани на изходите на консуматорите.
naskov - майстор
strelec написа:
Двоумя се с 1, или 2 серпентини да е, както писах в началото. А ако е с тройници няма ли опасност водата да преминава само (или повече) примерно през лирата, или 2-та глидера и бойлера да не се топли.
С две разбира се. Няма да купуваш бойлер всяка година. Тази ако нямаш, другата година може да имаш пари и за слънчев колектор. А относно преминаването на водата, то дебита се регулира с кранчетата на бойлера, лирата и радиаторчето
strelec - специалист
Благодаря за съветите! Имам още малко питания. От споделеното в други теми разбрах, че за слънчеви колектори е по-удачно да се използва 200 л. бойлер, или 150 л. При това положение ми се струва по-добре въпросния бойлер да се монтира примерно на терасата, защото 200 л. си е доста голяма цистерна и ще е трудно поместването му. От друга страна ще е по-близо до панелите, но далеч от крановете. Как мислите?
strelec - специалист
А лирата понеже още не съм я монтирал се двуомя дали да не си сложа алуминиев радиатор вместо нея. Купил съм я отдавна, но в друга тема един колега пише, че за 3 г. му е ръждясала. Да не се окаже като консуматив - сменяй през определен период от време?
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на бойлер, лира+радиаторче" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: